Κατασχέθηκε στην Ιταλία το $700 εκατ. σούπερ γιοτ “Σεχραζάτ” – Πιστεύεται ότι ανήκει στον Πούτιν [videos]

File Photo Το σούπερ γιωτ SCHEHERAZADE που κατέσχεσε η ιταλική κυβέρνηση Screenshot via YouTube video Gibraltar Yachting




Η Ιταλία διέταξε την κατάσχεση ενός γιοτ 700 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέεται με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το “Σεχραζάτ υποβάλλεται σε επισκευές σε λιμάνι της Τοσκάνης από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Φέρει σημαία των νήσων Κέιμαν και η αξία του υπολογίζεται στα 700 εκατομμύρια δολάρια.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας ανακοίνωε ότι ο ιδιοκτήτης του σκάφους έχει δεσμούς με «εξέχοντα άτομα της ρωσικής κυβέρνησης».

Κατασχέθηκε υπό τις κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο ακριβής ιδιοκτήτης του “Σεχραζάτ” δεν έχει εξακριβωθεί, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στους New York Times ότι πιθανόν να ανήκει στον πρόεδρο της Ρωσίας.

Οι υποστηρικτές του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι έχουν επίσης συνδέσει το σκάφος των 140 μέτρων με τον Πρόεδρο Πούτιν.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το γιοτ, το οποίο έχει δύο επιφάνειες προσγείωσης ελικοπτέρων και μια εσωτερική πισίνα, ανήκει στον Eduard Khudainatov, πρώην επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Rosneft, ο οποίος επί του παρόντος δεν αποτελεί στόχο κυρώσεων της ΕΕ.

Πολλά σούπερ γιοτ συνδέονται με Ρώσους δισεκατομμυριούχους, αλλά η ιδιοκτησία καλύπτεται από μυστικότητα – συχνά καταχωρούνται μέσω μιας σειράς υπεράκτιων εταιρειών.
Αρκετές έχουν ήδη κατασχεθεί από δυτικές χώρες.

Έγγραφα για το “Σεχραζάτ”  που είδε η ομάδα του Ναβάλνι δείχνουν ότι ο επίσημος ιδιοκτήτης είναι μια υπεράκτια εταιρεία από τα Νησιά Μάρσαλ – μια τακτική που χρησιμοποιείται συνήθως από τους μεγιστάνες για να κρύψουν τον πλούτο τους.

  • Ο Πούτιν είναι επίσης γνωστό ότι αναφέρει την οικογένεια ή τους φίλους του ως ιδιοκτήτες, με το όνομά του να μην χρησιμοποιείται σχεδόν ποτέ σε επίσημα έγγραφα.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια έντονη δραστηριότητα γύρω από το γιοτ και όταν η MailOnline το επισκέφθηκε τον Μάρτιο, προέκυψε ότι η πλειοψηφία του ρωσικού πληρώματος είχε απομακρυνθεί μέσα σε μια νύχτα και αντικαταστάθηκε από βρετανικό πλήρωμα.

Σε δήλωση της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας αναφέρεται: «Μετά από επαλήθευση από τις δημοσιονομικές αρχές, αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει σημαντική οικονομική σχέση μεταξύ του ιδιοκτήτη της The Scheherazade και ανώτερων στοιχείων της ρωσικής κυβέρνησης.

«Με βάση αυτά τα στοιχεία, έχει προταθεί να συμπεριληφθεί το γιοτ στον τρέχοντα κατάλογο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Υπουργός Οικονομικών στη Ρώμη συμφώνησε».

Ο καπετάνιος της “Σεχραζάτ”, ο Βρετανός Γκάι Μπένετ-Πιρς, αρνήθηκε ότι ο Πούτιν είναι ο ιδιοκτήτης, αλλά αρνήθηκε επίσης να αποκαλύψει ποιος είναι.

 

Με πληροφορίες από Daily Mail–    BBC

Σε εξέλιξη διεθνείς διαπραγματεύσεις για τη διάσωση των μαχητών του Αζοφστάλ, λέει ο Ζελένσκι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: