Στην Κύπρο δεν ιδρώνει το αυτί των διεφθαρμένων: Με πολιτική επιρροή δημιουργήθηκε ο “κουμπαράς του Πούτιν”

Υποκατάστημα της τράπεζας RCB, που θεωρείται ο «κουμπαράς του Πούτιν». Φωτογραφία via Defence Point.




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Οι αποκαλύψεις του δημοσιογραφικού οργανισμού OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) για τη ρωσική τράπεζα RCB είναι συγκλονιστικές.

Όπως αναφέρει το σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ ιδρύθηκε στην Κύπρο και ανήκε σε μια άλλη ρωσική τράπεζα που ονομάστηκε «κουμπαράς του Πούτιν». Παρά τις κινήσεις για να κρύψει τους ρωσικούς της δεσμούς μετά την εισβολή στην Ουκρανία, νυν και πρώην στελέχη της RCB έχουν δεσμούς με το Κρεμλίνο και απέκτησαν κυπριακά διαβατήρια υπό αμφίβολες συνθήκες, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στο ρεπορτάζ τονίζονται και τα εξής:

Μια έκθεση της Κυπριακής κυβέρνησης που διέρρευσε αναφέρει ότι η RCB βοήθησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της, Kirill Zimarin, και 31 άλλους υπαλλήλους, τους συγγενείς τους ή πελάτες της τράπεζας να αποκτήσουν κυπριακά διαβατήρια στο πλαίσιο ενός συστήματος υπηκοότητας ανά επένδυση που αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν διεφθαρμένο και έκλεισε.

Η έκθεση αναφέρει ότι η RCB χρησιμοποίησε πολιτική επιρροή για να προωθήσει προβληματικές αιτήσεις διαβατηρίων και ότι πολλές αιτήσεις που σχετίζονται με την τράπεζα δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την κυπριακή υπηκοότητα.

Ομιλούμε για το …”μεγαλείο” του κυπριακού πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Ο «κουμπαράς» του προέδρου της Ρωσίας, δρούσε υπό την κάλυψη πολιτικών προσώπων, δικηγορικών και λογιστικών γραφείων και πρώην αξιωματούχων της κυπριακής κυβέρνησης.

Πρόκειται για ποταπές και αξιοκαταφρόνητες πράξεις ανθρώπων, που βρίσκονται ή βρέθηκαν στο παρελθόν σε κρατικές θέσεις. Λαμβάνουν ή ελάμβαναν αποφάσεις για τις τύχες αυτού του τόπου.

Είναι διεφθαρμένα πρόσωπα που έπρεπε να βρίσκονται στις φυλακές. Αντίθετα ελέγχουν απόλυτα το νησί. Το οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι το ρωσικό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο βοηθήθηκε από πρώην στελέχη της ΕΟΚΑ Β’ που πλούτισαν και βγάζουν και γλώσσα.

Η διαφθορά εξελίχθηκε στο δεύτερο πιο σοβαρό πρόβλημα μετά την αποτυχία λύσης του Κυπριακού. Τούτος ο τόπος θέλει αλλαγή εκ βάθρων. Για να φοβηθούν οι μιμητές των τωρινών διεφθαρμένων πρέπει να δικαστούν και να καταδικαστούν οι ξεφωνημένοι διεφθαρμένοι.

Ας γίνει μία αρχή. Ο Γενικός Εισαγγελέας και οι συνεργάτες του έχουν τεράστιες ευθύνες. Καλύπτουν, εύχομαι όχι συνειδητά, αυτές τις βρώμικες καταστάσεις που ανέδειξαν το νησί σε μία εκ των πλέον διεφθαρμένων χωρών στον κόσμο. Και σημειώνω, για να μην χάνουν το χρόνο τους: Οι απειλές δεν πιάνουν.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Τι κάνει η Ουάσιγκτον για τις τουρκικές απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου; Βλέπει τα …τρένα να περνούν και χαιρετά τους επιβάτες!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: