Ο Sedat Ergin, κορυφαίος αρθρογράφος της Hurriyet: Τι περιμένει τον Ερντογάν μετά την περιοδεία Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden συνομιλεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ο πρώην διευθυντής και κορυφαίος αρθρογράφος της εφημερίδας Hurriyet, Sedat Ergin σε άρθρο του στη σημερινή (Πέμπτη 26/5) διαδικτυακή έκδοση αναφέρεται στα συμπεράσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο.

Στο άρθρο με τίτλο «Όταν παρακολούθησα την ομιλία του Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, η οποία χειροκροτήθηκε 37 φορές…» αναλύει και τις αντιδράσεις του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και καταλήγει στο συμπέρασμα: «Όσο περισσότερο η Τουρκία απομακρύνεται από τις ΗΠΑ, τόσο πιο κοντά πλησιάζει η Ελλάδα σε αυτή τη χώρα».

Αναλυτικά γράφει ο Σεντάτ Εργκίν

Το υπολόγισε ο Εκπρόσωπός μας στην Αθήνα Yorgo Kırbaki. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταχειροκροτήθηκε 37 φορές κατά την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, την Τρίτη, την περασμένη εβδομάδα. Αυτό περιλαμβάνει είσοδο στην αίθουσα, έξοδο στο βήμα και το φινάλε της ομιλίας.

Δεδομένου ότι επικεντρώθηκα σε άλλα θέματα την περασμένη εβδομάδα, δεν μπορούσα να βρω χρόνο να επικεντρωθώ στην επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και στην ομιλία του στο Κογκρέσο. Είδα ολόκληρη την ομιλία από το βίντεο στο YouTube χθες. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η οποία διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, ο Μητσοτάκης χρειάστηκε να διακόπτει συχνά τα λόγια του λόγω των δυνατών χειροκροτημάτων που μεσολάβησαν.

Ο θαυμασμός για τον απόφοιτο από το Χάρβαρντ πρωθυπουργό της Ελλάδας είναι δυνατό να διαπιστωθεί από τις εκφράσεις του προσώπου της Καμάλα Χάρις, αντιπροέδρου των ΗΠΑ ως προέδρου της Γερουσίας, και της Νάνσι Πελόζι, της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία συμπροήδρευσε στη συνεδρίαση πίσω από το αναλόγιο ενώ μιλούσε.

Μια γενική ατμόσφαιρα ενθουσιασμού κυριάρχησε στη συνεδρίαση. Είναι εντυπωσιακό ότι μέλη του Κογκρέσου περιστασιακά σηκώνονται και τον χειροκροτούν. Το χειροκρότημα φτάνει στο σημείο που ο Μητσοτάκης λέει αστειευόμενος «Δεν με χειροκροτούν τόσο πολύ ούτε στο ελληνικό κοινοβούλιο», εκφράζοντας την ικανοποίησή του. Γέλια ξεσπούν από την αίθουσα.

ΘΕΜΑ ΚΟΙΝΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ποια μηνύματα, λοιπόν, μεταφέρει ο Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Κογκρέσο; Αν οι έννοιες που χρησιμοποιεί αναλυθούν μέσα από τα ιστορικά σύμβολα στα οποία αναφέρεται συχνά, οι παραλληλισμοί που καθιέρωσε μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας αναδεικνύονται ως κύριο θέμα.

Το γεγονός ότι ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας την επίδραση της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής σε ορισμένα σημαντικά κτίρια και μνημεία στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον αντικατοπτρίζει επίσης αυτή τη σκέψη.

Αρχικά, εξηγεί ότι, ξεκινώντας από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας, η δημοκρατία των ΗΠΑ υψώνεται πάνω από τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Στη συνέχεια, λέει ότι ενώ η Ελλάδα κέρδισε την ανεξαρτησία της (από την Οθωμανική Αυτοκρατορία) πριν από διακόσια χρόνια, όσοι αγωνίστηκαν εμπνεύστηκαν από την ίδρυση των ΗΠΑ.

Συνοψίζοντας, η διαπλοκή και η αμοιβαία αλληλεπίδραση των ιστοριών, των πολιτισμών και των αξιών των ΗΠΑ και της Ελλάδας επαναλαμβάνεται με ιδιαίτερη έμφαση κάθε φορά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΩΣ ΤΟΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

Ένα από τα πιο ηλεκτρισμένα σημεία της ομιλίας του βιώνεται όταν αγγίζει τον πόλεμο της Ουκρανίας με την επίδραση της συγκυρίας. Και εδώ ο Μητσοτάκης φέρνει στο προσκήνιο τις ομοιότητες μεταξύ της ιστορίας της Ουκρανίας και της Ελλάδας .

Για παράδειγμα, λέει ότι η Μαριούπολη, η οποία πολιορκήθηκε από τον ρωσικό στρατό στον πόλεμο της Ουκρανίας, ήταν μια πόλη που ιδρύθηκε από τη «Μεγάλη Αικατερίνη» το 1778 για τους Έλληνες της Κριμαίας που διέφυγαν από την Οθωμανική κυριαρχία. Λέει ότι σήμερα στη Μαριούπολη οι άνθρωποι αγωνίζονται για την ελευθερία τους. Και πάλι, κάνει έναν παραλληλισμό από την ιστορία.

Σε αυτό το μέρος της ομιλίας τονίζει τη σημασία της υποστήριξης των συμμάχων στην ανεξαρτησία της Ελλάδας (από την Οθωμανική Αυτοκρατορία) πριν από δύο αιώνες, «Χωρίς τους συμμάχους τους, οι Έλληνες δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους παρά τον ηρωισμό τους. Ως εκ τούτου, σήμερα αναγνωρίζουμε τη σημασία του να είμαστε κόμμα. Μπροστά στην επιθετικότητα του Πούτιν, ξεκάθαρα επιλέξαμε την πλευρά μας. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας», λέει.

Με αυτή τη δήλωση, όλα τα μέλη του Κογκρέσου σηκώνονται και χειροκροτούν τον Μητσοτάκη .

ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙΣ ΤΑ F-16 ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Στη συνέχεια δηλώνει ότι «η γλώσσα των αυτοκρατορικών επιδιώξεων και του (ιστορικού) ρεβιζιονισμού δεν πρέπει να νικήσει», ο Έλληνας πρωθυπουργός, και φέρνει τη συζήτηση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αφιερώνει το επόμενο μέρος της ομιλίας του απευθείας στο θέμα «κατοχή και διχοτόμηση της Κύπρου». Και το χειροκρότημα ξανασηκώνεται από την αίθουσα. Στη συνέχεια λέει, «Όπως είπα στον πρόεδρο Μπάιντεν χθες, κανείς στην Κύπρο δεν θα δεχτεί μια λύση δύο κρατών». Τα μέλη του Κογκρέσου σηκώνονται ξανά και χειροκροτούν τον Μητσοτάκη.

Στην επόμενη ενότητα, φέρνει το θέμα σε «όλες τις άλλες περιφερειακές διαφορές» και δίνει μια σειρά από μηνύματα που απευθύνονται απευθείας στην Τουρκία, χωρίς να αναφέρει το όνομά του, στο Κογκρέσο.

Ο Μητσοτάκης τονίζει ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Χειροκροτήματα και πάλι… «Δεν θα δεχθούμε επιθετικές ενέργειες που στοχεύουν την κυριαρχία μας και τα δικαιώματά μας σχετικά με τα σύνορά μας. Να σταματήσουν άμεσα οι πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά», συνεχίζει. Χειροκροτήματα πάλι…

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ καθώς εστιάζουμε στην Ουκρανία να νικήσει τη ρωσική επιθετικότητα», λέει, «είναι μια νέα πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ».

Και απευθύνεται στα μέλη του Κογκρέσου:

«Θα ήθελα να λάβετε υπόψη σας αυτή την κατάσταση όταν λαμβάνετε τις αποφάσεις σας σχετικά με τις στρατιωτικές πωλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Με άλλα λόγια, αν το διαβάσουμε με τον υπότιτλό του, ο Μητσοτάκης ανακοινώνει το μήνυμα «Περιμένουμε να μην επιτρέψετε το αίτημα της Τουρκίας για F-16 στο Κογκρέσο».

Ο Μητσοτάκης υπενθυμίζει στη συνέχεια ότι το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ πριν από μια εβδομάδα, δίνοντας έμφαση στη «Στρατηγική εταιρική σχέση» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Και στο τέλος τελειώνει την ομιλία του με το «Ζήτω η φιλία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας» και καταλήγει λέγοντας «Ευχαριστώ» στα ελληνικά.

BIDENOPOULOS ΚΑΙ BIDENAKİS

Η θερμή υποδοχή που επιδείχθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό δεν είναι του τύπου που σπάνια συναντάμε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Κοιτάζοντας το μέρος της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο, η εικόνα εκεί στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο διαφορετική. Το πιο εντυπωσιακό περιστατικό σε αυτό το επεισόδιο είναι ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν αυτοσυστήθηκε αστειευόμενος ως «Τζο Μπαϊντενόπουλος» δημιουργώντας μια ελληνική εκδοχή του επωνύμου του ενώ καλωσόριζε τον Μητσοτάκη στο Οβάλ Γραφείο.

Ο Μητσοτάκης, από την άλλη, γελάει με αυτό το επίθετο και κάνει μια πρόταση με βάση το δικό του επίθετο: «Τζο Μπαϊντενάκης…»

Στη συνέχεια προσθέτει, « Μητσοτάκης , Μπαϊντενάκης… Αυτό είναι μάλλον καλύτερο». Αυτό ακολουθείται από γέλια.

Εκτός από τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, τελετή γίνεται και στον Λευκό Οίκο, όπου γίνονται ομιλίες για τον Μητσοτάκη. Στην τελετή αυτή, ο Αρχιεπίσκοπος των Αμερικανικών Ορθοδόξων Εκκλησιών Ελπιδοφόρος Λαμπρινιάδης, πολίτης της Δημοκρατίας της Τουρκίας, γεννημένος στο Bakırköy, προσκαλείται στο βήμα για να κάνει την εναρκτήρια ομιλία και την προσευχή.

Ο Αρχιεπίσκοπος ολοκληρώνει την ομιλία του με την έμφαση ότι «η Δημοκρατία είναι το δώρο της Ελλάδας στον κόσμο» με το ελληνικό «Ζήτω η Αμερική, Ζήτω η Ελλάδα».

Όσο πιο μακριά -οι ΗΠΑ- από την Τουρκία, τόσο πιο κοντά στην ΕΛΛΑΔΑ

Συνοψίζοντας, κάθε στιγμή περνάει με τη μορφή μιας επίσκεψης καλυμμένης με κοινά σύμβολα και ζεστά μηνύματα του Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα.

Υπάρχει μια θεμελιώδης αλήθεια που δείχνει σε όλους αυτή η επίσκεψη. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ χάνουν συνεχώς έδαφος, καθώς, μεταξύ άλλων, η αγορά των S-400 από τη Ρωσία και η εκδίωξη της Άγκυρας από τις Ηνωμένες Πολιτείες από το πρόγραμμα F-35 ως απάντηση σε αυτό. Από την άλλη, όταν βλέπουμε το ελληνικό μέτωπο, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ διανύουν μια από τις πιο κοντινές περιόδους της ιστορίας τους, αντιστρόφως ανάλογη με την Τουρκία.

Όσο περισσότερο η Τουρκία απομακρύνεται από τις ΗΠΑ, τόσο πιο κοντά πλησιάζει η Ελλάδα σε αυτή τη χώρα. Όπως φαίνεται στην τελευταία συμφωνία βάσεων, η Αθήνα δίνει λευκή επιταγή στις ΗΠΑ έναντι των στρατιωτικών απαιτήσεών τους. Διαθέτει τρεις νέες βάσεις εκτός από τη ναυτική και αεροπορική βάση στο νησί της Κρήτης. Το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει η σημαντικότερη logistics βάση των ΗΠΑ για το μέτωπο των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης είναι μια άλλη εξέλιξη που πρέπει να υπογραμμιστεί.

Ο Μητσοτάκης πήγε στην Ουάσιγκτον με έναν επικριτικό φάκελο. Διαβίβασε στον Πρόεδρο Μπάιντεν ένα αίτημα για την αγορά ενός στόλου μαχητικών αεροσκαφών F-35 πέμπτης γενιάς με την πρώτη παρτίδα να παραδοθεί το 2028.

Ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να αποτρέψει την πώληση F-16 στην Τουρκία, η οποία είχε αποκλειστεί από το πρόγραμμα F-35, επιδίωκε την αγορά αεροσκαφών F-35.

Η εικόνα που δώσαμε θα πρέπει να είναι κατατοπιστική όσον αφορά το τι κλίμα περιμένει την Τουρκία στο αμερικανικό Κογκρέσο το επόμενο διάστημα, καθώς και τη σύγκλιση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Πίσω από τη δήλωση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αρχή της εβδομάδας, «Δεν υπάρχει πια κανένας Μητσοτάκης για μένα » και ότι δεν θα συναντηθεί πια μαζί του, κρύβεται η αντίδρασή του στην έντονη κίνηση του Μητσοτάκη κατά της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ουάσινγκτον.

Με πληροφορίες από Hurriyet.com.tr / Sedat Ergin

Mετά το παραλήρημα Ερντογάν: Συνεδριάζει το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με την Ελλάδα στην ατζέντα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: