Τί έγιναν τα θηριώδη τανκς του Πούτιν; Τεθωρακισμένα… λείψανα της δεκαετίας του ’60 πάνε στην ανατολική Ουκρανία [videos]

FILE PHOTO: Oυκρανοί κοιτάζουν ένα κατεστραμμένο ρωσικό τεθωρακισμένο κοντά στο πολεμικό μουσείο στο Κίεβο. EPA, OLEG PETRASYUK




Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας άρχισαν να αναπτύσσουν τανκς ηλικίας… εξήντα ετών στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, εγείροντας ερωτήματα για την έκταση των απωλειών του Πούτιν μετά από τρεις μήνες σκληρών μαχών και αμέτρητες στρατηγικές γκάφες.

Φωτογραφίες και βίντεο που ήρθαν στην δημοσιότητα, δείχνουν μακρά σειρά από άρματα μάχης T-62, που η παραγωγή τους ξεκίνησε το 1961,  σε σιδηροδρομικό σταθμό στη νοτιοανατολική πόλη Μελιτόπολη της Ουκρανίας την περασμένη Τετάρτη, λίγες μέρες αφότου είχαν επίσης κυκλοφορήσει πλάνα από την απόσυρση των γερασμένων αρμάτων μάχης από τους αποθηκευτικούς τους χώρους, επί ρωσικού εδάφους.

Η Ρωσία έχει θέσει σε υπηρεσία περίπου 2.900 από τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης T-90, T-80 και T-72 , σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών Ασφαλείας, με έως και 10.000 επιπλέον άρματα μάχης από διαφορετικές γενιές στο οπλοστάσιό της.

Ωστόσο, οι χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας εκτιμούν ότι περισσότερα από 1.300 άρματα μάχης της Ρωσίας έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 700 από τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί οπτικά σύμφωνα με τον αναλυτή πληροφοριών ανοιχτού κώδικα Oryx.

  • Και από τα 10.000 τανκς που περιμένουν σταθμευμένα, πολλά είναι πιθανό να μην λειτουργούν λόγω του σκληρού κλίματος της Ρωσίας και της κακής μακροχρόνιας συντήρησης.

Η ανάπτυξη των “τεθωρακισμένων λειψάνων” από τον Πούτιν γίνεται καθώς οι δυνάμεις του βρίσκονται εγκλωβισμένες σε μια βάναυση και αιματηρή σύγκρουση κατά μήκος του ανατολικού μετώπου της Ουκρανίας.

  • Τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν χθες μια ολοκληρωτική επίθεση για να καταλάβουν το Σεβεροντόνετσκ και το Λυσιχάνσκ – τα μόνα αστικά κέντρα που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο στην περιοχή του Λουχάνσκ.

«Εξαιρετικά σκληρές μάχες διεξάγονται στα περίχωρα του Σεβεροντόνετσκ. Απλώς καταστρέφουν την πόλη, τη βομβαρδίζουν καθημερινά, βομβαρδίζουν χωρίς παύση», δήλωσε χθες ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λουχάνσκ Σεργκέι Γκαϊντάι.

Ο δήμαρχος του Σεβεροντόνετσκ Ολεξάντρ Στιούκ δήλωσε ότι η πόλη αντέχει προς το παρόν, αλλά πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και το 60% των κτιρίων έχουν καταστραφεί.

Αλλά η επίπονα αργή πρόοδος της Ρωσίας στο Λουχάνσκ είχε τεράστιο κόστος.

Από σήμερα το πρωί, οι Χερσαίες Δυνάμεις της Ουκρανίας εκτιμούν ότι σχεδόν 30.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση μέχρι στιγμής – απώλειες που ώθησαν το ρωσικό κοινοβούλιο την Τετάρτη να καταργήσει το  ανώτατο όριο ηλικίας για όσους εγγράφονται για να ενταχθούν στον στρατό

Η ανάπτυξη αρμάτων μάχης T-62 από τη Ρωσία στη νοτιοδυτική Ουκρανία προκαλεί σύγχυση. 

Σχεδιασμένο στα τέλη της δεκαετίας του 1950, το T-62 είχε ήδη απαρχαιωθεί από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 και υποβιβάστηκε σε εφεδρικά καθήοντα έναντι  των βελτιωμένων μοντέλων T-64 και T-72.

Ορισμένα T-64 υποβλήθηκαν σε αναβαθμίσεις τα τελευταία χρόνια πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και εξοπλίστηκαν εκ των υστέρων με βελτιωμένα συστήματα θωράκισης και οπλικά συστήματα.

Όμως, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας – εξοπλισμένες με σύγχρονα αντιαρματικά όπλα όπως εκτοξευτές Javelin και μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2 – έχουν ήδη κάνει εξαιρετική δουλειά απέναντι στα άρματα μάχης της Ρωσίας, όπως αποδεικνύεται από αμέτρητες εικόνες συντριμμιών στους δρόμους της ανατολικής Ουκρανίας.

  • Η αργή ταχύτητα, η μικρή εμβέλεια, η κακή ευελιξία και τα απαρχαιωμένα εξαρτήματα του T-62 σε σύγκριση με τα πιο σύγχρονα T-90 και T-80 σημαίνουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα που τα χειρίζονταν θα εξαφανίζονταν εάν τα οχήματα ηλικίας εξήντα ετών αναπτυχθούν στην πρώτη γραμμή.

Ως αποτέλεσμα, οι αναλυτές εικάζουν ότι τα T-62 μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως υποστήριξη για τον έλεγχο του πλήθους και την ενίσχυση στα εδάφη που ήδη κατείχε η Ρωσία, όπως η Μαριούπολη, η Χερσώνα και η Μελιτόπολη, όπου τα τανκς φτάνουν για πρώτη φορά σε ουκρανικό έδαφος. 

Αλλά το T-62 είναι γνωστό ότι είναι επιρρεπές σε καταστροφές, έχει τη μισή εμβέλεια των σύγχρονων αρμάτων μάχης και χρησιμοποιεί διαφορετικά εξαρτήματα απο τους διαδόχους του, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη συντήρησή τους.

  • Ως εκ τούτου, η ανάπτυξή τους υποδηλώνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας δεν είναι πρόθυμες να δεσμεύσουν κανένα από τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης που βρίσκονται σε εφεδρεία σε τέτοιους ρόλους υποστήριξης, υπογραμμίζοντας το μέγεθος των απωλειών τους στην πρώτη γραμμή

Έχοντας χάσει χιλιάδες στρατεύματα σε διάσπαρτες μάχες κατά μήκος του ανατολικού μετώπου τις τελευταίες εβδομάδες, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χθες στοχευμένη επίθεση από τρεις πλευρές για να προσπαθήσουν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Σεβεροντόνετσκ και στο Λυσιχάνσκ.

Εάν πέσουν οι δύο πόλεις που διασχίζουν τον ποταμό Σιβερσκι Ντονέτς,  σχεδόν όλη η επαρχία Ντονμπάς του Λουχάνσκ θα βρεθεί υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από Daily Mail

To Ισραήλ είπε “όχι” στις ΗΠΑ για προμήθεια της Ουκρανίας με τον “φονιά των τανκ” – τον αντιαρματικό πύραυλο Spike [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: