Κύπρος: Διακρίσεις εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας -Χαμηλά η χώρα στη διεθνή κατάταξη

File Photo Μέλη ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας




Ανικανοποίητα παραμένουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην Κύπρο, με τη χώρα να βρίσκεται ιδιαίτερα χαμηλά στη σχετική ετήσια κατάταξη για το 2022. Όπως αναδεικνύει ο χάρτης του διεθνούς οργανισμού ILGA – Europe, η Κύπρος καταλαμβάνει τη 19η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 31%. Τοποθετείται, δε, στον πάτο της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον δείκτη «ισότητα και μη διακρίσεις».

Παράλληλα, η Κύπρος βρίσκεται στην 29η θέση ανάμεσα σε 49 χώρες της Ευρώπης και της ανατολικής Ασίας. Στην κορυφή για ακόμη μια χρόνια τοποθετείται η Μάλτα, με ποσοστό 92%. Τα αποτελέσματα της έκθεσης είναι βαρύνουσας σημασίας ενόψει και της Διεθνούς Ημέρας κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου. Ειδικότερα, η έκθεση του ILGA – Europe για τα ΛΟΑΤΚΙ Δικαιώματα 2022 τοποθετεί στην κορυφή για έβδομη συνεχή χρονιά τη Μάλτα, με βαθμολογία 92%. Ακολουθούν η Δανία με 74%, το Βέλγιο με 72%, το Λουξεμβούργο με 68%, η Σουηδία με 67,9%, η Γαλλία με 64,1%, η Πορτογαλία με 62%, η Ισπανία με 61,7%, η Φινλανδία με 60,3% και η Ολλανδία με 56,3%. Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της κατάταξης, καταλαμβάνοντας την 13η θέση με ποσοστό 52%.

Στο αντίποδα, πρώτη από το τέλος τοποθετείται η Πολωνία με 13%. Πιο πάνω η Ρουμανία με 18,1%, η Βουλγαρία με 18,3%, η Λετονία με 21,7%, η Λιθουανία με 23,9%, η Ιταλία με 24,7%, η Τσεχία με 25,7%, η Ουγγαρία με 29,5%, η Κύπρος με 31,3%, η Σλοβακία με 33,8% και η Εσθονία με 36,1%.

Η κατάταξη του ILGA-Europe, αφορά την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2021. Βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο οι νόμοι και οι πολιτικές κάθε χώρας επηρεάζουν τις ζωές των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Προκύπτει, δε, από εφτά βασικούς δείκτες και τις υποκατηγορίες τους:

► Ισότητα και μη διακρίσεις. Η Κύπρος συγκεντρώνει μόλις 8,1%, καταλαμβάνοντας τη χειρότερη θέση στην εν λόγω κατάταξη. Εδώ συμπεριλαμβάνονται πτυχές της κοινωνικής ζωής που σχετίζονται με την πρόσβαση στην απασχόληση, την εκπαίδευση, την υγεία, την αιμοδοσία, την απαγόρευση “θεραπειών” μεταστροφής, την εντολή φορέα ισότητας καθώς και σχετικές πρόνοιες στο σύνταγμα και τη νομοθεσία.

► Οικογένεια, όπου λαμβάνει 33%. Η εν λόγω ενότητα αφορά τη δημιουργία ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών και την τεκνοθεσία. Την ισότητα γάμου, τη συμβίωση, την ιατρικά υποβοηθούμενη γονιμοποίηση.

► Έγκλημα και ρητορική μίσους, όπου λαμβάνει 51%. Στην ενότητα αναφέρεται η δημιουργία νομοθεσίας για εγκλήματα μίσους και για ρητορική μίσους, τα οποία σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, τα ίντερσεξ άτομα. Επίσης αφορά πολιτικές για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

► Νομική αναγνώριση φύλου, όπου λαμβάνει 11%. Στην ενότητα αναφέρεται η ύπαρξη νομικών μέτρων και διοικητικών διαδικασιών, η αλλαγή ονόματος, το να υπάρχουν νομικές διαδικασίες αναγνώρισης φύλου για ανηλίκους.

► Χώρος της κοινωνίας των πολιτών (σ.σ. ελεύθερη έκφραση), όπου λαμβάνει 100% μαζί με άλλες 22 χώρες. Στην ενότητα προβλέπεται η υλοποίηση δημόσιας εκδήλωσης, χωρίς κρατική παρακώλυση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι. Η λειτουργία συλλόγων. Η προστασία ακτιβιστών για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα.

► Άσυλο, όπου λαμβάνει 33%. Στην ενότητα αναφέρεται το Δίκαιο σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Νομοθεσία, πολιτικές ή άλλα θετικά μέτρα για τα ίντερσεξ άτομα κ.α.

► Διαφυλική σωματική ακεραιότητα, όπου λαμβάνει 0%. Πρόκειται για μια νέα ενότητα που εισήγαγε η ILGA-Europe, θέλοντας να στείλει σαφές μήνυμα στις κυβερνήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των ίντερσεξ ατόμων. Στην ενότητα αναφέρεται η απαγόρευση ιατρικής παρέμβασης πριν το παιδί μπορέσει να συναινέσει κατόπιν ενημέρωσης. Η καθολική απαγόρευση ιατρικών παρεμβάσεων. Η πρόσβαση των θυμάτων στη Δικαιοσύνη και η διεκδίκηση αποζημιώσεων κ.α.

ΑΟΡΑΤΟΙ ΟΙ ΛΟΑΤΚΙ 

Ανύπαρκτα είναι τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα σε ορισμένες χώρες της ανατολικής Ασίας και της Ευρώπης. Στην εν λόγω κατάταξη των 49 χωρών, το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται στον πάτο καταλαμβάνοντας μόλις 2,4%. Προηγούνται, επίσης χαμηλά, η Τουρκία με 4%, η Αρμενία με 7,5%, η Ρωσία με 8,4%, η Λευκορωσία με 12%, η Πολωνία με 13%, το Μονακό με 13,1%, ο Άγιος Μαρίνος με 13,7%, η Ρουμανία με 18,1%, η Βουλγαρία με 18,3% και η Ουκρανία 18,9%. Στην εν λόγω κατάταξη η Κύπρος βρίσκεται στην 29η θέση.

Εξαιρετικά ευάλωτα τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα

«Μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα σε ομοφοβικές αντιλήψεις, στάσεις και συμπεριφορές, βιώνουν καθημερινά έντονο ρατσισμό και πολλαπλές διακρίσεις, ενώ στερούνται σημαντικών ευκαιριών και επιλογών σε πολλούς τομείς της ζωής τους», υπογραμμίσει η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδη με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας.

«Δεν είναι, επιπλέον, σπάνιες, περιπτώσεις κατά τις οποίες ομοφοβικές αντιλήψεις, φτάνουν στο σημείο να εκδηλώνονται με λεκτική ή/και σωματική βία, η οποία θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ακόμα και σε κοινωνίες που χαρακτηρίζονται ως προοδευτικές. Συναφώς, επιβεβαιώνεται η ανάγκη να παραμείνουμε, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, απόλυτα προσηλωμένοι στον σεβασμό, την προστασία και την προώθηση της πλήρους και ισότιμης άσκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ΛΟΑΤΚΙ  άτομα».

Το βασικό μήνυμα που θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται μέσα από τις πολιτικές και δράσεις της Πολιτείας, είπε η κ. Στυλιανού-Λοττίδη, είναι η μηδενική ανοχή συμπεριφορών ή ενεργειών που συνιστούν διάκριση στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου, αναγνωρίζοντάς ότι αυτές είναι εξαιρετικά επιζήμιες για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πλήττουν τον πυρήνα της ανθρώπινης υπόστασης, παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και επικίνδυνες για κάθε άτομο και για κάθε δημοκρατική κοινωνία».

Αλλαγή φύλου στα χαρτιά, υπόσχεται η υπουργός Δικαιοσύνης

Την έμπρακτη στήριξη της, εξέφρασε η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, υπογραμμίζοντας ότι «πρόσφατα οριστικοποιήσαμε και προωθούμε ως υπουργείο το νομοσχέδιο για τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα της ΛΟΑΤΙ+ κοινότητας». Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα τα τελευταία έξι χρόνια. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, η κ. Δράκου τόνισε ότι «στις σύγχρονες κοινωνίες δεν έχουν θέση οι διαχωρισμοί με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου. Η προστασία και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της διαφορετικότητας αποτελούν συστατικά στοιχεία του δημοκρατικού μας πολιτισμού και εργαζόμαστε καθημερινά ώστε να τα διασφαλίσουμε».

Η υπουργός, υπενθύμισε τη θεσμοθέτηση της πολιτικής συμβίωσης και την ποινικοποίηση της ομοφοβικής και τρανσφοβικής ρητορικής, καθώς και η αυστηροποίηση των ποινών για εγκληματικές πράξεις που διαπράττονται με ομοφοβικό ή τρανσφοβικό κίνητρο. «Πρόσφατα, έχω υπογράψει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ+ ατόμων στον εργασιακό χώρο, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Με πληροφορίες από philenews.com
Κύπρος Λευκωσία 

Υπέρ της έγκαιρης δράσης της ΕΕ σε αναδυόμενες συγκρούσεις για να μην εξελιχθούν σε κρίση τάσσεται η Κύπρος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: