Η τουρκική προπαγάνδα έπεσε στην παγίδα της: Η θεωρία των “γκρίζων ζωνών”, το φιάσκο με την Ψέριμο και τα «παρακείμενα νησιά»

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανακάλυψαν την …πυρίτιδα!!! Ότι η Ψέριμος είναι βεβαίως ελληνική…




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Liberal

Η Τουρκική κρατική τηλεόραση και το κρατικό πρακτορείο Ανατολού μετέδωσαν τις προηγούμενες ημέρες «αποκαλυπτικά» φωτορεπορταζ για να αποκαλύψουν, κάτι που δεν είναι κρυφό.

Ότι σε ελληνικά νησιά όπως η Ψέριμος υπάρχουν δυνάμεις ασφαλείας κάτι που είναι λογικό και αναγκαίο, όχι μόνο λόγω της εγγύτητας (και συνεπώς αυξημένης απειλής) από την τουρκική ακτή, αλλά και λόγω της αυξημένης πίεσης που δέχονται τα ελληνικά νησιά από το μεταναστευτικό.

Εξάλλου οι εγκαταστάσεις κάθε άλλο παρά είναι κρυμμένες ούτε χρειάζεται δορυφόρος ή καν κάποια ειδική επιχείρηση για να εντοπισθούν, καθώς είναι από μεγάλη απόσταση ορατές στην ακτή του νησιού εκτεθειμένες στα βλέμματα των χιλιάδων σκαφών που περνούν από εκεί κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Στη σπουδή της, η επίσημη τουρκική προπαγάνδα να «αποκαλύψει» τον εξοπλισμό της Ψερίμου, έπεσε στη δική της παγίδα, καθώς έτσι πολύ απλά αναιρεί την επίσημη τουρκική θέση ότι και η Ψέριμος όπως και άλλες «παρακείμενες» των Δωδεκανήσων νησίδες είναι «γκρίζες ζώνες».

Η Ψέριμος σύμφωνα με το «Ευαγγέλιο των Γκρίζων Ζωνών», την έκδοση των Στρατιωτικών Ακαδημιών της Τουρκίας (1997) για το καθεστώς του Αιγαίου, ανήκει στις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες».

Η Τουρκία θεωρεί ότι στην ελληνική κυριαρχία με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων έχουν περάσει μόνο τα νησιά που αναφέρονται ρητά (14 τον αριθμό), παραβλέποντας φυσικά την προσθήκη που υπάρχει και για τις παρακείμενες νησίδες. Η θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στηρίχθηκε ακριβώς σε αυτό το εφεύρημα, πως ότι δεν κατονομάζεται ρητά είναι τουρκικής η πάντως αμφισβητούμενης κυριαρχίας.

Αναφέρει η Έκθεση των Τουρκικών Στρατιωτικών Ακαδημιών:

«…με άλλα λόγια συνεχίζεται η κυριαρχία της Τουρκίας που είναι διάδοχος του οθωμανικού κράτους επί των νησιών τα οποία αν και βρίσκονται στην περιοχή των νησιών Mentese δεν αναφέρονται ονομαστικά στη Συνθήκη καθώς και των νησιών, νησίδων και βραχονησίδων που δεν είναι παρακείμενες στα 14 νησιά που αναφέρονται ονομαστικά, με άλλα λόγια, τα νησιά που υπάγονται στο καθεστώς του πρακτικού της 28ης Δεκεμβρίου 1932 είτε επί των νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων το καθεστώς είναι το ίδιο με αυτό των βραχονησίδων Ikizce (σ.σ. Ιμια) που είναι τα Keci (Gaidaros), Bulamac (Farmakonisi), Kalolimnos, Ikizce (Kardak), Keci (Pserimos), Sakaralar (Yali), Gerte (Kandilitsa), Nergiscik (Arki), επι των 12 νησιών νότια της Istanbulya (Astipalia) και επί 13 νησίδων και βραχονησίδων που βρίσκονται βορειοανατολικά της Κρήτης…»

Η Τουρκία θεωρεί ότι η υποχρέωση αποστρατικοποίησης αφορά τα νησιά που η κυριαρχία τους αποδόθηκε στην Ελλάδα βάσει Συνθηκών και η τουρκική κρατική προπαγάνδα επιχειρεί να θέσει θέμα εξοπλισμού της Ψερίμου κατά παράβαση όπως αναφέρει των Συνθηκών.

Αυτός ο ισχυρισμός αυτομάτως κατατάσσει την Ψέριμο στο καθεστώς που κατά την Τουρκία ισχύει για όλα τα Δωδεκάνησα και συνεπώς αναγνωρίζει τη συμπερίληψη της Ψερίμου στην πρόβλεψη περί «παρακείμενων νησίδων» και έτσι η Τουρκία με το επιχείρημα αυτό ακυρώνει πρακτικά την αμφισβήτηση ως προς την κυριαρχία της Ψερίμου.

  • Εάν η Τουρκία επικαλείται ότι η υποχρέωση αποστρατικοποίηση καλύπτει πέραν των νησιών της Δωδεκανήσου και την Ψέριμο σημαίνει ότι αυτομάτως την αφαιρεί από τη λίστα των «γκρίζων ζωνών» και επίσης ότι αποδέχεται την ελληνική κυριαρχία επί των «παρακείμενων νησίδων».

Εξάλλου παρά τις αναφορές του «ρεπορτάζ» της τουρκικής κρατικής προπαγάνδας ότι το νησί βρίσκεται πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές δεν μπορούν να κρύψουν ότι το νησί απέχει 5 ν.μ. από την τουρκική ακτή.

Παραλείπουν όμως να παραθέσουν και τη ρητή πρόβλεψη της Συνθήκης της Λωζάννης με την οποία παραιτείται η Τουρκία κάθε δικαιώματος σε όλα τα νησιά (έκτος Ίμβρου, Τενέδου και Λαγουσών) που απέχουν περισσότερο από 3ν.μ. από τις ακτές της.

Στο «ρεπορτάζ» πάντως έχει ενδιαφέρον και θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ισχυρισμοί περί νησιών που όχι μόνο πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα αλλά και να μην… κατοικούνται, βάσει του «διεθνούς δικαίου» και γίνεται λόγος για εποικισμό (της Ψερίμου).

Η Τουρκία επιστρατεύει παλιά επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία σε όσα νησιά και νησίδες θεωρεί «γκρίζες ζώνες» δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά ελληνική παρουσία, δραστηριότητα η εγκατάσταση αλλά ειδικά στην περίπτωση της Ψερίμου διαστρεβλώνει την πραγματικότητα καθώς το νησί κατοικείται πολύ πριν από το επεισόδιο των Ιμίων και φυσικά είναι εντελώς αβάσιμοι οι ισχυρισμοί περί «εποικισμού» του νησιού(κάτι που σε κάθε περίπτωση ακόμη κι αν συνέβαινε δεν αφορά την Τουρκία).

Είναι χρήσιμο επίσης να επισημανθεί ότι όπως είχε αποκαλύψει ο τότε επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα Σ. Σταθουλοπουλος ανάμεσα στους πολλούς ξένους χάρτες που αποτύπωναν τα Ίμια και την Ψέριμο φυσικά ως ελληνικά νησιά είναι και ο επίσημος τουρκικός χάρτης που είχε εκδοθεί το 1994 και τον οποίο έσπευσε η Τουρκία να αποσύρει μετά το επεισόδιο των Ιμίων και να εκδώσει νέον «διορθωμένο» το 1997.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Οι παρενέργειες της ρωσικής εισβολής προκαλούν διπλωματικό “πανδαιμόνιο” σε Αν. Μεσόγειο και Περσικό Κόλπο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: