Μην μας υποτιμάτε αντεπιτίθεται το Πεκίνο στην Ουάσιγκτον για την Ταϊβάν: Θα προστατεύσουμε σθεναρά την κυριαρχία μας

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Ζιπίνγκ EPA, Chloe Knott , HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Η Κίνα ζήτησε σήμερα από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «να μην υποτιμά» τη «σθεναρή αποφασιστικότητά της» να «προστατεύσει την κυριαρχία της», μετά τις δηλώσεις του ότι θα υπερασπιστεί στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής του κινεζικού στρατού.

Μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου στην Κίνα το 1949, η Ταϊβάν κυβερνάται από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Το Πεκίνο εξακολουθεί να έχει στόχο «να επανενώσει» το νησί με «τη μητέρα πατρίδα». Δεν έχει αποκλείσει μάλιστα το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία, κυρίως στην περίπτωση που οι ταϊβανέζικες αρχές κηρύξουν επισήμως την ανεξαρτησία του νησιού.

Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε σήμερα από το Τόκιο ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν, αν το Πεκίνο εισβάλει στο νησί.

«Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη σθεναρή αποφασιστικότητα, την έντονη θέληση και την ισχυρή ικανότητα του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί την εθνική του κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα», απάντησε ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ζητάμε έντονα από τις ΗΠΑ (…) να αποφύγουν να στείλουν λάθος μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ευχαρίστησε σήμερα τις ΗΠΑ για τη στήριξή τους.

Το υπουργείο επεσήμανε ότι χαιρετίζει και ευχαριστεί τον Μπάιντεν και την αμερικανική κυβέρνηση για την επαναβεβαίωση της δέσμευσής τους προς την Ταϊβάν, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του νησιού θα εξακολουθήσει να ενισχύσει την άμυνά του και να εμβαθύνει τη συνεργασία της με χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, προκειμένου να προστατεύσει την ασφάλειά της.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΜ
Ελλάδα Αθήνα 

«Η Κίνα φλερτάρει με τον κίνδυνο»: Θα υπερασπιστούμε στρατιωτικά την Ταϊβάν προειδοποιεί ο Τζο Μπάιντεν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: