Κύπρος: Αυξάνονται τα μέτρα για το μεταναστευτικό-Οπλα στους 300 ειδικούς αστυνομικούς στην Πράσινη Γραμμή

File photo Συρματόπλεγμα οριοθετεί σύνορα pixabay.com




Δίνει όπλο σε 300 ειδικούς συμβασιούχους αστυνομικούς η κυπριακή Πολιτεία, μετά από απόφαση της Βουλής. Στη χθεσινή συνεδρία της ολομέλειας του κοινοβουλευτικού Σώματος υπερψηφίστηκε ο νόμος για πρόσληψη του συγκεκριμένου αριθμού ειδικών αστυνομικών, με στόχο την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής.

Ωστόσο, τροπολογία που προνοούσε όπως οι εν λόγω συμβασιούχοι φέρουν μόνο αντιοχλαγωγικό εξοπλισμό, αλλά όχι οπλισμό, απορρίφθηκε από το Σώμα με ψήφους 14 υπέρ και 23 κατά.

Η προτεινόμενη τροπολογία ήταν από μέρους του βουλευτή Άριστου Δαμιανού (ΑΚΕΛ) και αποσκοπούσε στην τροποποίηση του άρθρου 3 του Περί Αστυνομίας (Τροποποιητικού) Νόμου του 2022. Με αυτήν επιδιωκόταν όπως «οι ειδικοί συμβασιούχοι αστυνομικοί να φέρουν αντιοχλαγωγικό εξοπλισμό, αλλά όχι οπλισμό, αφού αυτοί θα εκτελούν βοηθητικά και υποστηρικτικά καθήκοντα για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και γενικά θεμάτων μετανάστευσης στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου, σχολιάζοντας την τροπολογία του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι εξουδετερώνει τον ίδιο το θεσμό εν τη γενέσει του. «Οι αστυνομικοί» είπε, «θα πρέπει να φέρουν οπλισμό διασφαλίζοντας την ασφάλειά τους και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, ως μια πραγματική δύναμη αποτροπής». Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός «και λαθρεμπόριο γίνεται και εμπόριο ναρκωτικών και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το Σώμα».

Πάντως, η συζήτηση που αφορούσε στην πρόσληψη των 300 συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών για την εκτέλεση βοηθητικών και υποστηρικτικών καθηκόντων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές ροές, κράτησε περίπου τρεις ώρες και χαρακτηρίστηκε από δυσφορία.

Τοποθετήθηκαν αρκετοί βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα, ενώ κάποιοι εξ αυτών επικαλέστηκαν τον κανονισμό της Βουλής για τον τρόπο διεξαγωγής των συζητήσεων στην Ολομέλεια. Άλλοι ζήτησαν από συναδέλφους τους να σταματήσουν να καταχρώνται τον χρόνο της Ολομέλειας και να υπάρξει μέτρο.

Εν τέλει, υπέρ ψήφισαν 24 βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ της ΔΗΠΑ, ένας βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων και ο ανεξάρτητος Αντρέας Θεμιστοκλέους, ενώ εναντίον ψήφισαν 12 βουλευτές του ΑΚΕΛ. Υπήρξε και μια αποχή από πλευράς του κινήματος Οικολόγων.

Με τον εγκριθέντα Νόμο προβλέπεται η δυνατότητα του αρχηγού Αστυνομίας, με την έγκριση του αρμόδιου υπουργού, να προσλαμβάνει στην Αστυνομία ειδικούς αστυνομικούς με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Επίσης προβλέπεται σχετική εξουσιοδότηση για έκδοση από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από προηγούμενη γνώμη του αρχηγού, κανονισμών που προβλέπουν τη διαδικασία πρόσληψης, τα απαιτούμενα προσόντα, τη διάρκεια της υπηρεσίας, τα καθήκοντα και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εκτέλεση των πιο πάνω αναφερόμενων υποστηρικτικών καθηκόντων των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών.

Ακόμη, προβλέπεται η εξουσία του Υπουργικού Συμβουλίου να καθορίζει την αμοιβή, το ωράριο εργασίας, την άδεια απουσίας και την άδεια ασθενείας των εν λόγω αστυνομικών

Με πληροφορίες από philenews.com
Κύπρος Λευκωσία 

Ανησυχία στην Κύπρο για την αύξηση κρουσμάτων κορωναϊού και τον υψηλό δείκτη θετικότητας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: