Η ιστορική ευκαιρία του Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: Ο Πρωθυπουργός καλείται να σκοράρει σε άδειο τέρμα

FILE PHOTO: They have submitted a bipartisan amendment to the annual U.S. defence budget (NDAA) that forbids the U.S. president from transferring weapons to any NATO member that has in the last year repeatedly violated another NATO member state’s airspace, sovereignty or territorial integrity. EPA, JIM LO SCALZO, POOL




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Οι συνθήκες δεν θα μπορούσαν να είναι ευνοϊκότερες. Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα έχει δώσει διαπιστευτήρια ατλαντικής νομιμοφροσύνης, πρωτοστατώντας στην αντιρωσική πολεμική των ΗΠΑ, της Ευρωπαικής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, όχι μόνο σε ρητορικό επίπεδο, αλλά και με όλα τα έμπρακτα μέσα.

Εχει εξαντλήσει κάθε όριο συγκατάβασης, αν όχι δουλοπρέπειας, στις αμερικανικές αξιώσεις για «αμυντικές διευκολύνσεις» κάθε είδους, μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη σε κόμβο μεταφοράς στρατιωτικού υλικού προς την Ουκρανία.

Εχει ταυτισθεί ως άβουλος υποτελής με όλες τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις της Ουάσιγκτον στη ΝΑ Μεσόγειο, ακόμη και όταν αυτές δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι εξυπηρετούν τα ελληνικά συμφέροντα. Εχει διαλύσει, τέλος πατροπαράδοτους ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με την Ρωσία επωμιζόμενη τεράστιο πολιτικό και οικονομικό κόστος.

  • Ηρθε η ώρα λοιπόν να εισπράξει την ανταμοιβή της που ειλικρινά ελπίζω πώς θα είναι κάτι περισσότερο από μερικά φιλικά χτυπήματα στην πλάτη του κυρίου Μητσοτάκη.

Πρακτικά ο Ελληνας πρωθυπουργός καλείται να βάλει γκολ σε άδειο τέρμα. Υπό την παρούσα συγκυρία η επίσκεψη του στην αμερικανική πρωτεύουσα συνιστά μοναδική ευκαιρία να αποσπάσει χειροπιαστά ανταλλάγματα και το κυριότερο: Να αναδείξει επικοινωνιακά το μέγεθος της διαρκούς(και όχι…εναλλασσόμενης)τουρκικής απειλής, ευαισθητοποιώντας το αμερικανικό κοινό, γύρω από την ιδιότυπη κατάσταση έμπρακτης αμφισβήτησης εθνικής κυριαρχίας που ζούμε καθημερινά στο Αιγαίο.

Το ταξίδι του κυρίου Μητσοτάκη έχει δύο σκέλη: Αυτά που θα συζητήσει (και θα ζητήσει) από τον Αμερικανό πρόεδρο πίσω από τις κλειστές πόρτες και τα όσα θα πει δημοσίως, μπροστά στα μέλη του Κογκρέσου.

Η εμπειρία από την προηγούμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, δεν ήταν ιδιαίτερα συναρπαστική από πλευράς εντυπώσεων.

Ενας εμφανώς τρακαρισμένος Μητσοτάκης, κάτωχρος σαν το κερί, εμφανίστηκε στο Οβάλ γραφείο, σα να έχει πάθει αυτό που τα πιτσιρίκια λένε «τσοκομπλόκο» δίπλα στην πληθωρική παρουσία του Ντόναλντ Τράμπ.

Το κοντράστ επίσης ανάμεσα στην πολυδιαφημιζόμενη για την κομψότητα και τον κοσμοπολιτισμό της, σύζυγο του, Μαρέβα, απέναντι στην εκθαμβωτική Μελάνια, ήταν επίσης μελαγχολικό. Το πρωθυπουργικό ζεύγος, είχε εικόνα «φτωχών συγγενών», μπροστά στον πλανητάρχη και την πρώτη κυρία.

Ανατρέξτε στο σχετικό βίντεο και θα καταλάβετε τι σας λέω. Ο Τράμπ, «ξεπέταξε» τον καλεσμένο του με κάποιες ανούσιες γενικότητες και ετοιμαζόταν να αναφερθεί στην εσωτερική επικαιρότητα, όπου δέσποζε το θέμα του Ιράν, χωρίς να του δώσει τον λόγο ενώ ο Μητσοτάκης φαινόταν να τα έχει χαμένα.

Την παρτίδα έσωσε την τελευταία στιγμή ο βετεράνος ανταποκριτής Μιχάλης Ιγνατίου, υψώνοντας την φωνή του πάνω από εκείνη των Αμερικανών συναδέλφων του και εξαπολύοντας σειρά επιθετικών ερωτήσεων στον Ντόναλντ Τράμπ για τον «φίλο του, τον Ερντογάν». Ο Ιγνατίου «απαίτησε» να ακούσει και την τοποθέτηση του Ελληνα πρωθυπουργού, βγάζοντας τον από την δύσκολη θέση της παρατεταμένης αφωνίας. Μόνον έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ξεμπλόκαρε», καταφέρνοντας να διατυπώσει κάποιες στοιχειώδεις ενστάσεις σχετικά με την τουρκική επιθετικότητα.

  • Σήμερα βεβαίως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Πρόεδρος δεν είναι ο αψύς Τράμπ που ο κ. Μητσοτάκης ανεβοκατέβαζε «εθνολαικιστή», αλλά ο Δημοκρατικός …Μπαιντενόπουλος, φίλος -υποτίθεται- της Ελλάδας και της Οικογένειας Μητσοτάκη από τα παλιά.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει ξανασυναντηθεί αρκετές φορές μαζί του και λογικά πρέπει να έχει την άνεση της γνωριμίας που δεν είχε με τον Τραμπ. Ως αφετηρία της συζήτησης επομένως, οφείλει να ξεκαθαρίσει ότι (α) τυχόν προμήθεια της Τουρκίας με F-16, θα θεωρηθεί εχθρική κίνηση για την Ελλάδα και (β) ότι η Αγκυρα δεν μπορεί να καταστεί «ενεργειακός εταίρος» στην ΝΑ Μεσόγειο, πριν τουλάχιστον αποσύρει το casus belli, άρει τις αμφισβητήσεις της ελληνικής εδαφικής και θαλάσσιας κυριαρχίας και σταματήσει δια παντός τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Αυτά πρέπει να αποτελούν την «κόκκινη γραμμή» του κ. Μητσοτάκη, αλλά μάλλον θα αργήσουμε να μάθουμε τι ακριβώς θα λεχθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Γι αυτό, ανεξάρτητα από τι θα ζητήσει από τον σημερινό Αμερικανό πρόεδρο, όπου γνωρίζουμε ότι οι δυνατότητες προβολής ελληνικών αιτιάσεων είναι πεπερασμένες, πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει το τι θα πει ο Ελληνας πρωθυπουργός δημόσια. Στην αίθουσα του Κογκρέσου.

Εκεί ο κ. Μητσοτάκης θα έχει μία ιδανική ευκαιρία να αναπτύξει μία μονοθεματική ατζέντα γύρω από την τουρκική επιθετικότητα. Εστω και να την παραλληλίσει με την ρωσική επιβουλή στην Ουκρανία, δεδομένου ότι η Αθήνα πρωτοστατεί στους αντιρωσικούς αλαλάγμούς και δεν έχει πλέον να χάσει τίποτα αφού οι σχέσεις με την Μόσχα έχουν μπει στην κατάψυξη.

Αυτό επιτάσσει το εθνικό καθήκον. Αν ο κ. Μητσοτάκης, αντί για την τουρκική απειλή, αρχίσει να αναφέρεται στους ιστορικούς δεσμούς με το αμερικανικό έθνος, στην αμερικανική επανάσταση και το 1821, στην Ομογένεια, στον…πυλώνα σταθερότητας του ΝΑΤΟ και σε άλλα «αφηρημένα», κρατώντας μόνο δυό-τρεις αναφορές για την συνεχιζόμενη απειλή εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου από την Τουρκία, θα είναι καλύτερα να μην επιστρέψει στην χώρα μας. Να μείνει εκεί.

Η ομιλία του-επαναλαμβάνω-οφείλει να είναι μονοθεματική. Καλείται να αναδείξει την τουρκική απειλή ως συνεχή (και όχι…αποσπασματική, όπως περίπου δήλωσε στο Βήμα), να προειδοποιήσει τα μέλη του Κογκρέσου ότι η Ελλάδα θα εκλάβει ως εχθρική κίνηση την τροφοδοσία της Τουρκίας με F-16 ή άλλα εξελιγμένα οπλικά συστήματα, να αναδείξει τον ρόλο του Ερντογάν ως «επιτήδειου ουδέτερου» στην Ουκρανική κρίση και αν έχει λίγη φαντασία (σε συνεννόηση βεβαίως, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη) να προλειάνει το έδαφος για την είσοδο της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, σε απόλυτη συνάρτηση με την υποψηφιότητα άλλων χωρών όπως η Φινλανδία και η Σουηδία. Να προειδοποιήσει δηλαδή, έστω και υπαινικτικά, ότι αν η Τουρκία μπλοκάρει με βέτο την είσοδο της Κύπρου, θα αναγκαστεί να πράξει και αυτός το ίδιο για τις σκανδιναβικές χώρες.

Αυτός ο τελευταίος «αντιπερισπασμός» βεβαίως, που ευφυώς προτείνουν ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιάννης Βαληνάκης και ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης, είμαι βέβαιος ότι ούτε καν περνάει από το μυαλό του κ. Μητσοτάκη. Ε, εντάξει δεν έχουμε υπέρμετρες προσδοκίες. Ας κάνει όλα τα υπόλοιπα και θα τον χειροκροτήσουμε.

Αν παρελπίδα όμως αποφύγει να σκοράρει στο κενό τέρμα δεν θα πρόκειται για περίσσευμα πολιτικής ανεπάρκειας. Για κάτι άλλο θα πρόκειται που δεν θα ήθελα να προσδιορίσω σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Το άγνωστο μανιφέστο του Πούτιν για την Παγκοσμιοποίηση: Μια πύρινη ομιλία κατά του Μπολσεβικισμού στο ρωσικό “Νταβός”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: