Ψήφισμα των Μενέντεζ, Ρίς, Μικς και Μακόλ για τον εορτασμό της στενής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) ανταλλάσσει χαιρετισμούς με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris (Κ) και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi (Δ), στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, με αφορμή τον εορτασμό των 201 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, στην Ουάσινγκτον, την Τρίτη 17 Μαΐου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ — Οι Γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ (D-N.J.) και Τζιμ Ρίτς (R-Idaho), Πρόεδρος και επικεφαλής της μειοψηφίας της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, συνεργάστηκαν με τους βουλευτές Γκρέγκορι Μικς (D-N.Y.) και Μάικλ Μακόλ (R- Τέξας), Πρόεδρο και επικεφαλής της μειοψηφίας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, και παρουσίασαν ταυτόχρονα ψήφισμα με το οποίο καλωσορίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό της Ελλάδας, στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια ομιλία σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου.

«Είμαι πολύ περήφανος που ηγούμαι των συναδέλφων μου στην εισαγωγή αυτού του δικομματικού ψηφίσματος που καλωσορίζει τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες και γιορτάζει δικαίως τη συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας», δήλωσε ο Πρόεδρος Μενέντεζ.

«Καθώς γινόμαστε μάρτυρες της ανησυχητικής ανόδου των αντιδημοκρατικών κινημάτων και της κακής, αποσταθεροποιητικής δραστηριότητας των αυταρχικών (ηγετών) παγκοσμίως, η εταιρική σχέση των εθνών μας είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Μπορεί να βρούμε “παρηγοριά” στη διαρκή φιλία μας και την κληρονομιά της συνεργασίας μας για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , την ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία και το κράτος δικαίου καθώς και τις εταιρικές σχέσεις ασφάλειας και ενέργειας. Με αυτό το ψήφισμα επιβεβαιώνουμε και πάλι ότι εναπόκειται σε εμάς, και σε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα της δημοκρατίας που άναψε στην αρχαία Ελλάδα πριν από χιλιετίες».

«Ήταν τιμή μου που ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης μίλησε σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου σήμερα το πρωί. Οι δωρεές της Ελλάδας σε ανθρωπιστικές και στρατιωτικές προμήθειες για την Ουκρανία ήταν ζωτικής σημασίας και ελπίζω ότι αυτή η υποστήριξη θα συνεχιστεί καθώς η διατλαντική κοινότητα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια στη βάναυση εισβολή της Ρωσίας», δήλωσε ο γερουσιαστής Ριτς.

«Χαίρομαι επίσης που βλέπω ότι τα ελληνικά λιμάνια ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στη δομή μεταφορών του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι από καιρό ηγέτης στις συνεισφορές της στη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ και ανυπομονώ να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας για να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η συμμαχία μας».

«Είμαι περήφανος που παρουσιάζω αυτό το ψήφισμα καλωσορίζοντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μαζί με τους συναδέλφους μου στη Βουλή και τη Γερουσία και είχα την τιμή να συναντηθώ μαζί του κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνάντησης μελών του Κογκρέσου για τον εορτασμό των 201 χρόνων από τον πόλεμο για την Ελληνική Ανεξαρτησία», δήλωσε ο Πρόεδρος Μικς.

«Ένας αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ με τον οποίο έχουμε μοιραστεί διπλωματικές σχέσεις για περισσότερο από έναν αιώνα, η Ελλάδα είναι ένας ζωτικός και αγαπητός εταίρος που έχει αποδείξει τη δέσμευσή της για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Ανυπομονώ να συνεχιστούν οι σχέσεις μας για την προώθηση των κοινών δημοκρατικών αξιών μας, την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, και την προώθηση των κοινών μας οικονομικών συμφερόντων και συμφερόντων ασφάλειας».

«Η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος με μακρά ιστορία υπεράσπισης της δημοκρατίας», δήλωσε ο βουλευτής McCaul. «Υπό το πρίσμα του απρόκλητου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, είμαι ενθουσιασμένος που καλωσορίζω τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ευχαριστώ για την ισχυρή υποστήριξή του στο Κίεβο και την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Θα απαιτήσει από τον ελεύθερο κόσμο να ενωθεί για να διασφαλίσει ότι η δημοκρατία θα επικρατήσει στη σημερινή μάχη με τον αυταρχισμό».

Ύμνοι της Νάνσι Πελόζι για την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: Ήταν μοναδικής έμπνευσης, αξιόλογη και επίκαιρη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: