Αναγκαία η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε. εν όψει της ολοκληρωτικής διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου

From left to right: Emmanuel MACRON (President of France, France), Charles MICHEL (President of the European Council, EUROPEAN COUNCIL), Ursula VON DER LEYEN (President of the European Commission). Copyright: European Union




Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών και το ενδιαφέρον μονοπωλεί το θέμα του πώς θα πορευτεί η Ένωση χωρίς το ρωσικό αέριο, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, (κείμενο Jan Strupczewski).

Επισημαίνεται ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να κατηγορήσουν τη Μόσχα ότι «εξοπλίζει» την ενέργεια κλείνοντας τους κρουνούς το ανεφοδιασμού, κάτι που σύμφωνα με τη Γερμανία θα μπορούσε να οδηγήσει  σε μια οιονεί παραλυσία τη βιομηχανία της τον ερχόμενο χειμώνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η σύνοδος κορυφής θα δώσει  το έναυσμα για ένα νηφάλιο προβληματισμό για τον οικονομικό αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που είδε το Reuters, οι ευρωπαίοι ηγέτες  θα επιρρίψουν την ευθύνη για την εκτίναξη του πληθωρισμού και την πτώση της παγκόσμιας ανάπτυξης στον πόλεμο που ξεκίνησε ακριβώς πριν από τέσσερις μήνες.

Μετά τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν για την εισβολή, δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληγεί μέχρι στιγμής από περικοπές στις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, γεγονός που προκάλεσε μια ξέφρενη αναζήτηση για εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Είναι θέμα χρόνου να κλείσουν οι Ρώσοι όλες τις προμήθειες φυσικού αερίου», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ πριν από τις συνομιλίες της Παρασκευής.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας R. Habeck προειδοποίησε κι αυτός ότι η χώρα του οδεύει προς έλλειψη φυσικού αερίου εάν οι ρωσικές προμήθειες παραμείνουν τόσο χαμηλές όσο αυτή τη στιγμή και ορισμένες βιομηχανίες θα έπρεπε να κλείσουν τον χειμώνα.

«Οι εταιρείες θα έπρεπε να σταματήσουν την παραγωγή, να απολύσουν τους εργαζομένους τους, οι αλυσίδες εφοδιασμού θα κατέρρεαν και τα νοικοκυριά θα χρεωθούν για να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης», ανέφερε στο περιοδικό Der Spiegel, προσθέτοντας ότι η τακτική αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Ρώσου προέδρου V. Putin για να σπείρει διχόνοια στη χώρα.

Με τη σειρά τους οι ιταλικές εφημερίδες ανέφεραν την Παρασκευή ότι η Ρώμη ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να συναντηθούν εκ νέου στα μέσα Ιουλίου για να συζητήσουν ένα πιθανό ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο για το οποίο πιέζει ο Ιταλός πρωθυπουργός M. Draghi.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της Παρασκευής, οι ηγέτες θα καλέσουν την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ να βρει λύσεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό ως απάντηση στον εκβιασμό  της Μόσχας για τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Θα τονίσουν επίσης ότι οι οικονομίες τους παραμένουν θεμελιωδώς ισχυρές και θα δεσμευτούν να παραμείνουν ενωμένοι ως απάντηση στις προκλήσεις που θέτει ο πόλεμος, τον οποίο η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

ΠΗΓΗ: ReutersJan Strupczewski – EU plan for life without Russian gas a priority as leaders meet

Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου μετά τους εκβιασμούς και τις μειώσεις ροής από τη Ρωσία: Στα 133 ευρώ η μεγαβατώρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: