Επίτευγμα η άρση του τουρκικού βέτο για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας: Η επόμενη ημέρα του ΝΑΤΟ, η νέα στρατηγική αντίληψη

FILE PHOTO: O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. EPA, Brais Lorenzo




Ως μία συμφωνία-νίκη για την Τουρκία, αλλά και για τις δύο σκανδιναβικές χώρες που επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, και για την ίδια τη Συμμαχία, αποτιμά το άρθρο του περιοδικού Economist το κοινό μνημόνιο που υπέγραψαν οι τρεις χώρες στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Το άρθρο χαρακτηρίζει  εντυπωσιακή και αποτελεσματική την  κίνηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) τον περασμένο μήνα να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σε μία περίοδο σοβαρής απειλής από τη Ρωσία.

Στις 28 Ιουνίου, καθώς οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη για τη σύνοδο Κορυφής, σημειώνεται, ο κ. Erdogan έλαβε το βραβείο του, επειδή συμφώνησε να  αφήσει τίς δύο χώρες να ενταχθούν, επευφημούμενος από τους συναδέλφους του ηγέτες. “Φανταστικά νέα καθώς ξεκινάμε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ”, έγραψε στο Twitter ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον (Boris Johnson).

Το άρθρο περιγράφει τους όρους του κοινού μνημονίου που υπέγραψαν οι δύο Σκανδιναβικές χώρες με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ  Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg), εργαζόταν επίμονα επί εβδομάδες για να ξεπεραστεί η διαμάχη, η οποία απείλησε να βαρύνει το κλίμα στη σύνοδο Κορυφής.

“Κανένας σύμμαχος δεν έχει υποστεί πιο βάναυσες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία”, αναγνώρισε ο κ. Stoltenberg, ενώ άλλοι σύμμαχοι εργάστηκαν και στους διπλωματικούς διαύλους.

Ο Stoltenberg βοηθήθηκε σε αξιοσημείωτο βαθμό από τις παρασκηνιακές πιέσεις από την Αμερική, η οποία έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά φαίνεται να προειδοποίησε σθεναρά την Τουρκία ότι διακινδυνεύει να μπλοκαριστεί το αίτημά της για νέα αεροσκάφη F-16 στο Κογκρέσο.

Στη σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες θα απευθύνουν επίσημη πρόσκληση στη Φινλανδία και τη Σουηδία. Αλλά οι μήνες που απαιτούνται για να επικυρώσουν την ένταξή τους οι 30 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αφήνουν πολλά περιθώρια για διαφωνίες σχετικά με το μνημόνιο και περαιτέρω αιχμές.

Ο Sauli Niinistö, Πρόεδρος της Φινλανδίας, αμφισβήτησε την ιδέα ότι η χώρα του θα τροποποιήσει τη νομοθεσία της. Θα επιμείνει στις υπάρχουσες πρακτικές σχετικά με τις εκδόσεις, είπε στους δημοσιογράφους.

Δεδομένης της διολίσθησης του κ. Erdogan προς την απολυταρχία και της τάσης του να περιγράφει όλους τους αντιπάλους ως τρομοκράτες, πολλοί θα ανησυχούν ότι τα σκανδιναβικά κράτη κινδυνεύουν να αποδυναμώσουν τη δέσμευσή τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το άσυλο για τους πολιτικούς αντιφρονούντες.

Ακόμα κι έτσι, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ μπορούν τώρα να επικεντρωθούν στην πιεστική δουλειά για το πώς να ενισχύσουν τη συμμαχία μπροστά στο φάσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία ο κ. Stoltenberg αποκαλεί “τη μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας των τελευταίων δεκαετιών”.

Πρώτον, η είσοδος της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα βοηθήσει στην ασφάλεια της Βαλτικής Θάλασσας και θα ενισχύσει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί τα κράτη της Βαλτικής. Ο κ. Putin πήγε στον πόλεμο στο όνομα της απώθησης του ΝΑΤΟ, σημείωσε ο κ. Stoltenberg. Αντίθετα, παίρνει “περισσότερο ΝΑΤΟ”.

Μέχρι να ενταχθούν, ωστόσο, οι δύο χώρες δεν θα προστατεύονται από το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που λέει ότι μία επίθεση σε έναν σύμμαχο είναι επίθεση εναντίον όλων. Ωστόσο, η Αμερική, η Βρετανία και άλλες χώρες έχουν προσφέρει λιγότερο δεσμευτικές διμερείς υποσχέσεις για να βοηθήσουν και να υπερασπιστούν τα δύο σκανδιναβικά κράτη και οι σύμμαχοι διατηρούν μία πιο ορατή παρουσία στη Βαλτική.

Πιο άμεσα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα υιοθετήσουν μία νέα “στρατηγική αντίληψη”, ή “δήλωση οράματος”, που επιβεβαιώνει το προφανές: ότι η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη απειλή για το ΝΑΤΟ, παρά ένας πιθανός “στρατηγικός εταίρος”, όπως θεωρούνταν κάποτε.

Οι ηγέτες θα συμφωνήσουν επίσης να ενισχύσουν τη συμμαχία σπεύδοντας να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα (ο ελάχιστος στόχος που έχει θέσει το ΝΑΤΟ). Θα ενισχύσουν τις μονάδες τους στην ανατολική πλευρά, με μερικές από τις οκτώ πολυεθνικές ομάδες μάχης, ιδίως αυτές στην Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, να επεκτείνονται σε κάτι που θα προσιδιάζει σε πλήρεις ταξιαρχίες, μολονότι αξιωματούχοι της Βαλτικής αμφιβάλλουν ότι αυτό θα είναι αρκετό για να αποτρέψει τη Ρωσία.

Ο εξοπλισμός θα τοποθετηθεί εκ των προτέρων και ο αριθμός των δυνάμεων που είναι έτοιμες να αναπτυχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αυξηθεί από 40.000 που είναι σήμερα σε περίπου 300.000.

Παρά την εστίαση της προσοχής του στη Ρωσία, το ΝΑΤΟ θα αναγνωρίσει επίσης την ανάδυση της Κίνας. Ο Πρόεδρος Xi Jinping έδωσε στη Ρωσία προπαγανδιστική υποστήριξη, αλλά όχι μεγάλη υλική υποστήριξη για τον πόλεμό της. Οι ηγέτες της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Κορέας -οι οποίες έχουν επιβάλει όλες κυρώσεις στη Ρωσία- θα είναι σε ετοιμότητα στη Μαδρίτη για να διαμηνύσουν ότι αναμένουν ευρωπαϊκή υποστήριξη για την αντιμετώπιση της Κίνας.

Όλες αυτές οι κινήσεις είναι “ιστορικές”, σημειώνει ο κ. Stoltenberg. Όμως, η αναβίωση του ΝΑΤΟ ως της πιο επιτυχημένης συμμαχίας στον κόσμο κινδυνεύει να επισκιαστεί από την κωλυσιεργία του κ. Erdogan. Όπως ανέφερε σε tweet ο Sinan Ulgen του EDAM, μιας δεξαμενής σκέψης στην Κωνσταντινούπολη: “Τελικά το κόστος όσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις της Τουρκίας, ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ, θα άρχιζε να γίνεται χειροπιαστό αν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία στη Μαδρίτη. Και δεν είναι κακή συμφωνία. Πωλείται εύκολα σε Άγκυρα, Στοκχόλμη και Ελσίνκι ταυτόχρονα. Πρόκειται όντως για επίτευγμα.”

ΠΗΓΗ: Economist – Υπέρτιτλος: NATO’s northward expansion – Τίτλος: Turkey lifts its block on letting Sweden and Finland join NATO – Υπότιτλος: But Recep Tayyip Erdogan takes home a victory

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν “φλερτάρει” με τη σύζυγο του Πρωθυπουργού της Ισπανίας, αλλά και με τη βασίλισσα Λετίθια (video, photos)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: