Το AHI καλεί τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εγκαλέσει την Τουρκία για τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Ο επικεφαλής του ΑΗΙ, Νίκ Λαρυγγάκης. Φωτογραφία via ERT




Nα εγκαλέσει την Τουρκία για τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις, καλεί τον αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάντεν το Αμερικανικό-Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI) κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις υπερπτήσεις των δύο τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών κοντά στην Αλεξανδρούπολη.

«Η επιθετικότητα της Τουρκίας κοντά στην Αλεξανδρούπολη είναι κραυγαλέα, παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, αποτελεί απειλή για το ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ασφάλεια και είναι επιζήμια για τα συμφέροντα των ΗΠΑ», δήλωσε ο πρόεδρος της AHI, Νικ Λαρυγγάκης.

«Οι υπερπτήσεις της Τουρκίας πρέπει να αντιμετωπίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα από το προαναφερθέν πλαίσιο και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια «ελληνοτουρκική διαμάχη». Προτρέπουμε την κυβέρνηση Μπάιντεν να καταδικάσει τις παραβιάσεις της Τουρκίας και να καλέσει την Άγκυρα να σταματήσει τις υπερπτήσεις της στον εναέριο χώρο της Ελλάδας».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΑΗΙ “οι υπερπτήσεις της Τουρκίας πάνω από την Αλεξανδρούπολη αποτελούν μια σημαντική κλιμάκωση καθώς συνήθως γίνονται πάνω από τα ελληνικά νησιά.” Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Αλεξανδρούπολη αποτελεί το κατεξοχήν κομβικό σημείο της χώρας στην παρούσα φάση καθώς:

-Είναι ένας αναδυόμενος ενεργειακός κόμβος και κρίσιμος για την προβολή των συμφερόντων ασφαλείας του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα.

-Η Ελλάδα δίνει τη δυνατότητα σε σημαντικό τμήμα της 10ης Ταξιαρχίας Μάχης Αεροπορίας του Στρατού των ΗΠΑ να εισέλθει στο ευρωπαϊκό έδαφος μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και να αναχωρήσει μέσω της Αλεξανδρούπολης.

-Η Αλεξανδρούπολη χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ως η «Σούδα του Βορρά» από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνο Φλώρο.

-Επί του παρόντος, στρατιωτική βοήθεια διοχετεύεται στην Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία μέσω Αλεξανδρούπολης.

30 χρόνια διακονίας του Βαρθολομαίου: Γενναία κίνηση και φιλόστοργη ενέργεια η αναγνώριση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος των Σκοπίων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: