Νέα ταπείνωση των δυνάμεων Πούτιν στο Ντονμπάς: Ουκρανική ενέδρα κατέστρεψε 58 άρματα σε μια μέρα [photos, videos]

File photo: Τα συντρίμμια των ρωσικών αρμάτων μάχης όπως έχουν αποτυπωθεί σε βίντεο που δημοσιοποίησε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. Screenshot via Twitter/Defence of Ukraine




Η Ρωσία υπέστη ακόμη μια ταπείνωση στο πεδίο της μάχης, αφού η Ουκρανία απέτρεψε με επιτυχία την προσπάθειά των ρωσικών δυνάμεων να διασχίσουν έναν ποταμό στο Ντονμπάς, καταστρέφοντας δεκάδες οχήματα και προκαλώντας μεγάλες απώλειες.

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν το μέγεθος της αποτυχίας με τα υπολείμματα δύο πλωτών γεφυρών να παρασύρονται στον ποταμό Ντονέτς στην Μπιλοχορίβκα,   δυτικά της πόλης Λισιχάνσκ,  που περιβάλλεται από συντρίμμια αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Φαίνεται ότι οι Ρώσοι διοικητές προσπαθούσαν να περικυκλώσουν το Λισιχάνσκ  – και την αδελφή του πόλη Σεβεροντονέτσκ – περνώντας τον ποταμό, αλλά είδαν την μυστική τους επίθεση να μετατρέπεται σε σφαγή όταν η Ουκρανία μάντεψε σωστά τα σχέδιά τους.

Το Ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε φωτογραφίες από την ενέδρα στον ποταμό, ενώ ο  “Maxim”, χρήστης του Twitter που υποστηρίζει ότι είναι Ουκρανός στρατιωτικός μηχανικός, λέει ότι εντόπισε το σημείο όπου η Ρωσία ήταν πολύ πιθανό να προσπαθήσει να διασχίσει τον ποταμό στις 7 Μαΐου και είπε στους διοικητές του να ακούσουν τον ήχο των μηχανών ρυμουλκών που έσερναν μια πλωτή γέφυρα –  σίγουρο σημάδι ότι επίκειται απόπειρα διάβασης.

Το πρωί της 8ης Μαΐου η Ρωσία σκέπασε το ποτάμι με καπνό καίγοντας κοντινά χωράφια και πετώντας καπνογόνα, λέει ο ίδιος, αλλά οι διοικητές εντόπισαν τον ήχο των μηχανών και κάλεσαν πυροβολικό με αποτέλεσμα να προκληθούν καταστροφικές απώλειες στη ρωσική πλευρά.

Το νέο αυτό μίνι – Βατερλό έγινε καθώς οι στρατηγοί της Ουκρανίας δήλωσαν ότι η επίθεση της Ρωσίας στο Ντονμπάς έχει σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιηθεί, με τα στρατεύματα του Πούτιν να εξαναγκάζονται σε άμυνα στο βόρειο τμήμα του Χαρκόβου καθώς οι αντεπιθέσεις ωθούν τους εισβολείς πίσω από τα σύνορά τους.

Σε μια ενημέρωση αργά την Τετάρτη, ο διοικητής της Ουκρανίας είπε ότι δεν υπήρξαν μεγάλες επιθέσεις γύρω από το Ιζιούμ- όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης του Ντονμπάς – ή στο Μικολάεβ ή το Κρίβγι Ριχ , εκατοντάδες μίλια νότια, όπου η Ρωσία αναγκάστηκε να ενισχύσει οι μονάδες της αφού υπέστη σοβαρές απώλειες.

Στα βόρεια του Χάρκοβο, οι διοικητές είπαν ότι «οι δυνάμεις κατοχής στράφηκαν στην άμυνα για να επιβραδύνουν τον ρυθμό της επίθεσης των στρατευμάτων μας». Σημαίνει ότι το μόνο τμήμα της πρώτης γραμμής που παραμένει ενεργό είναι γύρω από το Σεβεροντόνετσκ – όπου έγινε η ενέδρα της γέφυρας – το Ντόνετσκ και η Μαριούπολη, όπου οι Ουκρανοί υπερασπιστές εξακολουθούν να αντέχουν.

Μιλώντας για τη στιγμή που έλαβε χώρα η ενέδρα, ο Maxim είπε: «Περίπου 20 λεπτά αφότου η μονάδα επανεξέτασης επιβεβαίωσε ότι η ρωσική γέφυρα ήταν τοποθετημένη, το βαρύ πυροβολικό επιτέθηκε εναντίον των ρωσικών δυνάμεων και στη συνέχεια μπήκε στη μάχη και η αεροπορία. Ήμουν ακόμα στην περιοχή και δεν έχω ξαναδεί ή ακούσει τόσο βαριά μάχη στη ζωή μου.

«Μετά από μια μέρα μάχης, το πρωί της 9ης Μαΐου, η γέφυρα είχε πέσει. Ορισμένες ρωσικές δυνάμεις -περίπου 30 με 50 οχήματα και πεζικό- είχαν κολλήσει στην ουκρανική πλευρά του ποταμού χωρίς επιστροφή. Προσπάθησαν να διαφύγουν χρησιμοποιώντας τη σπασμένη γέφυρα. Στη συνέχεια προσπάθησαν να φτιάξουν μια νέα γέφυρα.

«Η αεροπορία ξεκίνησε σφοδρό βομβαρδισμό της περιοχής και κατέστρεψε όλα τα υπολείμματα των Ρώσων εκεί, και την άλλη γέφυρα που προσπάθησαν να φτιάξουν. Φήμες λένε ότι πρόκειται για 1.500 Ρώσους νεκρούς. Ο στρατηγικός τους στόχος ήταν να διασχίσουν τον ποταμό και στη συνέχεια να περικυκλώσουν το Λισιχάνσκ. Απέτυχαν παταγωδώς ».

Οι απώλειες των ρωσικών στρατευμάτων στον βομβαρδισμό είναι σχεδόν αδύνατο να εκτιμηθούν, αλλά οι διαδικτυακοί παρατηρητές έχουν μέχρι στιγμής καταμετρήσει 58 κατεστραμμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον επτά τανκς και δεκάδων τεθωρακισμένων οχημάτων πεζικού.

Τουλάχιστον ένα ρυμουλκό φαίνεται να έχει συντριβεί πλήρως, μαζί με δύο πλωτικές γέφυρες που έμειναν να επιπλέουν στον ποταμό με τρύπες από οβίδες ορατές στην επιφάνειά τους.

Είναι απλώς η τελευταία ήττα για τις δυνάμεις του Πούτιν, αφού μια επιτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση ώθησε τα ρωσικά στρατεύματα μακριά από την πόλη του Χάρκοβο και πίσω πέρα ​​από τα σύνορα. Αυτό σημαίνει ότι το ουκρανικό πυροβολικό μπορεί τώρα να απειλήσει την πόλη Βοβχάνσκ,  στην οποία υπάρχει κρίσιμος αυτοκινητόδρομος και σιδηροδρομική γραμμή που τροφοδοτούν τις ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς.

Στην ενημέρωσή του το πρωί της Πέμπτης, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε:

«Η προτεραιοποίηση των επιχειρήσεων της Ρωσίας στο Ντονμπάς έχει αφήσει τις δυνάμεις που αναπτύσσονται στο Χάρκοβο ευάλωτες στους Ουκρανούς.

«Παρά την επιτυχία της Ρωσίας να περικυκλώσει το Χάρκοβο στα αρχικά στάδια της σύγκρουσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποσύρει μονάδες από την περιοχή για να αναδιοργανώσει και να αναπληρώσει τις δυνάμεις της μετά από μεγάλες απώλειες.

«Μόλις ανασυγκροτηθούν, αυτές οι δυνάμεις πιθανότατα θα αναπτυχθούν στην ανατολική όχθη του ποταμού Ντονέτς, σχηματίζοντας μια δύναμη αποκλεισμού για την προστασία της δυτικής πλευράς της κύριας συγκέντρωσης δυνάμεων της Ρωσίας και των κύριων οδών ανεφοδιασμού για επιχειρήσεις στην περιοχή του Ιζιούμ.

«Η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το Χάρκοβο είναι μια τακτική αναγνώριση της αδυναμίας της Ρωσίας να καταλάβει βασικές ουκρανικές πόλεις στις οποίες περίμεναν περιορισμένη αντίσταση από τον πληθυσμό».

 

 

Με πληροφορίες από Daily Mail

Ο “κολλητός” του Πούτιν προειδοποιεί για σύγκρουση Ρωσίας – ΝΑΤΟ με κίνδυνο πλήρους πυρηνικού πολέμου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: