Οι μεγιστάνες της ελληνικής ναυτιλίας κερδίζουν μεταφέροντας ρωσικό πετρέλαιο, καταγγέλλει η εφημερίδα The Times

Image by jaslagman0 from Pixabay




Σε άρθρο της Laith Al-Khalaf στην εφημερίδα Times, επισημαίνεται ότι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι βγάζουν μεγάλα ποσά διακινώντας ρωσικό πετρέλαιο, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι μεταφορές από πλοίο σε πλοίο στο Kavkaz έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί από την εισβολή της Ρωσίας. Τα ελληνικά ύδατα έχουν γίνει επίσης hotspot, με το λιμάνι της Καλαμάτας να δέχεται δύο μεταφορές κάθε μέρα τον Μάιο — αύξηση 20 τοις εκατό σε ένα μήνα.

Σύμφωνα πάντα με το άρθρο, η Michelle Wiese Bockmann, αναλύτρια θεμάτων ενέργειας και ναυτιλίας στο περιοδικό Lloyd’s List, είπε ότι αυτές οι μεταφορές ήταν ένας «δοκιμασμένος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι ο προορισμός και η προέλευση των φορτίων δεν θα γίνουν ευρέως γνωστοί».

Οι αναλυτές λένε ότι οι έμποροι θα προσπαθήσουν να συγκαλύψουν την προέλευση του ρωσικού πετρελαίου για λόγους φήμης, δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία, παρόλο που η εμπορία του είναι ακόμα νόμιμη. Αλλά αυτή η νομιμότητα σύντομα θα διαταραχθεί. Η Ε.Ε. συμφώνησε να επιβάλει κάποιες κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας μέχρι το τέλος του έτους.

Με τον πόλεμο να ωθεί  τις τιμές του πετρελαίου στα 119 δολάρια το βαρέλι, ακόμη και όταν οι μεγάλοι, καθιερωμένοι παίκτες εγκατέλειψαν τη ρωσική αγορά, τα κίνητρα είναι υψηλά για να πάρουν τη θέση τους άλλοι.

Ενώ η κρίση έχει δημιουργήσει μια νέα ομάδα πλοιοκτητών που αναζητούν γρήγορα χρήματα, έχει επίσης αυξήσει τα κέρδη των καθιερωμένων μεγιστάνων της ναυτιλίας της Ελλάδας. Άλλοι δισεκατομμυριούχοι πλοιοκτήτες στέλνουν στόλους απευθείας στα ρωσικά λιμάνια, αντί να καταφεύγουν σε μεταφορές από πλοίο σε πλοίο.

ΠΗΓΗ: Times, Laith Al-Khalaf – Greek shipping magnates profit by moving Russian oil

Η διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε έναν Ψυχρό Πόλεμο στο Αιγαίο, γράφει η Zeit Online

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: