Κλείσε τη βάση του Ιντσιρλίκ, προτείνει ο Κιλιτσντάρογλου στον Ερντογάν: “Εθνικό μέτωπο” στο απελπισμένο παζάρι της Τουρκίας

File Photo: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. EPA. TUMAY BERKIN




Ο αρχηγός του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας προέτρεψε την κυβερνώσα συμμαχία της χώρας να κλείσει τη στρατιωτική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών στη νότια Τουρκία, ως απάντηση στη συνεχιζόμενη διαμάχη της Άγκυρας με τη συμμαχία σχετικά με την αντίθεσή της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το κάλεσμα του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου έρχεται να ρίξει “λάδι στη φωτιά” της κρίσης στους κόλπους του ΝΑΤΟ με την Τουρκία να απειλεί με βέτο υποστηρίζοντας ότι απειλείται η ασφάλειά της από την ύπαρξη και ενεργή δράση “τρομοκρατών” – κυρίως Κούρδων – σε Σουηδία και Φινλανδία.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Κιλιτσντάρογλου αναφέρει ότι το κόμμα του θα στηρίξει το κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν και τον ακροδεξιό σύμμαχό του, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), σε κοινοβουλευτική πρόταση που προτρέπει το κλείσιμο της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία.

«Εάν (η συμμαχία ΑΚΡ και MHP) υποβάλουν (πρόταση) για το κλείσιμο των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Τουρκία στο κοινοβούλιο, θα το στηρίξουμε», λέει ο ηγέτης του CHP. «Είμαστε τόσο ενάντια στα ξένα στρατεύματα στη γη μας όσο και ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Εσείς που είστε στην  εξουσία, είστε έτοιμοι να κάνετε το ίδιο;»

Ο ηγέτης του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κάλεσε την Τουρκία να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, ζητώντας τη δημιουργία μιας νέας στρατιωτικής συμμαχίας, ανέφερε η εφημερίδα Cumhuriyet.

Ο Μπαχτσελί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του είπε ότι η Τουρκία δεν είναι αβοήθητη και θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ΝΑΤΟ εάν η τρέχουσα διαμάχη γίνει πολύ περίπλοκη.

«Εάν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας δεν ληφθούν σοβαρά υπόψη, σημαίνει ότι η παρουσία της στο ΝΑΤΟ δεν εκλαμβάνεται αρκετά σοβαρά », είπε.

Ο Κιλιτσντάρογλου από την πλευρά του αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γέμισαν τη γειτονική Ελλάδα με στρατιωτικές βάσεις  και επιδιώκουν να κάνουν το ίδιο και στην Τουρκία.

Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με αντιπροσωπείες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα σχετικά με την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, αλλά μικρή πρόοδος σημειώθηκε στην υπέρβαση των αντιρρήσεων της Άγκυρας, ανέφερε την Παρασκευή το Reuters .

Με πληροφορίες από Ahval

Φωνάζει και οδύρεται η Τουρκία αλλά θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική άσκηση Κύπρου και Ισραήλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: