Ας μην βιαζόμαστε διότι θα καταλήξουμε σε λάθος συμπεράσματα: Μία άλλη ανάγνωση των γεγονότων της Μαδρίτης

Spanish Prime Minister Pedro Sanchez (R), and his wife Begona Gomez (2-R), receive the President of the United States, Joe Biden (C), and his granddaughters upon their arrival at the dinner that the Spanish chief executive offers to the heads of state and heads of government participating in the NATO summit, in Madrid, Spain, 29 June 2022. EPA, JUANJO MARTIN




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Η υποχώρηση της Τουρκίας και η απόσυρση του βέτο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ήταν αναμενόμενη διότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρισκόταν μόνος εναντίον όλων και θα εκτροχίαζε τις συζητήσεις για τη νέα ατζέντα του ΝΑΤΟ. Είναι τόσο απλά τα πράγματα…

Από τη στιγμή που έγινε η ενημέρωση του αξιωματούχου, την Τρίτη, ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έδειξε τη βούληση του να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ήταν λογικό να υποθέσει κανείς ότι θα έσπαγε το αδιέξοδο. Είχαμε προβλέψει σωστά, ακριβώς επειδή ο Ερντογάν είναι τόσο προβλέψιμος.

Το κείμενο, που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, χαρακτηρίζεται από γενικότητες και οπωσδήποτε -όπως τονίστηκε από τη Στοκχόλμη- προηγείται το Δίκαιο της χώρας, το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Αυτό σημαίνει ότι οι απελάσεις που απαιτεί η Τουρκία δεν είναι εύκολο να εγκριθούν. Θα τολμούσα να υποστηρίξω ότι δεν θα εγκριθούν ποτέ. Πέραν του γεγονότος ότι η κυβέρνηση θα καταρρεύσει ακόμα και με την υποψία ότι υποχώρησε στις απαράδεκτες απαιτήσεις του Ερντογάν.

Διάβασα αναλύσεις που ισχυρίζονται ότι η Τουρκία τα πήρε όλα στη Μαδρίτη. Αλλά διάβασα και άλλες αναλύσεις, πιο σοβαρές που αναφέρουν ότι ο Ερντογάν αναγκάστηκε να αποσύρει το βέτο, υπό την ασφυκτική πίεση της Ουάσιγκτον. Επίσης πρέπει να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν έθεσε στον Ερντογάν τις απειλές του για εισβολή στη βόρεια Συρία και για επίθεση στο ελληνικό Αιγαίο. Οι Αμερικανοί λένε στους Τούρκους μακριά από αυτές τις δύο περιοχές. Και ομιλούμε για γεγονός.

Είναι σημαντικό επίσης να υπερτονιστεί το ξαφνικό ταξίδι του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Αμερικής στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα. Φαίνεται ότι η επίσκεψη αυτή ήταν καταλύτης για την τουρκική υποχώρηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί έδωσαν στους Τούρκους συγκεκριμένες πληροφορίες που αφορούσαν Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία. Και τους ζήτησαν να τους διώξουν και να σταματήσουν να τους κρύβουν.

Λόγω αυτής της επίσκεψης θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν τα μεγάλα …”μέσα”: Τον εκβιασμό…

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα θέματα. Ο Ερντογάν γνώριζε πια όταν έφτασε στη Μαδρίτη, ότι σημαντικοί ηγέτες του ΝΑΤΟ δεν έκρυβαν το θυμό τους για το γεγονός ότι η Τουρκία εμπόδιζε την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών. Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας χαλούσε το …πάρτι, και εξυπηρετούσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με λίγα λόγια δεν μπορούσε να φύγει από την ισπανική πρωτεύουσα και να διατηρούσε την ίδια τακτική: δηλαδή να βοηθά εξόφθαλμα τον πρόεδρο της Ρωσίας, ο οποίος είναι ο μόνος που κερδίζει όταν διαφωνούν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Όπως γνωρίζαμε πριν από τη συνάντηση, η υφυπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε δηλώσει ότι το Πεντάγωνο υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο των F-16.

«Αυτά τα σχέδια –είπε η Σελέστ Βαλάντερ- είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της (F-16) από την Τουρκία, γιατί αυτό αποτελεί συμβολή στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και συνεπώς στην αμερικανική ασφάλεια», τόνισε η εν λόγω κυρία.

Άρα επανέλαβε ότι περιλαμβάνει η γνωστή επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους Αμερικανούς νομοθέτες, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Κογκρέσο.

Όμως, πρέπει να υπογραμμίσουμε ξανά -διότι μερικοί ξεχνούν-  ότι η πώληση ή η αναβάθμιση των F-16, δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν. Η κυβέρνηση εισηγείται. Για τις πωλήσεις όπλων αποφασίζει το Κογκρέσο, η Βουλή και η Γερουσία. Και εκεί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για την Τουρκία. Είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι ο κ. Μπάιντεν θα ηττηθεί από το Κογκρέσο αν επιχειρήσει να επιβάλει την αγορά των F-16 από την πίσω πόρτα.

Η Τουρκία είναι ο ταραξίας της περιοχής και θα χρησιμοποιήσει τα F-16 εναντίον συμμάχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Και η Αμερική, ιδιαίτερα ο πρόεδρος Μπάιντεν, δεν έχει κανένα ηθικό ή άλλο δικαίωμα να θέσει σε κίνδυνο τους φίλους της Αμερικής για να ικανοποιήσει τον αυταρχικό ηγέτη της Τουρκίας. Αρκετά με τους ανήθικους ισχυρούς της γης.

Ας περιμένουμε, λοιπόν, διότι θα καταλήξουμε σε λάθος συμπεράσματα. Θυμίζω ότι ξεκίνησε η προσπάθεια για να ακυρωθεί η αγορά των F-35, οι άκαπνοι κορόιδευαν τους ομογενείς μας. Και όμως τα κατάφεραν. Η αγορά των F-35 ακυρώθηκε και η τουρκική βιομηχανία τιμωρήθηκε με κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA. Λίγη υπομονή.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πόσο προβλέψιμος ο Ερντογάν: Του έδωσε ο Μπάιντεν ένα τετ-α-τετ για να αποσύρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας! (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: