Έξω φρενών οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων: “Αυτό που συμβαίνει είναι σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της Ε.Ε.”

FILE PHOTO North Macedonia’s Prime Minister Dimitar Kovacevski EPA/ STEPHANIE LECOCQ




Η έντονη αποδοκιμασία των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων για τον χειρισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) της ενταξιακής πορείας τους προφανώς έπληξε τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, γράφει το Politico.

Ανώτερος διπλωμάτης που παρακολουθούσε τις συνομιλίες σημείωσε ότι οι αρχηγοί της ΕΕ ένιωσαν την υποχρέωση να προβληματιστούν σχετικά με τα σχόλια των συναδέλφων τους και ότι η συζήτηση ήταν παρατεταμένη λόγω των πολλών διακριτών στοιχείων της συζήτησης, όπως η παρεμπόδιση της Βουλγαρίας στις ενταξιακές συνομιλίες της Βόρειας Μακεδονίας και η γενική κατάσταση της δημοκρατίας και οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Αναφορικά με τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, σημειώνεται ότι απλώς θα μπουν στην ουρά – χωρίς καμία εγγύηση για το πότε ή εάν θα ξεκινήσουν ποτέ επίσημες συνομιλίες ένταξης.

ΠΗΓΗ: Politico – BALKANS BAWLING

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να ξεπεράσουν την αντίρρηση της Βουλγαρίας για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, προκαλώντας αγανάκτηση σε αρκετούς ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, αφού έτσι οι φιλοδοξίες ολόκληρης της περιοχής για την ένταξη στην ενωμένη Ευρώπη παρεμποδίστηκαν.

«Θα είμαι ευθύς», δήλωσε θυμωμένος ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Dimitar Kovačevski. «Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και ένα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της ΕΕ».

Οι ελπίδες ότι η σημερινή σύνοδος των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ μπορεί να οδηγήσει σε συμβιβασμό μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας διαψεύστηκαν γρήγορα, παρά την ύστατη προσπάθεια της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ να καταλήξει σε πρόταση για να σπάσει το αδιέξοδο.

Αλλά το σχέδιο ήταν απαγορευτικό για τη Βόρεια Μακεδονία, είπε ο Kovačevski, καταγγέλλοντας το ως «απαράδεκτο»

ΠΗΓΗ: Politico – BULGARIA’S VETO LEAVES WESTERN BALKANS IN LIMBO

Η Βόρεια Μακεδονία απέρριψε την πρόταση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ για την επίλυση των διαφορών μεταξύ της χώρας αυτής και της Βουλγαρίας.

«Η πρόταση, σε αυτή τη μορφή, δεν γίνεται αποδεκτή τόσο από εμένα, όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση και τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς και από τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Εάν μέχρι το τέλος της γαλλικής προεδρίας υπάρξει κατανόηση για τις θέσεις μας, είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφκσι, μετά τη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση αυτή της γαλλικής προεδρίας είχε υποβληθεί την περασμένη εβδομάδα και προέβλεπε η Βουλγαρία να άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, αφού πρώτα η Βόρεια Μακεδονία τροποποιήσει το Σύνταγμά της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

Η πρόταση της γαλλικής προεδρίας έχει τύχει θετικής ανταπόκρισης στη Σόφια, με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ να κάνει λόγο για «βήμα που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» και για «την πιο δίκαια πρόταση που έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα». Παρόμοια θέση εξέφρασε σήμερα και ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πετκόφ.

Με την απόρριψη της πρότασης αυτής της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, η Βόρεια Μακεδονία μάλλον απεμπολεί κάθε ελπίδα να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η Βουλγαρία εδώ και ενάμισι χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους. Η στάση αυτή της Βουλγαρίας “συμπαρασύρει” και την Αλβανία, καθώς η θέση της ΕΕ είναι πως οι υποψηφιότητες των δύο αυτών χωρών πρέπει να προχωρήσουν μαζί και δεν πρέπει να διαχωριστούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας N. Φραγκόπουλου
Σκόπια, North Macedonia

Στα άκρα οι σχέσεις Μόσχας -Βερολίνου: Ο Πούτιν θέλει να διαλύσει τη Γερμανία μειώνοντας το αέριο καταγγέλλει ο Χάμπεκ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: