Μαυρίζει ο ουρανός πάνω από την Ευρώπη: Οι σάλπιγγες του πολέμου, ίσως ηχήσουν ξανά μετά από χρόνια…

A local man looks on his damaged in shelling house in Mala Rohan’ village near of Kharkiv, Ukraine, 15 May 2022. EPA, SERGEY KOZLOV




Του ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Η Φιλανδία κάνοντας επίσημη αίτηση για την ένταξη της στην συμμαχία του ΝΑΤΟ, βάζει τέλος σε μια εποχής ουδετερότητας και ίσως και σε μια εποχή γενικής ειρήνης στην Ευρώπη, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. Με την κίνηση της αυτή, βάζει την οικογένεια της Ευρώπης σε μπελάδες, καθώς ο πόλεμος και οι εντάσεις, στήνουν τον δικό τους… χορό!

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως ‘’Όλα τα κυρίαρχα κράτη έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τον δρόμο τους. Αν αποφασίσουν να ενταχθούν, θα είναι ιστορική στιγμή’’ και κανείς δεν αμφισβητεί την ιστορικότητα της στιγμής, όχι κυρίως γιατί η συμμαχία μεγαλώνει, αλλά γιατί σίγουρα θα υπάρξει απάντηση από την πλευρά της Ρωσίας. Η Φιλανδία και η Σουηδία, σύμφωνα με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ, θα αυξήσουν την ασφάλεια, αλλά αυτό το αίσθημα ασφάλειας δεν βλέπουμε κάπου να υπάρχει.

Ίσως από στρατιωτικής απόψεως να μην δημιουργηθεί κάποιο θέμα για την Ευρώπη, τουλάχιστον άμεσα και οι σειρήνες του πολέμου, να παραμείνουν στην Ουκρανία.

  • Άλλωστε, σύμφωνα με γνώστες του θέματος, δεν πιστεύετε πως η Ρωσία έχει σκοπό να αναπτυχθεί στρατιωτικά προς άλλες χώρες και ότι έχει την πλήρη προσοχή της στην Ουκρανία. Αλλά οικονομικά η Ευρώπη θα ματώσει και όσο περνάει ο καιρός, η πληγή θα ανοίγει.

Οι τιμές του πετρελαίου παίρνουν μια επικίνδυνη αύξηση ημέρα με την ημέρα, ενώ και οι τιμές της ενέργειας ακολουθούν το ίδιο μονοπάτι. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχουν κυριολεκτικά γονατίσει, ενώ τα μέτρα της Κυβέρνησης, είναι πολύ λίγα για αυτό που έρχεται. Στα τρόφιμα από την άλλη, θα υπάρξει μια τεράστια κρίση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο πιο άμεσα γίνεται. Η Ρωσία, παίζει έναν βρώμικο πόλεμο και φαίνεται πως θέλει να πάρει την εκδίκηση της από την Ευρώπη, κάνοντας την να πεινάσει.

Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος, που λέει πως η συμμαχία, το ΝΑΤΟ, δεν πρέπει να φανεί ότι φοβάται να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει, άρα ορθός δέχεται τις Φιλανδία, Σουηδία. Ίσως όντος το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να κάνει πίσω, αλλά τότε ποιος θα δώσει ένα τέλος σε αυτή την παράνοια του πολέμου;

Εμείς δεν ξέρουμε τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες του κάθε συμβουλίου, αλλά γνωρίζουμε με βεβαιότητα, πως η όποια απόφαση θα επηρεάσει πρώτα εμάς και η αγορά δεν πρόκειται να συνέλθει. Τι θα γίνει τον χειμώνα που σε λίγους μήνες έρχεται; Πόσα καταστήματα μικρομεσαίων θα κρατηθούν και θα αντέξουν και αυτή την φουρτούνα;

Από την άλλη, ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι, κατηγορεί τον ομόλογο του κ. Μακρόν, ότι του είπε να δώσει ένα τέλος στον πόλεμο, παραχωρώντας εδάφη στην Ρωσία, με την Γαλλία να διαψεύδει. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν κάτι τέτοιο ειπώθηκε στην μεταξύ τους συνομιλία, αλλά σίγουρα αυτό που έκανε ο Ουκρανός Πρόεδρος δεν ήταν σωστό. Δεν μπορείς να <δίνεις> στην δημοσιότητα, αν ειπώθηκε κάτι τέτοιο πραγματικά, μια συνομιλία μεταξύ Προέδρων και ειδικά όταν το άτομο που βρίσκεται στην άλλη μεριά του ακουστικού, σε έχει βοηθήσει τόσο πολύ!

Βέβαια η Καθημερινή πριν λίγο καιρό, φιλοξένησε μια συνέντευξη του πρώην Ελληνοαμερικανού Ναυάρχου James Stavridis, πρώην Αρχηγού του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και υποψήφιο για το χρίσμα του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ με την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές του 2016.

Ο Ναύαρχος ανέφερε, πως πιστεύει πως η ένταση στην Ουκρανία, θα καταλήξει σε έναν τέτοιο μονοπάτι. Δηλαδή σε μια συμφωνία παρόμοια με εκείνη που ο Γάλλος Πρόεδρος πρότεινε στον Ουκρανό ομόλογο του, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα Ζελένσκι.

  • Δηλαδή, σε μια συνθήκη ουσιαστικά που δεν θα αρέσει σε κανέναν, με την Ρωσία να κρατά τα εδάφη που έχει ήδη καταλάβει, αλλά με μια Κυβέρνηση Κιέβου. Αυτή η εξέλιξη θα είναι κάτι που δεν θα θέλει κανείς, αλλά ίσως θα καταστεί απαραίτητη για να επανέλθει η σταθερότητα, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το ζήτημα όμως είναι ότι απέχουμε ίσως αρκετό καιρό από την γνώμη του Ναυάρχου που προβλέπει μια τέτοια συμφωνία τελικά. Η ένταξη των 2 μέχρι πρότινος ουδέτερων χωρών (Φιλανδίας – Σουηδίας) στην Βορειοατλαντική συμμαχία, είναι κάτι που θα πυροδοτήσει νέες εξελίξεις και επιτρέψτε μας να πούμε, δυσάρεστες για εμάς, τον απλό κόσμο!

Αλήθεια, τελικά, η Ευρώπη είναι έτοιμη να μπει σε έναν πραγματικό πόλεμο;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Φτάνει πια με τη συγκάλυψη του τουρκικού εγκλήματος και τα ανατολίτικα παζάρια του ισλαμοφασίστα Ερντογάν!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: