Το Ισραήλ επέλεξε την Αίγυπτο, όχι την Τουρκία, για την εξαγωγή του φυσικού του αερίου με προορισμό την Ευρώπη

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ με την υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, Karine Elharrar. Φωτογραφία via Twitter, קארין אלהרר 🟠 Karine Elharrar, @KElharrar




Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας The Jerusalem Post δημοσιεύεται ρεπορτάζ της Lahav Harkov με τίτλο «Το Ισραήλ διαπραγματεύεται για τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

Στον υπότιτλο αναφέρεται η είδηση: «Αίγυπτος και Ισραήλ υπέγραψαν τον Νοέμβριο συμφωνία για τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας που θα αφορά στη μεταφορά ισραηλινού αερίου στην Αίγυπτο -κι από ‘κει στην Ευρώπη».

Στο ρεπορτάζ επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Το Ισραήλ και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται εδώ κι έναν μήνα σε διαπραγματεύσεις με θέμα τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Αιγύπτου, δήλωσε χθες ο Γενικός Διευθυντής του ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας κ. Lior Schillat.

Η Ε.Ε. και ισραηλινές ομάδες εργασίας ξεκίνησαν συνομιλίες λίγες μόλις ημέρες, αφότου η ισραηλινή Υπουργός Ενέργειας κα Karin Elharrar είχε δηλώσει (προ μηνός) στην εφημερίδα Jerusalem Post ότι το Ισραήλ σκοπεύει να «εκμεταλλευτεί πλήρως» την ευκαιρία στην ενεργειακή αγορά που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Το Κάιρο και τα Ιεροσόλυμα είχαν υπογράψει τον περασμένο Νοέμβριο συμφωνία για τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας που αφορά στη μεταφορά ισραηλινού αερίου στην Αίγυπτο.

Όταν ξεκίνησε ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος τον περασμένο Φεβρουάριο, η Elharrar και ο αιγύπτιος ομόλογός της, Tarek El Molla, είχαν συζητήσει για δυνατότητες συνεργασίας, προκειμένου να καλυφθούν κάποια από τα κενά που άφησαν στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά οι κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο.

«Η Αίγυπτος διατηρεί δύο εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου και μπορεί να προχωρήσει σε εξαγωγές στην Ευρώπη, όπου υπάρχουν δυνατότητες μετατροπής του και πάλι σε αέριο», υποστήριξε χθες ο Γενικός Διευθυντής του ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας κ. Lior Schillat.

Προσέθεσε επίσης ότι η Υπουργός Elharrar έχει συζητήσει για το θέμα και με την Επίτροπο για θέματα Ενέργειας της Ε.Ε. Kadri Simson, κατά τη διάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) στο Παρίσι τον Μάρτιοκαθώς επίσης ότι είχε συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος «ζήτησε επισήμως τη βοήθεια του Ισραήλ, προκειμένου να ξεπεραστεί η ενεργειακή κρίση».

Οι συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Ε.Ε. ξεκίνησαν επισήμως στα τέλη Απριλίου. Τυχόν συμφωνία δε θα αφορούσε μόνο στην κάλυψη των αναγκών λόγω της τρέχουσας κρίσης στην Ουκρανία, αλλά θα επέτρεπε στο Ισραήλ να προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο μακροπρόθεσμα.

«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί θεωρούν ότι η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή ήπειρο, όχι μόνο τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά όλη την επόμενη δεκαετία, καθώς η Ευρώπη επιχειρεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο», εξήγησε ο κ. Schillat.

«Το Ισραήλ, ως μέρος αυτής της προσπάθειας, θα πρέπει να δημιουργήσει υποδομές ώστε να είναι σε θέση να στέλνει περισσότερο φυσικό αέριο στην Αίγυπτο κι ακολούθως στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια προσπάθεια που απαιτεί πολύ χρόνο».

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να διπλασιάσει την εξαγωγική του ικανότητα τα επόμενα χρόνια, ειδικά μετά τη σύνδεση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin. Η εταιρεία εκμετάλλευσης Energean, η οποία έχει τα δικαιώματα στα δύο κοιτάσματα, έχει προαναγγείλει έναρξη της παραγωγής από το κοίτασμα Karish εντός του Ιουλίου.

Ο κ. Schillat επισήμανε ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει εξαγωγές με χαμηλούς ρυθμούς, επιδιώκοντας, συν τω χρόνω, να αυξήσει την εξαγωγική του ικανότητα. Σ’ ό,τι αφορά στην προαναγγελία του ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας του περασμένου Δεκεμβρίου, βάσει της οποίας το Ισραήλ σκόπευε να αναστείλει τις έρευνες για φυσικό αέριο το 2022 για να επικεντρωθεί στις ΑΠΕ, ο κ. Schillat τόνισε πως «η ευρωπαϊκή κρίση ανακάτεψε την τράπουλα»: το Υπουργείο «επανεξετάζει διαρκώς τους στόχους του, μεταξύ αυτών και τη στρατηγική του που αφορά στις έρευνες φυσικού αερίου».

Ο αγωγός EastMed, μια πρόταση για την κατασκευή του μακρύτερου στον κόσμο αγωγού φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου, δεν μπορεί ακόμη να βοηθήσει την Ευρώπη να επιλύσει την κρίση φυσικού αερίου, εξήγησε περαιτέρω ο κ. Schillat, καθώς το project απέχει ακόμη πολύ από την υλοποίηση.

«Η ιδιωτική εταιρεία που πρόκειται να το αναλάβει εξακολουθεί να διεξάγει τεχνολογικές και οικονομικές έρευνες», εξήγησε ο κ. Schillat. «H εταιρεία θεωρεί ότι θα έχει ολοκληρώσει τις έρευνές της στο τέλος του έτους. Μέχρι τότε δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε και δε βρισκόμαστε σε στάδιο κατά το οποίο να μπορούν να ληφθούν αποφάσεις».

ΠΗΓΗ: The Jerusalem Post

Ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ αποδομεί τον Ερντογάν: Επικίνδυνος, «τζογαδόρος» αυτοδίδακτος διπλωμάτης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: