Ο κ. Μητσοτάκης, στο Κογκρέσο ως εκπρόσωπος ολόκληρου του Ελληνισμού, και όχι μόνο σαν Έλληνας πρωθυπουργός

Το αμερικανικό Κογκρέσο. EPA, SHAWN THEW




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΑΛΗ

Την Τρίτη στις 17 Μαΐου ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην αμερικανική πρωτεύουσα και αφού θα έχει ήδη ολοκληρώσει από την Δευτέρα την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τζο Μπάϊντεν, θα έχει μια χρυσή ευκαιρία.

Μια ευκαιρία που δεν παρουσιάζεται σε πολλούς ηγέτες. Μια ευκαιρία να απευθυνθεί στο σύνολο του νομοθετικού σώματος των ΗΠΑ.

Κατ’ επέκταση σε όλο τον αμερικανικό λαό και να είστε σίγουροι λόγω της κάλυψης που θα λάβει, σε όλο τον κόσμο!

  • Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, και να εκλάβει την ομιλία του στο Κογκρέσο, ως ευθύνη και όχι σαν επίτευγμα!

Πρέπει να αφήσει την κομματική ταυτότητα πίσω στην Αθήνα.

Αν στο Οβάλ γραφείο εκπροσωπεί την Ελλάδα, ενώπιον του Κογκρέσου πρέπει και επιβάλλεται να εκπροσωπήσει ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Είναι από εκείνες τις ομιλίες που μπορεί να αφήσουν στίγμα για πολλά χρόνια και για να μην παρεξηγηθούμε, όποιος και αν ήταν στην θέση του κυρίου Μητσοτάκη, τα ίδια ακριβώς θα γράφαμε.

Μπορεί η πρόσκληση της κυρίας Πελόζι να έχει πολλαπλά μηνύματα με αποδέκτες στην γύρω περιοχή μας αλλά ίσως πρέπει οι κειμενογράφοι του Έλληνα πρωθυπουργού να νιώσουν το βάρος της στιγμής και να του προσφέρουν ένα λόγο που θα εκφράζει σύσσωμο τον Ελληνισμό ενώπιον και των δυο σωμάτων, Γερουσίας και Αντιπροσώπων.

Μια ομιλία που θα πρέπει να εμπεριέχει εκτός από τα συν και τα πλην των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, σε τωρινό καθώς και μεσομακροπρόθεσμο χρόνο…να ξεδιπλώσει όλα τα ζητήματα που αφορούν το Ελληνικό έθνος!

Χρυσή ευκαιρία, να υπενθυμίσει σε όλους το ζήτημα της Κύπρου, που τόσο έχει βαλτώσει, που δείχνει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις με το άνοιγμα των Βαρωσίων καθώς και τις επικείμενες εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.
(πολλοί πιστεύουν ότι η Τουρκία το καλοκαίρι θα προσπαθήσει να επιβάλει τετελεσμένα με γεωτρήσεις σε Κυπριακά τεμάχια , τα οποία αποτελούν κατά τον Ταγίπ Ερντογάν, κομμάτια της γαλάζιας πατρίδας)

Το πιο κατάλληλο μέρος να ξαναθυμηθούμε, ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα. Ποιος ο εισβολέας και ποιος ο καταπατητής. Καθαρά και δημόσια.

Σε όσους δεν γνωρίζουν, η εικόνα θα είναι τόσο δυνατή, καθώς πίσω από τον Έλληνα πρωθυπουργό, το πλάνο θα περιλαμβάνει, τον Αμερικανό Πρόεδρο και την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι!

Θέματα όπως οι ελληνικές μειονότητες πρέπει να εμφανιστούν στον λόγο του κυρίου Μητσοτάκη.

Κάποτε ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης αποτελούσε σημείο αναφοράς για το έθνος, προστατευόμενος στα λόγια από την συνθήκη της Λωζάνης.

Αφού ο Τούρκος πρόεδρος, και οι κύριοι Τσαβούσογλου και Ακάρ μας υπενθυμίζουν συνέχεια τα κομμάτια εκείνα της συνθήκης περί αποστρατικοποιημένων νησιών, ίσως είναι η ώρα να ακούσουν στο κατάλληλο μέρος και ώρα και εκείνο το κομμάτι της συνθήκης που αναφέρεται στην παραμονή των Ελλήνων σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο!

Ίσως πρέπει να ακουστεί πολύ δυνατά και δημόσια ότι τα σύνορα μας είναι αυτά που είναι, η ΑΟΖ μας είναι αυτή που είναι και όχι μισόλογα και συμβιβαστικά σχόλια.

  • Διότι την ώρα που θα λέγονται π.χ. για εκριζομό από Κερύνεια, Κωνσταντινούπολη, Αμμόχωστο, Ίμβρο κτλ., και ταυτόχρονα έχουμε καθαρή δήλωση περί του μέλλοντος αυτού του έθνους (διότι η ΑΟΖ, είναι το μέλλον αυτού του έθνους)…και στο φόντο χειροκροτούν όρθιοι οι δυο κορυφαίοι θεσμοί των ΗΠΑ, δεν νομίζω να χαρούν ιδιαίτερα στην Άγκυρα.

Ίσως πρέπει η ομιλία να εμπεριέχει καθαρά τι ζητάμε από τη σχέση μας με τις ΗΠΑ. Εδώ και μερικά χρόνια, η σχέση αυτή βελτιώνεται διαρκώς. Σχεδόν ότι μας ζητήθηκε, ανταποκριθήκαμε. Να απαριθμήσουμε; Αμυντική συμφωνία, αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, αιματηρός συμβιβασμός στη συμφωνία των Πρεσπών, δίνοντας Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στους Βόρειους γείτονες, για να εισέλθουν στην συμμαχία.

Ίσως ήρθε η ώρα όλα αυτά να ειπωθούν καθαρά και ξάστερα.
Δεν χρειάζεται να προσβάλουμε τους οικοδεσπότες μας, ούτε να διαταράξουμε τις σχέσεις μας.

Αλλά σε μια τέτοια ιστορική ομιλία, να ξέρουν πως νιώθουμε, που πατάμε, τι θέλουμε και τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε…καθώς τα βήματα πίσω και οι παραχωρήσεις πρέπει να τελειώσουν. Αν υπάρξουν και άλλα τέτοια βήματα από εδώ και πέρα, μπορεί να αποβούν ολέθρια για το σύνολο του Ελληνισμού.

Η Ελλάδα αποτελεί εδώ και χρόνια τον πλέον αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή. Οι αξίες που μοιραζόμαστε περί δημοκρατίας και ελευθερίας δεν είναι τόσο δεδομένες και διαδεδομένες στην γειτονιά μας.

Αυτά πρέπει να τα ακούσει και ο πιο άγνωστος Γερουσιαστής που προέρχεται από την έρημο της Αριζόνα ή τις πετρελαιοπηγές του Τέξας.

  • Διότι στο τέλος της ημέρας αυτοί είναι που θα ψηφίσουν υπερ ή κατά της αποδέσμευσης αμερικανικού στρατιωτικού υλικού προς την άμεση απειλή του Ελληνισμού, την Τουρκία.

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο τωρινό θέμα με τον εκσυγχρονισμό των F-16, που επιθυμεί η Άγκυρα.

Θα ακολουθήσουν και άλλα πολλά στο μέλλον και πρέπει να δούμε μακροπρόθεσμα και στοχευμένα.

Συνοψίζοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού πει ότι πρέπει να πει κατ’ ιδίαν στον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εκπροσωπήσει τον Ελληνισμό μέσα στο ναό της δημοκρατίας της ηγέτιδας δύναμης, του ελεύθερου κόσμου.

Καθαρά, ξάστερα και δημόσια!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Φτάνει πια με τη συγκάλυψη του τουρκικού εγκλήματος και τα ανατολίτικα παζάρια του ισλαμοφασίστα Ερντογάν!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: