Να λύσουμε τα χέρια του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ δείχνοντας το ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Senator Robert Menendez, a Democrat from New Jersey and chairman of the Senate Foreign Relations Committee, speaks with Senator Jim Risch, a Republican from Idaho and ranking member of the Senate Foreign Relations Committee, during a hearing in Washington, DC, USA. EPA, Al Drago, POOL




Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΙΒΑ*

Σε αντίθεση με όσα ακούμε για «μη καλή εποχή για να μιλάμε για θέματα ΝΑΤΟ και Τουρκίας», η ίδια η Άγκυρα μας επιβεβαιώνει.

Βέβαια στην πατρίδα τα πράγματα δεν πάνε καλά από άποψη ομόνοιας και ησυχίας καθώς οι γνωστοί-άγνωστοι που μοιράζουν πιστοποιητικά εθνικών φρονημάτων με βάση το «πόσο κατανοούμε τη Ρωσία» (λες και η Μόσχα μας έδωσε ποτέ κάτι για να της χρωστάμε και αυτής) καθιστούν δύσκολο το έργο της καθαρής ματιάς στα όσα συμβαίνουν.

To φοβικό σύνδρομο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής συνιστά τη γενεσιουργό αιτία για τον κατευνασμό της κατοχικής δύναμης η οποία κάθε δεκαετία αποθρασύνεται. Αυτές οι φοβίες της Ελλάδας επιστρέφουν σαν φαντάσματα κάθε φορά που κάτι δεν πάει καλά. Ας μην γελιόμαστε.

Από το 2010 η Ελλάδα ξεκίνησε μια προσπάθεια ρεαλισιτικής προσέγγισης και ξέφυγε από τις άστοχες και άνοστες συνταγές ανθρώπων της βιβλιοθήκης που πρότειναν δύο πράγματα: Διάλογο με την Τουρκία ακόμη και όταν έχει το πιστόλι στον κρόταφο της Ελλάδας και διαμαρτυρία στην Ε.Ε. (λες και η Ελλάδα έπρεπε να γίνει ικέτης ασφάλειας) κάθε φορά που η Τουρκία πέρναγε τα εσκαμμένα. Η φοβία έχει ρίζα βαθιά στη Μικρασιατική Καταστροφή και στη Μεγάλη Ιδέα.

  • Δεν έφταιξε ποτέ καμία Μεγάλη Ιδέα για τα δεινά μας. Τα δεινά μας οφείλονται στην κακή απόπειρα υλοποίησης μιας Μεγάλης Ιδέας και τελικά, στην απουσία της. Έχει έρθει η ώρα η Ελλάδα να μιλήσει ανοικτά για το ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και μόνο να κερδίσει έχει από αυτό.

Μια σύγχρονη Μεγάλη Ιδέα δεν μπορεί να είναι ίδια με αυτήν των προηγούμενων αιώνων. Κάθε περίοδος έχει τους δικούς της εφικτούς και ανέφικτους στόχους. Το μόνο βέβαιο είναι πως σε ένα όραμα εξωτερικής πολιτικής συναντιούνται ο ρεαλισμός με τον ιδεαλισμό. Η Ελλάδα είναι μαζί με την Κύπρο, χώρες αναντικατάστατες για τον δυτικό κόσμο επειδή ακριβώς συμβαίνει αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία.

Τα κράτη είναι «εταιρείες» και στόχο έχουν να μειώνουν τα κόστη και να δημιουργούν κέρδη. Με αυτόν τον τρόπο, κανείς δε θα έρθει να πει στην Ελλάδα και στην Κύπρο οτι είναι αναντικατάστατες. Είναι δουλειά των Ελλήνων να το πουν αυτό και να το «πουλήσουν».

Η Ελλάδα προς το παρόν, πρέπει να κάνει θέμα την Τουρκία στο ΝΑΤΟ και η καλύτερη αρχή, δε θα μπορούσε να είναι άλλη από το Κογκρέσο. Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να γίνει χώρα-θεματοφύλακας του ΝΑΤΟ στην πιο κρίσιμη περίοδό του στον μεταψυχροπολεμικό κόσμο.

Μια ομιλία δεν αρκεί γι’ αυτό. Οι δηλώσεις που έγιναν για την Τουρκία και το timing σε σχέση με το ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται πλέον και με τη βούλλα στην πραγματικότητα καθώς η Τουρκία έδειξε με τον πιο ωμό τρόπο οτι το ΝΑΤΟ το χριεάζεται για να πουλάει υποχρεώσεις στη Ρωσία, της οποίας είναι στρατηγικός όμηρος εδώ και έξι ολόκληρα χρόνια. Με το χτίσιμο ρητορικής και επιχειρημάτων για τον τοξικό ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πληθώρα στόχων.

  • Πρώτον, να συμπληρώσει την την περιφερειακή της πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέοντάς την ξεκάθαρα με τον Εύξεινο Πόντο και τη νοτιο-ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
  • Δεύτερον, πολλά κράτη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. θα δώσουν μεγάλη προσοχή στην ανάδειξη του τοξικού ρόλου της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ σε μια περίοδο που η συνοχή είναι πιο αναγκαία από ποτέ.
  • Τρίτον, με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βάλουμε την Τουρκία να σκέφτεται δύο και τρείς φορές το πόσο προκλητική θα είναι, καθιστώντας θέμα συνοχής του ΝΑΤΟ οποιαδήποτε πρόκληση εναντίον των ελληνικών δικαίων. Στις πιέσεις για ανταλλάγματα, οφείλουμε να δρούμε με επιθετικό τρόπο και όχι να περιμένουμε το τι θα κάνει η Τουρκία για να αντιδράσουμε.

Στην Αμερική πληθαίνουν οι σοβαρές φωνές που αμφισβητούν εδώ και πολλά χρόνια τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Στο Κογκρέσο υπάρχουν επίσης άνθρωποι, που με τους πρόσφατους τουρκικούς εκβιασμούς για βέτο σε Φινλανδία και Σουηδία, είναι έτοιμοι να στείλουν πίσω οποιδήποτε αίτημα-διευκόλυνση της Τουρκίας από το State Department.

Ο ωμός εκβιασμός της Τουρκίας (που είναι ταυτόχρονα παροχή υπηρεσιών στον Πούτιν) για την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μοναδική ευκαιρία χτισίματος μιας νέας πολιτικής της Ελλάδας η οποία δε θα βρει καλύτερη περίοδο να στηρίξει και την Κύπρο στο να μπει στο ΝΑΤΟ. Οφείλουμε να αντιληφθούμε καλά πως οι καιροί που ζούμε είναι καιροί κοσμογονικών αλλαγών στο διεθνές σύστημα ισορροπίας ισχύος.

Η Τουρκία ξέρει καλά οτι ο Πούτιν έχει μέρες μετρημένες και ο κ. Στόλτενμπεργκ που ήταν μακράν ο πιο αποτυχημένος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ (στα χρόνια του το ΝΑΤΟ έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα συνοχής) δε θα προϊσταται στο ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα επίσης γνωρίζει οτι το Κουρδικό λόμπι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στις ΗΠΑ και οτι άνθρωπος που μιλάει απευθείας με τον Λευκό Οίκο έχει πάρει πάνω του την ενίσχυση των σχέσεων Κούρδων και ΗΠΑ.

Οι Τούρκοι γνωρίζουν οτι αν έλθει μια μετά-Πούτιν εποχή στη Ρωσία, η Συρία θα αποτελέσει τεράστιο πρόβλημα όπως και το Βόρειο Ιράκ και τα εκατομμύρια καταπιεσμένων Κούρδων της Τουρκίας. Η σκοτεινή Τουρκία του Ερντογάν πρέπει να φωτιστεί και καλύτερη περίοδος από αυτήν δεν υπάρχει διότι τώρα η Δύση προσπαθεί ξανά να βρει την ταυτότητά της την οποία είχε ακυρώσει για δεκαετίες.

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες: Μέσα από την επίθεση του Ερντογάν σε Ελλάδα και Κούρδους, η κατοχική δύναμη μας «υπαγορεύει» σχεδόν τι θα πούμε στο Κογκρέσο και στον Αμερικανό πρόεδρο. Αυτό που εμείς οφείλουμε να κάνουμε είναι απλώς να δείξουμε που θα πάνε τα F-16 αλλά και κάθε όπλο που θα θελήσει να αγοράσει η Τουρκία και το πώς θα «χρησιμοποιήσει» το νατοϊκό της καπέλο.

Ο εκβιασμός της Τουρκίας αποδεικνύει οτι δεν της βγαίνει πλέον τίποτε, ακόμη και η αναβάθμιση πυραύλων και ραντάρ των F-16 με πίεση μάλιστα από το State Department. Η αιτιολόγηση της κ. Ντουράκογλου πάει στον κάλαθο των αχρήστων μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Ερντογάν.

Ας λύσουμε λοιπόν τα χέρια του Κογκρέσου και ας δείξουμε τον περιφερειακό μας ρόλο εντός και εκτός του ΝΑΤΟ, κάνοντας την Τουρκία να ακολουθεί. Η αναβάθμιση των F-16 αφορά τη μικρή εικόνα. Σκοπός είναι οτι με σωστούς χειρισμούς μπορούμε να πετύχουμε την αναβάθμιση του Ελληνισμού σε μια περίοδο που όσα γίνουν θα παγιωθούν για καιρό. Να δικαιώσουμε την άοκνη προσπάθεια του Menendez που αφύπνισε το Κογκρέσο και έκανε τον Ελληνισμό πεδίο διακομματικής συναίνεσης.

* Αλέξανδρος Δρίβας
Διεθνολόγος-Στρατηγικός Αναλυτής

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Όσα πρέπει να τονιστούν στον Πρόεδρο Μπάιντεν και το Κογκρέσο των ΗΠΑ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: