Secretary of State Antony J. Blinken delivers remarks and participates in a panel discussion at the Media Summit of the Americas Session, “A Commitment to Journalistic Freedom,” in Los Angeles, California, on June 7, 2022. State Department photo by Freddie Everett
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επέκρινε χθες Τρίτη αυτές που χαρακτήρισε προσπάθειες να κατασταλεί η ελευθερία του Τύπου σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ θέλουν να αυξηθεί η προστασία των δημοσιογράφων στην περιφέρεια του κόσμου όπου διαπράττονται οι περισσότεροι φόνοι εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Στην τοποθέτησή του σε εκδήλωσε αφιερωμένη στην ελευθεροτυπία στο περιθώριο της Συνόδου της Αμερικής, ο κ. Μπλίνκεν είπε πως ορισμένες κυβερνήσεις περνούν σαρωτικούς νόμους και επιδίδονται σε παρακολουθήσεις για να καταστείλουν τον Τύπο και για να κατατρομοκρατήσουν τους δημοσιογράφους.
Καταφέρθηκε ιδιαίτερα εναντίον της Κούβας, της Νικαράγουας και της Βενεζουέλας, των τριών χωρών που αποφάσισε να μην προσκαλέσει στη Σύνοδο επικαλούμενη το ότι δεν τηρούν τις δημοκρατικές αρχές. Σύμφωνα με τον κ. Μπλίνκεν, σε αυτές τις τρεις χώρες η ανεξάρτητη δημοσιογραφία εξισώνεται με έγκλημα.
«Καμία περιφέρεια του κόσμου δεν είναι πιο επικίνδυνη για τους δημοσιογράφους», τόνισε ακόμη ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής μέσα στη χρονιά στο δυτικό ημισφαίριο έχουν δολοφονηθεί 17 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ, σύμφωνα με το παρατηρητήριο της UNESCO.
Τα εγκλήματα σε βάρος δημοσιογράφων επιμένουν επειδή «οι άνθρωποι που τα διατάσσουν και τα διαπράττουν σπανίως λογοδοτούν. Αυτό στέλνει το μήνυμα ότι οι επιθέσεις του είδους μπορούν να συνεχίζονται με ατιμωρησία», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν.
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ επέκρινε επίσης τη σημερινή κυβέρνηση στο Ελ Σαλβαδόρ.
«Κυβερνήσεις χρησιμοποιούν νόμους-σκούπες για να συνθλίψουν την ελευθερία της έκφρασης, όπως είδαμε με το πρόσφατο πακέτο μέτρων που υιοθετήθηκε στο Ελ Σαλβαδόρ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο φέτος», σημείωσε ο κ. Μπλίνκεν.
Ακόμη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποσχέθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα ενισχύσει την προσπάθειά της να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση στη Λατινική Αμερική, κάνοντας λόγο για αναζωπύρωση των ψευδών ειδήσεων, ιδίως μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.
Αναφέρθηκε ειδικά στην «κολοσσιαίου» εύρους παραπληροφόρηση για την πανδημία του νέου κορονοϊού: μια ψευδής είδηση που διατεινόταν ότι ο ιός ήταν βιολογικό όπλο δημιουργημένο από τον Καναδά αναγνώστηκε 2,1 εκατ. φορές στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, είπε, ενώ ταυτόχρονα, δημοσιεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν είχαν παρά 25.000 αναγνώσεις.
«Έχουμε δει πώς τέτοιες ψευδείς πληροφορίες μπορούν να πολώσουν κοινότητες, να δηλητηριάσουν τον δημόσιο διάλογο και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στα συστήματα υγείας, στους κυβερνητικούς θεσμούς και στην ίδια τη δημοκρατία», είπε ο κ. Μπλίνκεν.
Κατηγόρησε «κυβερνήσεις και άλλους παράγοντες» πως διέδωσαν ψευδείς πληροφορίες για την πανδημία, βάζοντας «εσκεμμένα στο στόχαστρο» ισπανόφωνους.
Στο παρελθόν, οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει για τη διασπορά «παραπληροφόρησης» όσον αφορά την πανδημία τη Ρωσία και –σε μικρότερο βαθμό– την Κίνα.
Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters και το AFP
Λος Άντζελες, United States
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE