Κινούνται μεγάλοι παίκτες στην κυπριακή ΑΟΖ: Προχωρούν οι έρευνες και γεωτρήσεις παρά τις τουρκικές απειλές

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με την ηγετική ομάδα της ExxonMobil, στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ




Έντονες είναι οι διεργασίες, κυρίως στο παρασκήνιο, για τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προφανές πως η αναζήτηση από την Ε.Ε. εναλλακτικών πηγών, διαμορφώνει νέα ανακατανομή ρόλων, γράφει ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος στην εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Μέσα σε αυτό το δύσκολο γεωπολιτικό τοπίο, που προκαλείται και από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ρόλο αναζητεί η Λευκωσία, η οποία ήδη έχει κάνει βήματα με το ενεργειακό της πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να αναζητήσει λύσεις, προχωρεί σε χωριστές επαφές με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι κράτος-μέλος της, ενώ ανοικτό κανάλι με το Κάιρο για τα ενεργειακά έχει και η Αθήνα.

Παράλληλα με τις πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις, προχωρούν οι έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum, διενήργησε επιβεβαιωτική γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στον στόχο «Γλαύκος».

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει, το αέριο είναι εξαιρετικής ποιότητας. Πλήρης εικόνα και για τις ποσότητες θα υπάρχει μέχρι το τέλος του χρόνου. Η ίδια κοινοπραξία θα προχωρήσει σε έρευνες, τον Ιούλιο, στο θαλασσοτεμάχιο 5.

Περαιτέρω, προς το τέλος του τρέχοντος μηνός αναμένεται να ξεκινήσει η γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-TOTAL, στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Η νέα ερευνητική γεώτρηση θα γίνει στον στόχο «Κρόνος».

Στους σχεδιασμούς, εάν οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, είναι να «κτυπήσουν» και δεύτερο στόχο, κοντά στον «Κρόνο». Διαφορετικά, θα επιχειρήσουν στο θαλασσοτεμάχιο 8, στον στόχο «Ερατοσθένης».

Ενόψει των διεργασιών αυτών, αναμένεται και η αντίδραση της Άγκυρας, η οποία επιχειρεί να ακυρώσει το πρόγραμμα, παρενοχλώντας πρωτίστως την Κύπρο και απειλώντας την Ελλάδα. Η κατοχική Τουρκία δεν κατάφερε να προχωρήσει όσο ήθελε με τις προσπάθειες προσέγγισης με Ισραήλ και Αίγυπτο, γεγονός το οποίο επηρεάζει τους σχεδιασμούς της.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Από τα γενέθλια στην επέτειο της ενθρόνισης της βασίλισσας! Οι αγγλολάγνοι αλληθωρίζουν και οι Εγγλέζοι επιμένουν ως αποικιοκράτες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: