Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έστειλε επίσημο αίτημα για τα τουρκικά F-16 στο Κογκρέσο: Απάντηση στην Hellas Journal

U.S. Department of State Spokesperson Ned Price briefs reporters during a department press briefing, from the U.S. Department of State in Washington, D.C., on May 9, 2022. State Department photo by Freddie Everett




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει κοινοποιήσει επίσημα στο Κογκρέσο τις αποφάσεις του για τα μαχητικά F-16, που η Τουρκία ζητά να αναβαθμίσει, συνολικά 80, και να αγοράσει, συνολικά 40.

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από το δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών τοποθετήθηκε απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας Hellas Journal.

Ζητήσαμε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μας απαντήσει «εάν είναι ορθό το δημοσίευμα» της αμερικανικής εφημερίδας. Ο εκπρόσωπος έδωσε την παρακάτω απάντηση:

«Ως θέμα πολιτικής, δεν σχολιάζουμε ούτε επιβεβαιώνουμε δημοσίως τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές έως ότου κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους και βαθείς διμερείς αμυντικούς δεσμούς και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα. Σας παραπέμπουμε στις τουρκικές αρχές για να μιλήσετε περαιτέρω για τα σχέδια αμυντικών προμηθειών τους».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε ήδη μία προκαταρκτική συζήτηση με σημαίνοντες νομοθέτες, ανάμεσα στους οποίους και ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Στόχος του αμερικανικού υπουργείου, όπως πληροφορηθήκαμε, είναι «να τεστάρει τα νερά» και να εξετάσει αν οι νομοθέτες άλλαξαν τη γνώμη τους και αν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τυχόν επίσημο αίτημα για την αναβάθμιση των F-16 που έχει στην κατοχή της η Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ήδη κάποιοι νομοθέτες, όπως ο κ. Μενέντεζ, έδειξε την αρνητική διάθεσή τους.

Πάντως, η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν δείχνει μία διάθεση να υποστηρίξει το αίτημα της Τουρκίας για την αναβάθμιση των F-16 αλλά με τα σημερινά δεδομένα η διάθεση στο Κογκρέσο παραμένει εναντίον της Τουρκίας παρά τις προσπάθειες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αλλάξει τη γνώμη σημαντικών νομοθετών.

Οι Αμερικανοί πρέπει να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας: Τι γίνεται τελικά με την Τουρκία; Θα ανοίξουν το δρόμο για τα F-16; (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: