Λίβερπουλ Vs Ρεάλ, 6+13=20 στον τελικό που καθηλώνει: 250 χρόνια ιστορίας και €1,6 δισ. στο χορτάρι [videos, photos]

το τρόπαιο του Champions League ανάμεσα στις εμφανίσεις των φιναλίστ, στη ζώνη των οπαδών, στο Παρίσι epa09977188 EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON




Διακόσια πενήντα (250) χρόνια ποδοσφαιρικής ιστορίας, όσα αθροίζουν συνολικά Λίβερπουλ (130 από το 1892) και Ρεάλ Μαδρίτης (120 από το 1902), συναντώνται σήμερα Σάββατο, στο Παρίσι και τον τελικό του Champions League.

Πρόκειται για έναν από τους πιο λαμπρούς τελικούς στην ιστορία του θεσμού καθώς στο γήπεδο παρατάσσονται δυο από τις ιστορικότερες και δημοφιλέστερες ομάδες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ θα αναμετρηθούν για τρίτη φορά σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League, μετά τη σεζόν 1980-81 (1-0 οι Άγγλοι) και την αγωνιστική περίοδο 2017-18 (3-1 οι Ισπανοί), με τον πρώτο μάλιστα από αυτούς, το 1981, να φιλοξενείται, όπως τώρα, στο Παρίσι.

Έτσι κι αλλιώς, είναι ο πιο… επαναλαμβανόμενος στην Ιστορία της διοργάνωσης, με μία νίκη για κάθε ομάδα.

Ο εφετινός τελικός θα διεξαχθεί στο «Σταντ ντε Φρανς» (χωρητικότητας 81.300 θεατών), ενώ αυτός που έγινε πριν από 41 χρόνια ήταν στο «Παρκ ντε Πρενς», την έδρα της Παρί Σεν Ζερμέν, όπου τον αγώνα (27/5/81) παρακολούθησαν 48.360 θεατές.

Τότε ήταν ο Άλαν Κένεντι που σημείωσε το νικητήριο γκολ της Λίβερπουλ στο 82ο λεπτό. Στον πάγκο των «κόκκινων» καθόταν ο Μπομπ Πέισλι, ενώ στο γήπεδο, ανάμεσα σε άλλους, ήταν οι Κένι Νταλγκλίς, Ρέι Κλέμενς, Φιλ Τόμσον και Γκρέιαμ Σούνες.

Η Ρεάλ είχε στον πάγκο της τον Βουγιαντίν Μποσκόφ και στη σύνθεσή της, μεταξύ άλλων, τους Βιθέντε ντελ Μπόσκε, Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο, Χουανίτο, Ούλι Στίλικε και Σαντιγιάνα.

Περιέργως, ο τελικός της σεζόν 1980-81 με τους «κόκκινους» είναι ο τελευταίος χαμένος στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση για τους Μαδριλένους. Και αυτός του Κιέβου την αγωνιστική περίοδο 2017-18 είναι ο τελευταίος χαμένος για τη Λίβερπουλ.

Μεταξύ τους, έχουν παίξει 8 παιχνίδια -τα 2 ήταν τελικοί- σε αυτή τη διοργάνωση, με τέσσερις νίκες για τη «βασίλισσα», τρεις για τους «ρεντς» και μια ισοπαλία.

Έτσι κι αλλιώς, στο τέλος, 13 + 6 θα κάνει 20

Ο Κάρλο Αντσελότι, ένας από τους επτά ανθρώπους του ποδοσφαίρου, οι οποίοι έχουν κατακτήσει το τρόπαιο ως παίκτες και ως προπονητές , θα πρσπαθήσει να εμπνεύσει τη Ρεάλ Μαδρίτης, στην προσπάθειά της για τον 14ο τίτλο της στην κορυφαία διοργάνωση.

Απέναντι στη «βασίλισσα» θα βρίσκεται η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ, η οποία με τη σειρά της θα επιχειρήσει να πανηγυρίσει εκ νέου την κατάκτηση του τροπαίου, τρία χρόνια μετά το θρίαμβό της στη Μαδρίτη το 2019, κόντρα στη Τότεναμ (2-0).

Ένας τελικός, ο οποίος θα προβληθεί τηλεοπτικά σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο, με συνολική αξία 1,657 δισεκατομμυρίων ευρώ, όσο κοστολογούνται οι δύο φιναλίστ, σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα transfermarkt: στα 900,50 εκατ. ευρώ η Λίβερπουλ, στα 756,50 εκατ. ευρώ η Ρεάλ Μαδρίτης.

Δύο ομάδες με σχεδόν ίδιο μέσο όρο ηλικίας (27,7 η Λίβερπουλ και 28,0 η Ρεάλ), με πολλούς ξένους στο ρόστερ τους (19 η Λίβερπουλ και 18 η Ρεάλ), αλλά και γεμάτες από διεθνείς (17 η Λίβερπουλ και 15 η Ρεάλ).

Οι Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης θα διεκδικήσουν ένα τρόπαιο που έχει ύψος 73,5 εκατοστά και ζυγίζει 7,5 κιλά, ακόμα κι αν χρειαστεί να περάσουν τα 90΄ της κανονικής διάρκειας του αγώνα, ενώ φυσικά θα υπάρχει VAR.

Με την αναμενόμενη «εισβολή» δεκάδων χιλιάδων φιλάθλων, μεταξύ των οποίων 30.000 με 40.000 οπαδούς των «κόκκινων» χωρίς εισιτήρια, και εκατομμύρια άλλους καθηλωμένους στις οθόνες τους, ο «πλανήτης του ποδοσφαίρου» δίνει το ετήσιο ξεχωριστό ραντεβού, αυτή τη φορά στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Αχόρταγοι» Άγγλοι και «αβύθιστοι» Ισπανοί

Ένας τελικός που χρειάστηκε να «ταξιδέψει» στο Παρίσι από την Αγία Πετρούπολη, η οποία είχε οριστεί αρχικά να τον φιλοξενήσει, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο Παρίσι, οι καρδιές αναμένεται να χτυπήσουν δυνατά για «τον πιο σημαντικό αγώνα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο», όπως τον περιέγραψε ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Κάρλο Αντσελότι, σε ένα τελικό ανάμεσα στους «αχόρταγους» Άγγλους, οι οποίοι αναζητούν ένα έβδομο Κύπελλο Πρωταθλήτριών/Champions League, και τους… αβύθιστους Ισπανούς, οι οποίοι είναι έτοιμοι να πανηγυρίσουν το 14ο τρόπαιο στην κορυφαία διοργάνωση συλλόγων του πλανήτη.

Η «σκιά» του Κιλιάν Μπαπέ

Στην «πόλη της αγάπης», σίγουρα ακόμα και τώρα οι Παριζιάνοι οπαδοί έχουν… μάτια μόνο για τον Κιλιάν Μπαπέ, ο οποίος το Σάββατο επιβεβαίωσε την αγάπη του για την Παρί Σεν Ζερμέν, επεκτείνοντας το συμβόλαιό του μέχρι το 2025, παρά την επίπονη προσπάθεια της Ρεάλ και τα κρυφά βλέμματα της Λίβερπουλ.

Σε σημείο τέτοιο, μάλιστα, ώστε ο Γάλλος σούπερ σταρ να εμφανίζεται ως ένας από τους πρωταγωνιστές του τελικού, χωρίς να παίξει σ’ αυτόν, έχοντας ήδη επιλέξει την ομάδα που θα υποστηρίξει. «Θα είμαι ο πρώτος που θα υποστηρίξει τη Ρεάλ Μαδρίτης» έγραψε στο Twitter την Κυριακή.

Σίγουρα η κατάκτηση του Champions League, του πιο διάσημου τροπαίου για έναν ευρωπαϊκό σύλλογο, είναι κάτι περισσότερο από μια… παρηγοριά. Θα ήταν το επιστέγασμα μιας αξέχαστης σεζόν και για τις δύο ομάδες.

Αναμένονται δεκάδες χιλιάδες οπαδοί στο Παρίσι, το οποίο δεν έχει δει τέτοιο «κύμα» ποδοσφαιρόφιλων από το Euro 2016. Συνολικά 6.800 αστυνομικοί και πυροσβέστες κινητοποιούνται από το αρχηγείο της αστυνομίας του Παρισιού για την ασφάλεια του αγώνα, ο οποίος υπόσχεται να είναι μία μεγάλη παράσταση.

«Η υπέροχη σεζόν να γίνει φανταστική»

Κάτω από την… μπαγκέτα του εμβληματικού προπονητή τους, Γιούργκεν Κλοπ, οι «κόκκινοι» έχουν «λάμψει» αυτή τη σεζόν, από την αποτελεσματικότητα των επιθετικών Σαντιό Μανέ και Μοχάμεντ Σαλάχ μέχρι την αμυντική στιβαρότητα που ενσαρκώνει ο Βέρτζιλ Φαν Ντάικ.

Μπορούν να «σφραγίσουν» ένα ιδιαίτερο «τρεμπλ» στο Σεν Ντενί, αφού έχουν ήδη πανηγυρίσει το Λιγκ Καπ και το Κύπελλο Αγγλίας. Μόνο η Premier League τους… ξέφυγε, για ένα βαθμό, καταλήγοντας στα χέρια της Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα.

«Είχαμε μια υπέροχη σεζόν, αν νικήσουμε θα είναι μια φανταστική σεζόν» παραδέχτηκε ο Κλοπ.

Ακόμα κι αν ένας από τους παίκτες-βαρόμετρα στη μεσαία γραμμή, ο Τιάγκο Αλκάνταρα παραμένει αμφίβολος, η Λίβερπουλ θα έδειχνε σχεδόν ως μεγάλο φαβορί… αν η Ρεάλ δεν ήταν τόσο δυνατή στον ρόλο της ως αουτσάιντερ.

Οι ανατροπές που μεγάλωσαν το θρύλο της

Οι Μαδριλένοι έχουν διανύσει μια πορεία πλούσια σε συναισθήματα, με δύο ανατροπές κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν (στους «16») και τη Μάντσεστερ Σίτι (στα ημιτελικά), μεγαλώνοντας το θρύλο τους. Επίσης απέκλεισαν την -κάτοχο του τίτλου- Τσέλσι στα προημιτελικά.

Ο Καρίμ Μπενζεμά, σκόρερ 44 τερμάτων σε 45 αγώνες αυτή τη σεζόν, συμπεριλαμβανομένων 15 στο Champions League, ενσαρκώνει τη δύναμη του χαρακτήρα ενός συλλόγου με εμπειρία στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση (13 τίτλοι, ρεκόρ), με επικεφαλής έναν εξίσου έμπειρο προπονητή (5 τίτλοι συμπεριλαμβανομένων τριών ως προπονητής, ρεκόρ).

Ο Γάλλος επιθετικός, ο οποίος ελπίζει να ισοφαρίσει το ρεκόρ τίτλων του Κριστιάνο Ρονάλντο στο Champions League (5), αγωνίζεται επίσης για την επόμενη «Χρυσή Μπάλα», που θα απονεμηθεί στις 17 Οκτωβρίου, της οποίας θα ήταν το μεγάλο φαβορί σε περίπτωση κατάκτησης του τροπαίου.

Όπως και η Λίβερπουλ, η Ρεάλ έχει ήδη κατακτήσει δύο τρόπαια στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2021-2022, τη La Liga και το Σούπερ Καπ Ισπανίας.

Η ιστορία ενισχύει το σασπένς

Η ιστορία των καταληκτικών αναμετρήσεων στην κορυφαία διοργάνωση, μεταξύ των Άγγλων και των Ισπανών, ενισχύει το σασπένς, γύρω από αυτήν την ονειρική «αφίσα» του τελικού.

Η Λίβερπουλ είχε επικρατήσει το 1981, στο «Παρκ ντε Πρενς», χάρη στον Άλαν Κένεντι (1-0), αλλά η Ρεάλ πήρε την… εκδίκησή της το 2018 στο Κίεβο (3-1), σε έναν τελικό που «σημαδεύτηκε» από το εντυπωσιακό γκολ του Γκάρεθ Μπέιλ και τον τραυματισμό του Σαλάχ («η χειρότερη ανάμνηση της καριέρας μου» είχε πει ο Αιγύπτιος)».

Η τρίτη αναμέτρησή τους υπόσχεται συγκινήσεις και σασπένς, ικανό να κάνει να ξεχαστεί εκείνο στο… σίριαλ του Μπαπέ.

Διαιτητής του τελικού θα είναι ο 39χρονος Γάλλος, Κλεμάν Τουρπέν.

Οι πιθανές συνθέσεις

Λίβερπουλ (Γιούργκεν Κλοπ/4-3-3): Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Κονατέ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Χέντερσον, Φαμπίνιο, Κεϊτά, Σαλάχ, Μανέ, Λουίς Ντίας

Ρεάλ Μαδρίτης (Κάρλο Αντσελότι/4-3-3): Κουρτουά, Καρβαχάλ, Μιλιτάο, Αλάμπα, Μεντί, Κρόος, Κασεμίρο, Μόντριτς, Βαλβέρδε, Μπενζεμά, Βινίσιους Ζούνιορ

Το παιχνίδι τους, ο αστέρας τους, ο προπονητής τους

Λίβερπουλ

Η Λίβερπουλ γνώρισε μόλις μία ήττα σε 12 αγώνες της στην κορυφαία διοργάνωση (σ.σ. από τη φάση των ομίλων και μετά), αυτή στον αγώνα ρεβάνς της φάσης των «16» με την Ίντερ. Σίγουρα, όμως, ο τρόπος με τον οποίο οι «κόκκινοι» αντέδρασαν στη ρεβάνς των ημιτελικών με τη Βιγιαρεάλ ήταν μια… δήλωση υπεροχής και κυριαρχίας, από μόνος του.

Πώς παίζει η Λίβερπουλ

Ο Κλοπ σπάνια παρεκκλίνει από τον δοκιμασμένο σχηματισμό του 4-3-3 – ένα σύστημα που έχει… εξυπηρετήσει υπέροχα τους «ρεντς» από την έλευση του Γερμανού προπονητή το 2015. Το υψηλής έντασης πρέσινγκ τους έχει βελτιωθεί τις τελευταίες σεζόν, ενώ ο σύλλογος έχει προχωρήσει σε έξυπνες μεταγραφές, όπως αυτές του Ντιόγκο Ζότα κα του Λουίς Ντίας. Στα καλύτερά της, η Λίβερπουλ είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης.

Το αστέρι της

Είναι ο Μοχάμεντ Σαλάχ. Ο Αιγύπτιος επιθετικός παραμένει το σημείο αναφοράς της Λίβερπουλ από τότε που αποκτήθηκε από τη Ρόμα το 2017. Αστέρι στη Βασιλεία, «προσγειώθηκε» για πρώτη φορά στην Αγγλία για λογαριασμό της Τσέλσι το 2014, αλλά απέδειξε το μεγάλο ταλέντο του και την ποδοσφαιρική ευφυία του στο Μέρσεϊσαϊντ. Έχει 33 γκολ στο Champions League με τη Λίβερπουλ.

Ο προπονητής

Είναι ο Γιούργκεν Κλοπ. «Αφεντικό» της Λίβερπουλ από το 2015, ο Γερμανός οδήγησε τους «κόκκινους» στην κατάκτηση του Champions League την αγωνιστική περίοδο 2018/19 και στο πρώτο πρωτάθλημά τους στην Αγγλία μετά από 30 χρόνια την επόμενη σεζόν. Ένας επιθετικός που έγινε αμυντικός στη Μάιντς, πανηγύρισε δύο τίτλους στη Γερμανία με τη Ντόρτμουντ πριν πάει στο «Άνφιλντ».

Διαφορά

Η Λίβερπουλ έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης έξι φορές, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη αγγλική ομάδα. Διαθέτει τόσους τίτλους όσους και η Μπάγερν, με τη Μίλαν και τη Ρεάλ Μαδρίτης να είναι οι μόνες ομάδες που έχουν κατακτήσει περισσότερα τρόπαια στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Ρεάλ Μαδρίτης

Έχοντας καταφέρει να κάνει την επική ανατροπή κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, αφήνοντας πριν… κατάπληκτη την Παρί Σεν Ζερμέν και μένοντας «ζωντανή» στην επίθεση της (απερχόμενης) κατόχου του τροπαίου, Τσέλσι, η Ρεάλ δείχνει ότι τίποτα και κανένας δεν μπορεί να τη σταματήσει. Με τον Καρίμ Μπενζεμά να βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του, τον Βινίσιους Ζούνιορ να παρέχει απίστευτη υποστήριξη, καθώς και τους Τόνι Κρόος και Λούκα Μόντριτς να κινούν τα… νήματα, ποιος θα τολμούσε να αποκλείσει ότι οι 13 φορές πρωταθλητές Ευρώπης θα κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα;

Και πραγματικά πώς είναι δυνατόν να ηττηθείς εντός έδρας από τη Σερίφ και μετά να φτάσεις στον τελικό με τεράστιες εμφανίσεις κόντρα σε Παρί Σεν Ζερμέν, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι; Ο χάρτης της… διαδρομής βοηθά στην εξήγηση. Οι Μαδριλένοι δεν κατέκτησαν τίποτα την περασμένη σεζόν και, κατά την παραδοχή τους, ήταν… απελπισμένοι για τρόπαια εντός και εκτός Ισπανίας αυτή την περίοδο.

Πώς παίζει η Ρεάλ Μαδρίτης

Δουλεύοντας σε ένα πρότυπο 4-3-3, οι Μαδριλένοι έχουν μια ισχυρή βάση αρχίζοντας από τον Τιμπό Κουρτουά και περνώντας από τον κεντρικό αμυντικό Έντερ Μιλιτάο μέχρι την έμπειρη τριάδα της μεσαίας γραμμής Κασεμίρο, Μόντριτς και Κροος, διαθέτοντας τεχνική ποιότητα, όραμα και εμπειρία. Και μετά… έρχεται ο Καρίμ Μπενζεμά, ένας «καθηγητής» της τέχνης του σέντερ φορ. Έχουν επίσης την ενέργεια νεώτερων παικτών με ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή όπως ο Βινίσιους Ζούνιορ και ο Φεντερίκο Βαλβέρδε, καθώς και αυτή την τεχνογνωσία που τους βγάζει από τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Το αστέρι της Ρεάλ Μαδρίτης

Είναι ο Καρίμ Μπενζεμά. Πολλοί αναρωτήθηκαν από πού θα προέρχονταν τα γκολ της Ρεάλ Μαδρίτης, όταν έφυγε ο Κριστιάνο Ρονάλντο το 2018, αλλά ο Γάλλος επιθετικός έχει κάνει ό,τι έπρεπε και πολλά παραπάνω. Σκόραρε το 1.000ό γκολ της Ρεάλ Μαδρίτης στο Champions League κόντρα στη Σαχτάρ (2-1 στο «Μπερναμπέου» στις 3 Νοεμβρίου για την 4η αγωνιστική του 4ου ομίλου) και στη συνέχεια «υπέγραψε» τις ανατροπές στα «νοκ άουτ» ματς με Παρί Σεν Ζερμέν, Τσέλσι και Σίτι.

Ο προπονητής της

Είναι ο Κάρλο Αντσελότι. Ο προπονητής που οδήγησε τη Ρεάλ στο «10ο» (La Décima) το 2014, επέστρεψε το περασμένο καλοκαίρι για μια δεύτερη θητεία ως προπονητής. Είναι ένας από τους μόλις τρεις τεχνικούς που έχουν κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League τρεις φορές και είναι ο πρώτος που φτάνει σε πέντε τελικούς.

Διαφορά

Η Ρεάλ Μαδρίτης έφτασε την τρέχουσα σεζόν στον τελικό της κορυφαίας διοργάνωσης συλλόγων για 17η φορά, έξι περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα. Έχει επικρατήσει στους τελευταίους επτά τελικούς της σε αυτή τη διοργάνωση και, φυσικά, το σύνολο των 13 τίτλων της είναι αξεπέραστο.

Κλεμάν Τουρπέν, ο διαιτητής

Έτοιμος να ανταποκριθεί στην πρόκληση της διαιτησίας ενός τελικού Champions League είναι ο 39χρονος Γάλλος, Κλεμάν Τουρπέν, ο οποίος έχει οριστεί να «σφυρίξει» στην αυριανή καταληκτική αναμέτρηση της διοργάνωσης ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Ρεάλ Μαδρίτης, που διεξάγεται στο «Σταντ ντε Φρανς», στο Παρίσι, κοντά στο σπίτι του.

«Έχω διαιτητεύσει δύο τελικούς Κυπέλλου Γαλλίας στο “Σταντ ντε Φρανς”», είπε ο 39χρονος από τη Βουργουνδία, μιλώντας στην ιστοσελίδα της UEFA.

«Όποιος στη Γαλλία αγαπά το ποδόσφαιρο, το θεωρεί ως τη «γαλλική ποδοσφαιρική εκκλησία», επειδή η Γαλλία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο εκεί το 1998, το πρώτο σημαντικό τρόπαιο της εθνικής ομάδας. Είναι ένα ιδιαίτερο μέρος, είμαι σίγουρος» πρόσθεσε ο Τουρπέν, ο οποίος διαιτήτευσε τον τελικό του Europa League της περασμένης σεζόν μεταξύ Βιγιαρεάλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Γκντανσκ.

«Δύο από τα μεγαλύτερα όνειρα»

«Αισθάνομαι προνομιούχος» λέει ο Τουρπέν, πατέρας τριών παιδιών. «Έχω πετύχει δύο από τα μεγαλύτερα όνειρα που μπορεί να έχει ένας διαιτητής. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να πιστεύεις ότι έχεις ένα αστέρι πάνω από το κεφάλι σου, όπως λέμε, αυτή τη στιγμή νιώθω σαν να υπάρχει ένα ολόκληρο σύμπλεγμα αστεριών από πάνω μου!».

Ο Τουρπέν θα έχει βοηθούς τους συμπατριώτες του, Νικολά Ντανό και Σιρίλ Γκρινγκόρ, ενώ ένας άλλος Γάλλος, ο Μπενουά Μπαστιάν, θα είναι τέταρτος διαιτητής. Διαιτητής VAR ορίστηκε ο Γάλλος Ζερόμ Μπριζάρ, ο οποίος θα έχει βοηθούς τον συμπατριώτη του, Βιλί Ντελαζό, και δύο Ιταλούς, τους Μασιμιλιάνο Ιράτι και Φίλιπο Μέλι.

«Είμαστε μαζί πολλά χρόνια. Είμαστε μια οικογένεια και, όπως κάθε οικογένεια, έχουμε βιώσει καλές και κακές στιγμές» τόνισε ο Τουρπέν. «Είμαστε πολύ δυνατοί μαζί».

epa09980092 General view ahead of the Liverpool’s training session at the Stade de France in Saint-Denis, near Paris, France, 27 May 2022. Liverpool FC will face Real Madrid in their UEFA Champions League final on 28 May 2022. EPA/YOAN VALAT

Το ξεκίνημα και η διαδρομή

Άρχισε να ασχολείται με τη διαιτησία, όταν ήταν νεαρός παίκτης και προπονητής παιδιών στην τοπική ποδοσφαιρική ομάδα του. «Με ρώτησαν αν θα ήθελα να παρακολουθήσω ένα μάθημα διαιτησίας, σκέφτηκα «γιατί όχι;» και ξεκίνησα από εκεί. Συνέχισα να παίζω ποδόσφαιρο μέχρι τα 19 μου, τη μια μέρα του Σαββατοκύριακου ήμουν παίκτης και την άλλη διαιτητής. Η διαιτητική πλευρά πήγαινε καλά, οπότε, από εκεί και πέρα, αποφάσισα να επικεντρωθώ στο να γίνω διαιτητής» συμπλήρωσε.

Έγινε τελικά διαιτητής κορυφαίας κατηγορίας το 2008 σε ηλικία 26 ετών, ο νεότερος ρέφερι στη Γαλλία εκείνη την εποχή. Τον Δεκέμβριο του 2009 ήταν ο νεότερος Γάλλος διαιτητής που έγινε διεθνής και, δύο χρόνια αργότερα, ήταν ο πρώτος Γάλλος ρέφερι κάτω των 30 ετών που «σφύριξε» στον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας.

Ο Τουρπέν ήταν επίσης μέλος των ομάδων διαιτητών στις τελικές φάσεις των EURO 2016 και 2020, καθώς και στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018. Διαιτήτευσε στο τουρνουά ποδοσφαίρου των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στη Βραζιλία και ήταν τέταρτος διαιτητής στον τελικό του Champions League του 2018 μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Λίβερπουλ στο Κίεβο, προτού «σφυρίξει» στον περσινό τελικό του Europa League. Αυτή τη σεζόν έχει οριστεί σε επτά αγώνες Champions League από τον γύρο των playoffs και μετά, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου προημιτελικού ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Τσέλσι.

Διαχείριση ακραίων καταστάσεων

Ο Τουρπέν περιγράφει τη διαιτησία στα υψηλότερα επίπεδα ως «διαχείριση ακραίων καταστάσεων, ακραίων γιατί υπάρχει πίεση, υπάρχουν πολλά συναισθήματα γύρω σου. Ο διαιτητής πρέπει να πάρει τις σωστές αποφάσεις, όχι απαραίτητα τις πιο δημοφιλείς αποφάσεις. Πρέπει να είσαι θαρραλέος και να είσαι σε θέση να μειώσεις την ένταση. Η ηρεμία γεννά ηρεμία σε τεταμένες και δύσκολες καταστάσεις. Η ζωή ενός διαιτητή περιστρέφεται γύρω από το να είναι έτοιμος να πάρει αποφάσεις, να έχει αυτοπεποίθηση».

Ο 39χρονος Γάλλος θα έχει το δικό του “fan club” στο Παρίσι να τον επευφημεί στις εξέδρες αύριο, τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά του, τους γονείς, τον αδελφό και τον άνθρωπο που ήταν στο πλευρό του, όταν για πρώτη φορά έκανε τον διαιτητή στα 16 του.

Hellas Journal με πληροφορίες από AFP και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κύπελο Πρωταθλητριών / Champions League 1956-2021: Όλοι οι νικητές, όλα τα γκολ και τα ρεκόρ [videos, πίνακες]

Ο υπέρτατος τελικός: Έως και € 5.000 στη μαύρη αγορά τα εισιτήρια του Λίβερπουλ – Ρεάλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: