Στην Άγκυρα αντιπροσωπείες Σουηδίας και Φινλανδίας για τις τουρκικές ενστάσεις στην ΝΑΤΟϊκή ένταξη

File photo: Χειραψία μεταξύ των πρωθυπουργών της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και της Φινλανδής ομολόγου της Σάνα Μάριν. EPA, PAUL WENNERHOLM




Ανώτεροι αντιπρόσωποι της Σουηδίας και της Φινλανδίας σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να έχουν συνομιλίες με σκοπό να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι αντιπρόσωποι θα συναντηθούν με Τούρκους ομολόγους τους στην τουρκική πρωτεύουσα, ανέφερε σε γραπτό του μήνυμα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών

Η Τουρκία λέει πως θέλει από τις σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν κουρδικές οργανώσεις που είναι παρούσες στις επικράτειές τους και να άρουν απαγορεύσεις στις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία.

  • Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί έγκριση και από τα 30 μέλη της συμμαχίας και από τα κοινοβούλιά τους, όμως διπλωμάτες λένε πως ο Ερντογάν θα δεχθεί πιέσεις για να υποχωρήσει, καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενισχύσουν σημαντικά το ΝΑΤΟ στη Βαλτική θάλασσα.

Mε πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Στοκχόλμη, Σουηδία

Η Σουηδία ανακοίνωσε επισήμως την υποβολή του αίτημά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: