Ο Μπάιντεν δεν θα τηλεφωνήσει στον Ερντογάν, αποκάλυψε ο Τζέικ Σάλιβαν: Εκνευρισμός και θυμός στην Ουάσιγκτον

US President Joe Biden leaves a press conference following his visit at the Samsung Electronic Pyeongtaek Campus in Pyeongtaek, south of Seoul, South Korea, 20 May 2022. EPA, KIM MIN-HEE, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Η επιμονή του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν να αρνείται το δικαίωμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζεται με εκνευρισμό από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και με θυμό από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης στηλιτεύουν την απόφαση της Τουρκίας, η οποία στην πραγματικότητα πρόκειται για μία κίνηση που εξυπηρετεί μόνο τη Ρωσία, καθώς στο ΝΑΤΟ οι χώρες έχουν το δικαίωμα του βέτο. Ήδη ο Ερντογάν προκάλεσε αναταραχή στη Δυτική Συμμαχία και δεν το κάνει για πρώτη φορά. Έχει τη δύναμη να σαμποτάρει όλες τις διαδικασίες στο ΝΑΤΟ.

Οι Αμερικανοί και σήμερα συνεχίζουν να πιστεύουν ότι θα ξεπεραστεί η κρίση με τις εξηγήσεις που αναμένεται να δώσουν οι ηγέτες των δύο σκανδιναβικών χωρών. Δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και να θεωρούν ότι είναι μία από τις γνωστές “εκρήξεις” του Τούρκου προέδρου.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, μίλησε στους δημοσιογράφους που συνόδευαν τον πρόεδρο Μπάιντεν στο προεδρικό αεροπλάνο Air Force One.

Δήλωσε ότι «πιστεύουμε πως οι τουρκικές ανησυχίες για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας — που έχουν εκφραστεί από τον Πρόεδρο Ερντογάν και άλλους — μπορούν να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν».

Αλλά δεν είπε πως θα συμβεί αυτό.

Ρωτήθηκε ειδικά ο κ. Σάλλιβαν εάν ο πρόεδρος Μπάιντεν θα τηλεφωνήσει στον Ερντογάν και απάντησε αρνητικά.

Δεν υπάρχουν σχέδια για να επικοινωνήσει απευθείας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, απάντησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και πρόσθεσε ότι ο κ. Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι τους ζητηθεί για να υποστηρίξουν την επίλυση του ζητήματος της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Σημειώνουμε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι στα σκαριά μία συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον Ερντογάν. Δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και από την απάντηση του κ. Σάλιβαν φαίνεται ότι αυτό δεν θα συμβεί σύντομα.

Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι ούτε ένα τηλεφώνημα του κ. Μπάιντεν στον Ερντογάν θα αλλάξει την κατάσταση. Αλλά πιστεύουν ότι εάν ο Ερντογάν επιμένει με αποτέλεσμα να τιναχθεί στον αέρα η ενότητα του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να επικοινωνήσει μαζί του.

Ίσως και αυτό να θέλει, επειδή έχει ενοχληθεί τα μέγιστα με την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Λευκό Οίκο. Πιστεύεται ότι οι αντιδράσεις του Ερντογάν και άλλων μελών της κυβέρνησής του, οφείλονται στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι προηγήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και ο ίδιος ακόμα περιμένει πρόσκληση από τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Στην εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ δημοσιεύεται κείμενο των διευθυντών του πρακτορείου Bloomberg που στην ουσία ζητούν την εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Απειλώντας, γράφει στο κύριο άρθρο της, να εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ για να συμπεριληφθούν η Φινλανδία και η Σουηδία, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως μέλους της συμμαχίας. Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι η συμπεριφορά του Ερντογάν υπονομεύει τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ — και να είναι πρόθυμοι να επιβάλουν συνέπειες εάν συνεχιστεί.

Ισχυρά λόγια και καθαρές κουβέντες.

Το μήνυμα του ΝΑΤΟ προς τον Ερντογάν πρέπει να είναι απλό, αναφέρουν: Η ασφάλεια της Συμμαχίας δεν πρέπει να παραμείνει όμηρος ενός δράστη, που επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος. Η ώρα να πάρει το μήνυμα είναι τώρα, σημειώνουν.

Τέλος αξίζει να καταγράψουμε την αναφορά του τηλεοπτικού δικτύου FOX. Σημείωσε τα εξής:

Ο αυταρχικός, ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας πρόσφερε μια σφαίρα στο χέρι του τύραννου Βλαντιμίρ Πούτιν, με την απειλή του να εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Στο αμερικανικό Κογκρέσο ο θυμός είναι έκδηλος. Η απαράδεκτη κίνηση του Ερντογάν προσφέρει όπλα στις δυνάμεις που ξεκίνησαν την εκστρατεία για να ακυρωθεί κάθε προσπάθεια πώλησης των μαχητικών F-16 στην Τουρκία…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το τουρκικό φίδι έφτασε στο λαιμό του ΝΑΤΟ και απειλεί να το πνίξει: Δεν βλέπει ο κ. Μπάιντεν ότι ο Ερντογάν εξυπηρετεί τον Πούτιν;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: