Τα πειστήρια του Κιλιτσντάρογλου για τα εκατομμύρια που στέλνει ο Ερντογάν στις ΗΠΑ για να πάει να τα… βρει μόλις χάσει τις εκλογές

FILE PHOTO: O αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. EPA, STR




Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας δήλωσε χθες ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα με ένα σχέδιο που περιλαμβάνει διεθνείς μεταφορές χρημάτων και εταιριών – κέλυφος  στο εξωτερικό.

Το σχέδιο αυτό είναι  μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού ώστε ο Τούρκος ηγέτης και ο πολιτικός του κύκλος να αποφύγουν τη δίωξη όταν η κυβέρνηση αλλάξει χέρια στις εκλογές του επόμενου έτους, δήλωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου  κατά τη διάρκεια ομιλίας του στους βουλευτές του στο κοινοβούλιο την Τρίτη. 

Ο Ερντογάν «προετοιμάζεται να διαφύγει», είπε ο Κιλιτσντάρογλου, προσθέτοντας ότι το σχέδιο αφορά «μερικές εκατοντάδες άτομα, ξεκινώντας από μέλη της οικογένειας του Ερντογάν», και μεταφορά «μεγάλων χρηματικών ποσών στο εξωτερικό μέσω παράνομων δομών» για να χρησιμοποιηθούν σε εταιρίες – κέλυφος προκειμένου να αποκτήσουν άδειες παραμονής και εργασίας στο εξωτερικό.

  • «Μην επιχειρήσετε να το αρνηθείτε», είπε, απευθυνόμενος στον Ερντογάν. «Γνωρίζουμε όλη την αλήθεια και έχουμε όλα τα έγγραφα στα χέρια μας».

Ο Κιλιτσντάρογλου ανέφερε με ανάρτηση στο Twitter αργότερα την ίδια ημέρα ότι 1 δισεκατομμύριο λίρες (61,4 εκατομμύρια δολάρια) μεταφέρθηκαν σε ίδρυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα μη κυβερνητικά ιδρύματα TÜRGEV ​​και Ensar, γνωστά για τις στενές τους σχέσεις με το κυβερνών AKP του Ερντογάν .

Η διοίκηση του ιδρύματος ανήκει στην οικογένεια Ερντογάν, είπε ο Κιλιτσντάρογλου. Το ίδρυμα λειτουργεί  υπό την κάλυψη της παροχής υποτροφιών για φοιτητές που σπουδάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά φαίνεται να έχει στείλει μετρητά 10 εκατομμύρια δολάρια και 20 εκατομμύρια δολάρια σε έναν πολίτη των ΗΠΑ.  Ο Εμρέ Γιλμάζ, υψηλόβαθμο στέλεχος του CHP, δημοσίευσε αντίγραφα των μεταφορών χρημάτων που έγιναν από τα δύο ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ανάρτηση στο Twitter.

Η TÜRGEV ​​και η Ensar ίδρυσαν πρόσφατα το ίδρυμα TÜRKEN στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω Τούρκων πολιτών που διαμένουν εκεί,  ανέφεραν τα δύο ιδρύματα σε κοινή δήλωση, σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων Diken.

Η TÜRKEN παρέχει ευκαιρίες υποτροφιών και διαμονή σε Τούρκους νέους που επιθυμούν να σπουδάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες με διαφανή και υπεύθυνο τρόπο, υπό την επίβλεψη των αμερικανικών αρχών, και επί του παρόντος κατασκευάζει ένα κτίριο κοιτώνα στη Νέα Υόρκη με φιλανθρωπικές δωρεές, ανέφεραν, κάνοντας λόγο για  «εκστρατεία δυσφήμισης» τους.

Ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ είπε ότι το κόμμα του θα ξεκινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον του Κιλιτσντάρογλου επειδή στόχευσε το γραφείο του προέδρου και επιδίωξε να διαδώσει το εσωτερικό χάος ακούγοντας “την προπαγάνδα των εχθρών της Τουρκίας”, ανέφερε η ιστοσελίδα Diken .

  • Ο Τσελίκ αναφέρθηκε στη θρησκευτική ομάδα του Φετουλάχ Γκιουλέν, την οποία η κυβέρνηση κατηγορεί για ένα αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα το 2016.

Ο Κιλιτσντάρογλου διατύπωσε αυτές τις αποκαλύψεις σε μια περίοδο οικονομικής αστάθειας που απειλεί τη δημοτικότητα της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών  που έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2023.

Ο Ερντογάν απείλησε τη Δευτέρα ότι θα ξεκινήσει νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών στη Συρία για να εξασφαλίσει τα νότια σύνορα της Τουρκίας, με αποτέλεσμα η λίρα – η χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές φέτος – να υποχωρήσει περισσότερο από την καταστροφή της τον περασμένο Δεκέμβριο.

Με πληροφορίες από Ahval

Ο Κιλιτσντάρογλου υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν μετά την ήττα του θα καταφύγει στις ΗΠΑ: Ήδη βγάζει εκατομμύρια στο εξωτερικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: