Ο Πούτιν δεν έχει καμία ελπίδα, θα χάσει ακόμη κι αν… νικήσει: Κατηγορηματικός Ρώσος πρώην αρχικατάσκοπος, διοικητής στο Ντονμπάς [videos]

File photo: Ο Ιγκόρ Στρελκόφ συμμετείχε στην αρχική φάση του πολέμου ενώ είχε “διακριθεί” για την αγριότητά του στο Ντονμπάς το 20114, ως διοικητής και τοπικός υπουργός Άμυνας. Screenshot via YouTube




Η Ρωσία δεν έχει ουσιαστικά καμία ελπίδα να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ακόμη και αν καταφέρει να καταλάβει ολόκληρο το Ντονμπάς μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δηλώνει ένας Ρώσος πρώην κατάσκοπος και διοικητής που συμμετείχε ουσιαστικά στην έναρξη της αρχικής σύγκρουσης.

Ο Ίγκορ Γκίρκιν – ο οποίος χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Ιγκόρ Στρελκόφ,  που σημαίνει «σκοπευτής» – κάνει μια απογοητευτική αξιολόγηση της πολεμικής προσπάθειας του Πούτιν , λέγοντας ότι οι ρωσικές μονάδες υφίστανται «τεράστιες απώλειες» «χτυπώντας το κεφάλι τους στον τοίχο» απέναντι σε καλά εδραιωμένα ουκρανικά στρατεύματα.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία σημειώνει αποσπασματικά κέρδη στο μέτωπο του Ντονμπάς τις τελευταίες ημέρες – καταλαμβάνοντας πόλεις γύρω από την Popansa και πιέζει να περικυκλώσει το Severodonetsk – ο Στρελκόφ λέει ότι η Ουκρανία κινητοποιεί γρήγορα νέα στρατεύματα, επανεξοπλίζεται χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα και οχυρώνεται δυνατά σε νέες αμυντικές θέσεις που θα είναι δύσκολο να ξεπεραστούν.

“Δεν έχει νόημα να ελπίζουμε για νίκη” χωρίς μια γενική κινητοποίηση του ρωσικού στρατού, υποστηρίζει ο Στρέλκοφ, κάτι που ο Πούτιν αρνείται να κάνει επειδή ο στενός του κύκλος τον κάνει να πιστεύει ότι η νίκη είναι ακόμα δυνατή. Όσο παραμένει ξεκομμένος από την πραγματικότητα «τίποτα δεν θα αλλάξει, και όταν αλλάξει… θα είναι πολύ αργά για να κάνουμε οτιδήποτε».

Μόλις σταματήσει η ρωσική επίθεση -κάτι που ο Στρέλκοφ προβλέπει ότι θα μπορούσε να συμβεί στα μέσα Ιουνίου- η Ουκρανία θα στραφεί σε αντεπιθέσεις, όπως έκανε γύρω από το Κίεβο και το Χάρκοβο, αναγκάζοντας τους διοικητές του Πούτιν να οπισθοχωρήσουν και πιθανότατα πιέζοντας τους τόσο άσχημα ώστε να φτάσουν στα δικά τους σύνορα.

Αλλά ακόμα κι αν δεν έρθουν αντεπιθέσεις, η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την προοπτική να προσπαθήσει να κρατήσει μια μακρά πρώτη γραμμή ενάντια σε καλά οπλισμένους και πρόσφατα ενισχυμένους Ουκρανούς υπερασπιστές που θα αρνηθούν να εγκαταλείψουν τον πόλεμο, ενώ η οικονομία της Ρωσίας θα ισοπεδωθεί υπό τις δυτικές κυρώσεις.

Είναι ίσως η πιο καταδικαστική εκτίμηση για τον πόλεμο του Πο΄λυτιν που έχει βγει μέχρι σήμερα  από τη Ρωσία, αν και προέρχεται από έναν άνθρωπο που πέρασε τους τελευταίους μήνες απέναντι τον Πούτιν και τον στενό κύκλο του μέσω των καναλιών του στο YouTube και στο Telegram – κατηγορώντας τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου για «εγκληματική αμέλεια» και «ύποπτη προδοσία».

Ο απολογισμός του Στρελκόφ ταυτίζεται ωστόσο με αυτό που λένε πολλοί δυτικοί αναλυτές και ειδικοί εδώ και εβδομάδες – ότι, στην πραγματικότητα, ο Πούτιν έχασε τον πόλεμο τη στιγμή που απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο και το μόνο που μένει να αποφασιστεί είναι πόσο αίμα και χρήμα είναι διατεθειμένος να ξοδεύει σε μια προσπάθεια να σώσει την εικόνα του.

Γράφοντας στο Telegram αργά χθες Πέμπτη, ο Στρέλκοφ αναφέρει:

«Ας φανταστούμε για ένα δευτερόλεπτο, ότι τις επόμενες εβδομάδες ο εχθρός θα ηττηθεί τελικά μέσω συνεχών μετωπικών και πλευρικών επιθέσεων και θα απωθηθεί εντελώς έξω από τα σύνορα [Ντονμπάς]. Και; Τι θα πετύχει αυτό; Αυτό θα τελειώσει τον πόλεμο; Όχι, καθόλου. 

Και προσθέτει:

«Όταν [τα ρωσικά στρατεύματα] εξασθενημένα σε βαριές μάχες και αιματηρές επιθέσεις φτάσουν στα σύνορα του [Ντονμπάς], θα συναντηθούν με φρέσκες και καλά εξοπλισμένες [ουκρανικές] μονάδες στα σύνορα προετοιμασμένες για άμυνα. 

«Ακόμα κι αν αυτές οι νέες μονάδες για οποιονδήποτε λόγο αποφασίσουν να μην αναλάβουν την πρωτοβουλία και να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση – η Ρωσική Ομοσπονδία θα αντιμετωπίσει μια προοπτική ενός μακροχρόνιου πολέμου θέσεων, που θα είναι σχεδόν μοιραίος (υπό τις παρούσες συνθήκες) για την οικονομία μας, την κοινωνική και κοινωνικοπολιτική κατάσταση. 

Συνοψίζοντας τη θέση του, ο Στρέλκοφ κατέληξε:

«Δεν έχει νόημα να ελπίζουμε για νίκη μέσω φθοράς, λαμβάνοντας υπόψη ότι σχεδόν όλη η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική λειτουργούν ως οπισθοφυλακή της [Ουκρανίας]. 

«Έτσι, θα είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε να νικήσουμε τον εχθρό σε μάχες πεδίου. Και, συγνώμη, με ποιον και με τι;! Αν μέχρι τώρα δεν έχει γίνει ούτε μερική κινητοποίηση;! Κανείς δεν δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Απλά επειδή δεν υπάρχουν ».

Η Ρωσία διανύει τώρα σχεδόν τρεις μήνες σε μια υποτιθέμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που θα διαρκούσε μερικές μέρες και θα έφερνε την κατάληψη της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, του Κιέβου, θα έριχνε την κυβέρνηση, θα τοποθετούσε μια μαριονέτα του Κρεμλίνου στη θέση της και θα έθετε τη χώρα στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

Αφού απέτυχαν να καταλάβουν την πρωτεύουσα, οι στρατηγοί του Πούτιν διέταξαν μια υποχώρηση από τη βόρεια Ουκρανία για να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην κατάληψη της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς – όπου οι μάχες μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων και των ανταρτών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα συνεχίζονται από το 2014.

  • Ο Στρέλκοφ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έναρξη αυτής της μάχης και για ένα διάστημα υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR), η οποία τώρα εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στις μάχες στην περιοχή.

Τα στρατεύματα της ΛΔΔ ηγούνται της πολιορκίας της Μαριούπολης – η οποία αυτή την εβδομάδα έπεσε στα χέρια της Ρωσίας μετά από 82 ημέρες πολιορκίας, όταν οι τελευταίοι υπερασπιστές των χαλυβουργείων Azovstal συμφώνησαν να παραδοθούν.

Ο Στρέλκοφ αναγνωρίζει ότι αυτή είναι μια «μεγάλη επιτυχία προπαγάνδας» για τον Πούτιν, αλλά πιστεύει ότι ελάχιστα θα συμβάλλει ώστε να μετατοπιστεί συνολικά η ροή του πολέμου προς όφελος της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Νέα αποδεικτικά στοιχεία για τις σφαγές στη Μπούτσα στις 4 Μαρτίου: video των NewYork Times

 

 

 

 

 

I

 

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: