Το Προεδρικό Μέγαρο απαντά στο ΑΚΕΛ: Η Κύπρος ξεπέρασε τους ενεργειακούς στόχους για το 2020

FILE PHOTO: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μάριος Πελεκάνος κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφους. Φωτογραφία ΓΤΠ, Σ. Ιωαννίδης




Είναι προφανές πως στο ΑΚΕΛ αγνοούν δεδομένα και γεγονότα που αφορούν τον τομέα της Ενέργειας, αναφέρει σε γραπτή του απάντηση προς το ΑΚΕΛ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Πρόσθεσε πως “παρά τις περί του αντιθέτου εντυπώσεις που επιχειρούν να προκαλέσουν, η Κύπρος έχει καταφέρει όχι μόνο να εκπληρώσει τους ενεργειακούς της στόχους για το 2020, αλλά και να τους ξεπεράσει”.

“Όλοι όσοι σχολιάζουν τον σχετικό με την ενέργεια τομέα, θα πρέπει να γνωρίζουν πως η πορεία προς την πράσινη μετάβαση δεν είναι μονοσήμαντη και κυρίως δεν υλοποιείται με υπεραπλουστεύσεις και συνθήματα” σημειώνει.

Ο κ. Πελεκάνος προσθέτει ότι “δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε την πρόκληση, γιατί περί πρόκλησης πρόκειται, όταν προέρχεται από το ΑΚΕΛ, το οποίο καθημερινά ασκεί αθέμιτη κριτική για τις υψηλές τιμές. Απλώς να υπενθυμίσουμε πως ήταν επί διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ που υπογράφηκαν τα συμβόλαια με παραγωγούς ΑΠΕ για υπερβολικά υψηλές εγγυημένες τιμές, με αποτέλεσμα το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ τα έτη 2015 και 2016”.

Οπως αναφέρει, το αποτέλεσμα των αποφάσεων που τότε ελήφθησαν το πληρώνει ακόμη ο Κύπριος καταναλωτής.

Ο κ. Πελεκάνος συνεχίζει λέγοντας ότι “και επειδή θα πρέπει η κριτική να γίνεται βάσει δεδομένων, σημειώνουμε πως το 2012 η διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή ήταν μόλις στο 4,93%, ενώ το 2020 έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, φτάνοντας στο 12,04%. Στη θέρμανση και ψύξη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 21,76% το 2012 και 37,12% το 2020”.

Επίσης, προσθέτει, η χώρα μας έχει πετύχει ποσοστό 17% σε σχέση με το 13% που ήταν ο υποχρεωτικός στόχος που είχε τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη χρήση ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας για το 2020.

“Τα στοιχεία που ενδεικτικά παραθέτουμε αποδεικνύουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ιδιαίτερα μέσα στο δυσμενές δημοσιονομικό πλαίσιο που παρέλαβε η Κυβέρνηση το 2013. Παρόλα αυτά, πεποίθηση μας είναι πως πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις αντιπαραθέσεις και να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση των στόχων μας, για να ανταποκριθούμε στη μεγάλη πρόκληση που έχουμε ενώπιον μας, που δεν είναι άλλη από την Πράσινη Μετάβαση” αναφέρει στην γραπτή του απάντηση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημειώνει ότι βασικοί στόχοι τους οποίους η Κυβέρνηση προωθεί είναι πρώτον η ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας και η άρση της ενεργειακής μας απομόνωσης, μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Κύπρου με Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτο. Οπως αναφέρει, η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης έχει εγκριθεί για χρηματοδότηση ύψους €657 εκ., το υψηλότερο πόσο χορηγίας που έχει εξασφαλίσει ποτέ η Κύπρος από την ΕΕ για έργο κοινού ενδιαφέροντος. “Η χώρα μας, για πρώτη φορά στην Ιστορία της, βρίσκεται μπροστά σε μία ιστορική εξέλιξη που δεν είναι άλλη από την ηλεκτρική διασύνδεσή της με την Ευρώπη” λέει.

Επίσης, αναφέρει ότι η Κυβέρνηση προωθεί τη λειτουργία της ανταγωνιστικής εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού εντός του 2022 μετά από δεκαετίες προσπαθειών, την ενίσχυση του ρόλου των καταναλωτών στην αγορά ενέργειας, μέσω της προώθησης του θεσμού των prosumers και των Ενεργειακών Κοινοτήτων, την μείωση του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω οριζόντιων μέτρων, την προώθηση νέων νομοθεσιών και μεταρρυθμίσεων όπως η μονοθυριδική αδειοδότηση έργων ΑΠΕ και την προώθηση νέων ενεργειακών τεχνολογιών όπως η αποθήκευση και το υδρογόνο.

Ενας άλλος στόχος που προωθεί η Κυβέρνηση, σημειώνει ο Εκπρόσωπος, είναι η παροχή κινήτρων για ενθάρρυνση των πράσινων επενδύσεων από νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και στις ορεινές περιοχές. Οπως αναφέρει, μέσα στο 2021 προκηρύχθηκαν σχέδια χορηγιών ύψους πέραν των €40 εκ. για ενεργειακή αναβάθμιση, εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση ΑΠΕ, ενώ το αντίστοιχο πόσο για το 2022 υπερβαίνει τα €90 εκ.

Υπενθυμίζει ότι οι πιο πάνω στόχοι έχουν ενσωματωθεί στη στρατηγική του Σχεδίου «Κύπρος το Αύριο», στο οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μεταρρυθμίσεις για την εισαγωγή της πράσινης φορολογίας, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τη διευκόλυνση των ενεργειακών ανακαινίσεων στα κτίρια, την επιτάχυνση της ηλεκτρικής κινητικότητας και ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες στοχεύουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δήμους, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Περιλαμβάνει, επίσης, προσθέτει, επενδύσεις σχετικά με τη μαζική ανάπτυξη έξυπνων μετρητών, τις υποδομές αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και χρηματοδότηση για το έργο «EuroAsia Interconnector», της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, που αναμένεται να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καθαρότερες πηγές, ιδίως από ανανεώσιμες πηγές.

Σε αυτά οφείλουμε να επικεντρωθούμε, πολιτευόμενοι με μέτρο και δημιουργικά, καταλήγει ο κ. Πελεκάνος.

Η κατοχική Τουρκία …παρεξηγήθηκε για τις αλήθειες του υπουργού Υγείας: Μίλησε για την εισβολή και την προσφυγιά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: