«Κλείδωσε» o εκσυγχρονισμός των Aegean Hawk: Πως το ΠΝ κρατά το κλειδί των βυθών Αιγαίου και Μεσογείου…

Τα S-70 Aegean Hawk Sikorksy δίνουν πολλά χρόνια τα διαπιστευτήρια αξιοπιστίας και δράσης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Πηγή: Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Μπορεί το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό να ασκείται εντατικά στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, μετά τα τραγικά για την Τουρκία αποτελέσματα του 2020, αλλά απέναντι του θα έχει πάντοτε έναν κυνηγό- θηρευτή.

Μπορεί η γείτονα να διαθέτει τον πολυπληθέστερο υποβρύχιο στόλο στη Μεσόγειο, με τα 12 συμβατικά υποβρύχια, αρκετά από τα οποία τα έχει εκσυγχρονίσει, ενώ αναμένει και τα νέα 214, όταν τα παραλάβει…

Μπορεί να διαθέτει παλαιού τύπου, αλλά αξιόπιστα ανθυποβρυχιακά συστήματα, αρκετά εξ αυτών προερχόμενα από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, γεγονός που μαρτυρά την έρευνα δεκαετιών ώστε να δημιουργηθεί η κατασκευαστική εμπειρία.

Αλλά πάντοτε οι «γαλανόλευκοι» κυνηγοί, εναέριοι ή πλωτοί, σύμφωνα πάντα με τον σχεδιασμό του Πολεμικού Ναυτικού, θ’ αποτελούν το αντίπαλον δέος της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο κι αυτοί που θα δίνουν το άγχος σ’ όποιον θελήσει να τα βάλει μαζί τους.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτεί η ανθυποβρυχιακή δράση για να βρίσκεται όχι ένα, αλλά πολλά βήματα μπροστά.

Η «Σάρισα» των S-70 ακονίζεται…

Η σημαντική λεπτομέρεια που έχει να κάνει με τα Aegean Hawk, τα S-70 δηλαδή του Κοτρωνίου, είναι πως βάσει της τελευταίας συμφωνίας που αφορά την συντήρησή τους, έρχεται και η μερική αναβάθμιση.

  • Η απόφαση, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχει «κλειδώσει» από την πλευρά του Πολεμικού Ναυτικού, μάλιστα έχουν βρεθεί και τα ανάλογα κονδύλια, την ώρα που το ναυτικό Επιτελείο έχει κληθεί ν’ αποφασίσει ποια υποσυστήματα των ελικοπτέρων θ’ αναβαθμιστούν ώστε να είναι και διαλειτουργικά με τα επερχόμενα MH-60 ROMEO.

Τα S-70, κυρίως το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν εξαιρετικές διαθεσιμότητες αυξάνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το ανθυποβρυχιακό αποτύπωμα του Πολεμικού Ναυτικού.

Όταν τελειώσουν τα προβλήματα…

Αν κοιτάξουμε όμως το υφιστάμενο υλικό, που δεν το πρόσεξε κανείς για αρκετά χρόνια, θα δούμε πως το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει έναν εναέριο στόλο που δίνει πολλές απαντήσεις στο τακτικό πεδίο. Τα P-3 B ORION, εφόσον ξεπεραστούν (επιτέλους) τα πολυποίκιλα προβλήματα με τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, την επόμενη μέρα θα διαθέτουν μια ηλεκτρονική σουίτα ανάλογων δυνατοτήτων με εκείνη του Ρ-8 Poseidon των ΗΠΑ, ενός αεροσκάφους δηλαδή γνώριμου στην Ελλάδα διότι είναι αυτό που πολλές φορές επιχειρεί να κυνηγήσει τα Ελληνικά «άφαντα» 214 κατά τη διάρκεια κοινών ασκήσεων.

Φρεγάτες με δύο Sonar για την Ελλάδα που θέλουν και οι Αμερικάνοι…

Και μπορεί να μην ανήκει στο υφιστάμενο υλικό, τουλάχιστον προς το παρόν, αλλά η νέα φρεγάτα FDI – Belh@rra που επέλεξε το Πολεμικό Ναυτικό είναι αυτή που φέρει το βραβευμένο σύστημα ανθυποβρυχιακού πολέμου, το οποίο σε συνδυασμό με το sonar τρόπιδας και το συρόμενο για εντοπισμό τόσο σε ρηχά ύδατα όσο και στην ανοιχτή θάλασσα, την καθιστά στους απόλυτους κυνηγούς υποβρυχίων.

  • Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το σύστημα αυτό έχει επιλεγεί ακόμη και από τους Αμερικανούς για να τοποθετηθεί στις αυριανές Constellation FFG 62 κι αυτό καταδεικνύει πως οι ΗΠΑ δεν είχαν τίποτα να επιδείξουν ως θεαματικό τεχνολογικό επίτευγμα, σε αντίθεση με τους Γάλλους που έχουν «απογειώσει» τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Μάλιστα όπως γίνεται γνωστό από αξιωματικούς που είναι σε θέση να γνωρίζουν, ακόμη και στο bras de fer των κορβετών, το Πολεμικό Ναυτικό δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις δυνατότητες ανθυποβρυχιακής δράσης του νέου πλοίου που πρόκειται να ενταχθεί στον στόλο.

Τα ROMEO & τα «φαντάσματα»…

Το επόμενο διάστημα τα πανίσχυρα MH-60 ROMEO θα είναι μια πραγματικότητα για την Ελλάδα και με αυτή την προσθήκη εκτοξεύονται ουσιαστικά οι δυνατότητες στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Βυθιζόμενο Sonar, ηχοσυμαντήρες ανάλογους με εκείνων των P-3B ORION (σ.σ. νέου τύπου), ραντάρ με εξαιρετικές δυνατότητες, δίνουν στους χειριστές και τους ρανταρίστες στο πίσω μέρος του ελικοπτέρου μια πλήρη απεικόνιση των όσων πρέπει να ξέρουν για το που κρύβεται η «λεία» τους.

Και μπορεί η Άγκυρα ακόμη ν’ αναζητά την ημερομηνία άφιξης του πρώτου 214, αλλά στον Ελληνικό στόλο τα 214 ξεχωρίζουν, σε Εθνικό επίπεδο αλλά και συμμαχικό. Ξεχωριστή αξία έχει το πλεονέκτημα της εμπειρίας χρήσης της πλατφόρμας για 10 χρόνια, κάτι που αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος και γνώσεων. Τα «φονικά» 214 κλάσης Παπανικολής, οι αθόρυβοι κυνηγοί εντοπίζουν τ’ αντίπαλα υποβρύχια όπως τόσες φορές έχει επιβεβαιωθεί, σε διμερείς όσο και συμμαχικές ασκήσεις (Dynamic Manta).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: