Αμερικανοί αξιωματούχοι πάνε στη νησιωτική περιοχή του Ειρηνικού: Για να αντιμετωπίσουν την κινεζική επιρροή

File: The White House is seen at dusk in Washington, DC, USA, 01 March 2022. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Ο Κερτ Κάμπελ συντονιστής του Λευκού Οίκου για την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού ανακοίνωσε χθες ότι αναμένει να δει περισσότερες επισκέψεις κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ στις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, καθώς η Ουάσινγκτον επιταχύνει την εμπλοκή της στην περιοχή, ώστε να περιοριστεί η επιρροή του Πεκίνου.

Μιλώντας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών και στη διάρκεια μιας εκδήλωσης, ο Κάμπελ δήλωσε ότι είναι αναγκαίο για τις ΗΠΑ να αναπτύξουν περισσότερους μηχανισμούς διπλωματίας σε όλη την περιοχή, αλλά και να επικοινωνήσουν περισσότερο με τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, οι οποίες κατά καιρούς “λαμβάνουν λιγότερη προσοχή” από την Ουάσινγκτον.

“Νομίζω ότι θα δείτε περισσότερους αξιωματούχους της κυβέρνησης, περισσότερους υψηλόβαθμους αξιωματούχους να επισκέπτονται την περιοχή του Ειρηνικού, καθώς βαδίζουμε μπροστά. Έτσι, ξανά, θα υπάρξει άμεση εμπλοκή, αναγνωρίζοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει πραγματικά τη διπλωματική παρουσία στο πεδίο,” δήλωσε ο Κάμπελ.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί για τη διάθεση περισσότερων πόρων στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, καθώς η Κίνα έχει αυξήσει τους οικονομικούς, στρατιωτικούς και αστυνομικούς δεσμούς με τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού που έχουν στρατηγική σημασία και επιζητούν ξένες επενδύσεις.

Ενδεικτική της κλιμακούμενης επιρροής του Πεκίνου ήταν η συμφωνία αμυντικής ασφάλειας με τα Νησιά του Σολομώντα που υπογράφτηκε φέτος, με την εξέλιξη αυτή να προκαλεί την ανησυχία της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, αλλά και των ΗΠΑ.

“Η κυριαρχία των κρατών έχει κεντρικό ρόλο στο πως βλέπουμε συνολικά την περιοχή του Ειρηνικού. Κάθε πρωτοβουλία που περιορίζει ή αμφισβητεί αυτήν την κυριαρχία, νομίζω ότι πρέπει να προκαλεί ανησυχία,” παρατήρησε ο Κάμπελ χωρίς να κάνει μία άμεση αναφορά στην Κίνα.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα επισπεύσει το άνοιγμα μιας πρεσβείας στα Νησιά του Σολομώντα, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα μέσα στο χρόνο, όταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέφτηκε τα νησιά Φίτζι. Επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην περιοχή για δεκαετίες.

Ο Κάμπελ οραματίζεται ότι τα Φίτζι μπορούν να γίνουν ένας πόλος άσκησης αμερικανικής επιρροής για την περιοχή.

“Θέλω να υπογραμμίσω ότι η επιρροή μας στην περιοχή του Ειρηνικού δεν θα είναι τίποτα, χωρίς τον Ειρηνικό,” δήλωσε ο Κάμπελ παραδεχόμενος απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ στο παρελθόν δεν λάμβαναν πάντα σοβαρά υπόψη τους τις ανάγκες των κατοίκων των αναφερόμενων νησιωτικών περιοχών.

“Δεν θεωρούμε αυτούς τους δεσμούς δεδομένους,” τόνισε ο Κάμπελ.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Εμμεσες απειλές Μόσχας κατά Ουκρανίας -Μολδαβίας για την ένταξη στην ΕΕ *”Αλάτι στην πληγή” της Τουρκίας που μένει εκτός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: