Είναι ξεκάθαρο ότι αν θα κατασκευαστεί ή όχι ο αγωγός East Med είναι απόφαση της Ε.Ε. και όχι των ΗΠΑ

FILE PHOTO: O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Naftali Bennett και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχουν στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής των τριών χωρών. ΓΤΠ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΚΥΠΕ




Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ, Ταξίαρχος (Π.Α) ε.α 

Για το θέμα του αγωγού East Med δεν είναι περίεργη η δήλωση της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόριας Νούλαντ διότι όπως εξελίσσεται το θέμα για τόσα χρόνια θα καταλήξει και σε ανέκδοτο με τίτλο “Θα γίνει ή δεν θα γίνει”.

Η δήλωση της κ. Νούλαντ δεν έχει καμιά σημασία ως προς την υλοποίηση του έργου, επειδη η απόφαση για υλοποίηση του έργου εξαρτάται αποκλειστικά αν θα υλοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και μόνο από αυτήν διότι αυτή χρηματοδότησε την μελέτη του έργου τόσο της βιωσιμότητας του οικονομικά όσο και της κατασκευαστικής δυνατότητας του.

Η συγκεκριμένη δήλωση αποσκοπεί στο να εμπλέξει και την Τουρκία στο θέμα της ενέργειας στην ΝΑ Μεσόγειο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, την οποία χώρα θέλουν να την χρησιμοποιούν και να την έχουν ως ανάχωμα μπροστά από την Ρωσία ώστε να κρατούν παράλληλα και την Ε.Ε. όμηρο για την προμήθεια αν είναι δυνατόν του δικού της φυσικού αερίου.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η υπόψη δήλωση στερείται εκτός από τα γεωπολιτικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και κάθε λογικής όσον αφορά την γεωγραφική αποτύπωση των κοιτασμάτων της Μεσογείου όπως φαίνεται παρακάτω:

  • α. Τα μεγάλα κοιτάσματα που έχουν εντοπισθεί φυσικού αερίου κατά κύριο λόγο τα έχει η Ελλάδα και αρχίζουν από το Ιόνιο το οποίο βρίσκεται (ΝΔ) δίπλα από την Ιταλία και συνεχίζουν νότια της Κρήτης.
  • β. Στη συνέχεια στα ΝΑ της Κρήτης έχουμε το φυσικό αέριο της Λιβύης, που μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο κοιτάσματα που έχουν εντοπισθεί ΝΑ μεταξύ της ΑΟΖ Ελλάδας και Λιβύης, από τα οποία το ένα θεωρείται το μεγαλύτερο του κόσμου από αυτά που έχουν εντοπισθεί μέχρι σήμερα.
  • γ. Κατόπιν έχουμε στη συνέχεια τα κοιτάσματα της Αιγύπτου – Κύπρου – Ισραήλ. Συμπερασματικά, αν τα κοιτάσματα υποθετικά πρέπει να περάσουν από την Τουρκία, θα πρέπει να ακολουθήσουν την πορεία ΝΔ του Ιονίου, Κρήτης, Λιβύης, Αιγύπτου, Κύπρου και Ισραήλ.

Δηλαδή ενώ τα κοιτάσματα είναι σχεδόν δίπλα από τη Ευρώπη και ΝΑ της, θα πρέπει να ακολουθήσουν την πορεία που φαίνεται με κόκκινο χρώμα στον χάρτη, για να φθάσουν οι αγωγοί στην Τουρκία, διανύοντας απόσταση μήκους 2.500 χλμ. Είναι αφέλεια και συνάμα βλακεία, διότι αν δεν υπήρχαν τα συμφέροντα των ΗΠΑ με την Τουρκία για τους γνωστούς λόγους, η κ. Νούλαντ δεν θα έκανε αυτή την δήλωση.

Συνεχίζοντας η κ. Νούλαντ, είπε επί λέξει πως «η Ιδέα εκεί είναι να δημιουργηθεί ένας πολύ μακρύς αγωγός σε πολύ βαθιά νερά σε διάστημα περίπου 10 ετών και πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ ακριβό, μη οικονομικά βιώσιμο και θα διαρκέσει πάρα πολύ».

Ουδέν αναληθέστερον από την παραπάνω δήλωση, διότι το καλοκαίρι του 2021 σε ξενοδοχείο στην Αθήνα, σε παρουσίαση του Έργου του East Med από τον Διευθυντή του, δήλωσε απερίφραστα ότι το έργο είναι οικονομικά βιώσιμο, υλοποιήσιμο κατασκευαστικά και σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Φυσικά είναι ηλίου φαεινότερο ότι η κ. Νούλαντ δεν θα περίμενε κανείς να δηλώσει κάτι θετικό για τον East Med και μας τον έβγαλε αχρειαστο, αφού πριν από δύο εβδομάδες περίπου η ΕΕ υπόγραψε με τις ΗΠΑ συμβόλαιο για να προμηθεύουν φυσικό αέριο την ΕΕ από την Αμερική, για να απεξαρτηθεί το συντομότερο δυνατό από την Ρωσία μετά τα γεγονότα εισβολής στην Ουκρανία.

  • Επισημαίνονται τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα των Αμερικάνων για την προμήθεια του φυσικού αερίου στην ΕΕ του οποίου η τιμή θα είναι στα ύψη, τόσο λόγω κόστους μεταφοράς των πλοίων λόγω της απόστασης, αφού θα διασχίζουν το δυτικό ημισφαίριο του πλανήτη για να έρθουν στην Ευρώπη, όσο και λόγω έλλειψης του φυσικού αερίου λόγω του πολέμου.

Τελειώνοντας είναι ξεκάθαρο ότι αν θα γίνει ή όχι ο East Med είναι απόφαση της Ε.Ε. και όχι των ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να αφαιμάξουν οικονομικά την ΕΕ και να ελέγχουν το δικό της φυσικό αέριο «μέσω Τουρκίας».

Ελπίζουμε ότι στο τέλος του χρόνου που θα παρουσιαστούν και τα τελικά αποτελέσματα αφού έμειναν οι λεπτομέρειες της μελέτης του East Med η ΕΕ να πάρει την σωστή απόφαση, αφού είναι οικονομικά βιώσιμος και κατασκευαστικά δυνατός και επιπλέον επειδη  η ίδια πρόσφατα η ΕΕ σε απόφαση των 27 έχει επιλέξει το έργο του East Med ως κοινού ενδιαφέροντος.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Άρθρο γνώμης της γαλλικής Le Figaro: Αναζωπυρώνεται η ένταση στο Αιγαίο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: