Καλή η δήλωση των ΗΠΑ, αλλά δεν μας λέει πως θα ανατραπούν τα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο: Η Κύπρος δεν είναι Ουκρανία, δυστυχώς… (video)

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. State Department Photo by Freddie Everett




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Τελικά δόθηκε στη δημοσιότητα η αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις νέες παράνομες ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος στα Βαρώσια.

Και έχει σημασία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν ότι ισχύουν οι προηγούμενες δηλώσεις, ιδιαίτερα αυτή του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στις 20 Ιουλίου 2021.

Υπογραμμίστηκε επίσης η δήλωση που αναφέρει ότι “παροτρύνουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανατρέψουν όλα τα βήματα που έχουν ληφθεί από τον Οκτώβριο του 2020”. Δηλαδή, να πάμε στην προηγούμενη κατάσταση. Και πως θα συμβεί αυτό όταν η Κύπρος έχει να αντιμετωπίσει τον ανυπάκουο Ταγίπ Ερντογάν, που πλέον απειλεί ανοικτά μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα.

Η δήλωση του κ. Μπλίνκεν τα λέει όλα, όπως θυμόμαστε όλοι. Αλλά έχουν περάσει 10 μήνες από τότε και ουδείς σήκωσε το μικρό του δακτυλάκι για να ανατραπούν οι παράνομες αποφάσεις του Ερντογάν.

Ας δούμε όμως τί έλεγε ο Αμερικανός υπουργός η οποία παραμένει σε ισχύ και σήμερα:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε, καταδικάζουν την ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα σχετικά με τη μεταφορά τμημάτων των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο. Αυτή η κίνηση είναι σαφώς ασυνεπής με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητούν ρητά τη διαχείριση των Βαρώσιων από τα Ηνωμένα Έθνη.

Από τον Οκτώβριο του 2020, σημείωσε ο κ. Μπλίνκεν, όταν οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ανακοίνωσαν το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων και άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα για την εφαρμογή αυτής της απόφασης, οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία αγνόησαν τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ανατρέψουν τα μονομερή τους βήματα. στα Βαρώσια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού. Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε στις 20 Ιουλίου 2021 και όλα τα βήματα που έχουν λάβει από τον Οκτώβριο του 2020.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται με εταίρους για να παραπέμψουν αυτή την κατάσταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα προτρέψουν μια ισχυρή απάντηση.

Ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι υπογραμμίζουμε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών ενεργειών που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί και εμποδίζουν τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών διευθέτησης του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παραμένουμε υποστηρικτές μιας συνολικής διευθέτησης υπό την ηγεσία των ηγετών της Κύπρου για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής.

Ότι και να λένε οι Αμερικανοί και άλλοι ξένοι που κάνουν παρόμοιες δηλώσεις, δεν ιδρώνει το αυτί της τουρκικής ηγεσίας. Οι σχεδιασμοί τους στην Αμμόχωστο υλοποιούνται κανονικά. Και όχι μόνο στην Αμμόχωστο. Έχει ανακοινώσει ο Ερντογάν ότι θα εισβάλει στη βόρεια Συρία εναντίον των κούρδων του YPG. Πρόκειται για συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Πέραν της ανακοίνωσης του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ζητά από την Τουρκία να μην εισβάλει, πως θα αποτρέψει η Αμερική αυτήν τη νέα προκλητική ενέργεια των απογόνων του Αττίλα; Δεν έπρεπε να την αντιμετωπίσει όπως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία; Το ξέρω, λέμε και κανένα αστείο για να περνά η ώρα μας, θα πείτε…

Αλλά το θέμα είναι σοβαρότατο και εδώ πρέπει να τονιστεί ότι ευθύνη έχουν η Λευκωσία και η Αθήνα. Από τη στιγμή που δεν επιμένουν στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία δεν έχουμε καμία τύχη σαν Ελληνισμός.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί αλλά δεν αποδοκιμάζει δημόσια την Τουρκία του Ερντογάν: Πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: