Οι ΗΠΑ πρέπει να δείξουν έμπρακτα πόση αξία έχει γι’ αυτούς η Ελλάδα: Να μην το κάνουν όπως με τα Arleigh Burke

Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ της κλάσης Arleigh Burke U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Justin Yarborough




Ρεπορτάζ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Η κεφαλαιοποίηση των σχέσεων Αθήνας- Ουάσιγκτον είναι ζητούμενο πολλών ετών.

Εδώ και χρόνια, η Αθήνα ζητά στρατιωτικό υλικό αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχει λάβει αρνητικές απαντήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την στιγμή μάλιστα που ότι σύστημα έχουν προμηθευτεί οι Ένοπλες Δυνάμεις το έχει πληρώσει ο Ελληνικός λαός, είτε ακριβά είτε ιδιαίτερα οικονομικά.

Το επερχόμενο ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Για παράδειγμα, την κεφαλαιοποίηση αυτή εδώ και πολλά χρόνια την αναζητούσαν οι Ελληνικές κυβερνήσεις, υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, μέσω αιτημάτων για παραχώρηση αντιτορπιλικών Arleigh Burke κι όχι για πλοία που προτείνονταν από τις ΗΠΑ αλλά απορρίπτονταν εξ αρχής από το Ελληνικό ΠΝ ή για τα ΤΟΜΑ Bradley, ή για πυραύλους για τα μαχητικά F-16 που η Τουρκία δεν διαθέτει. Ο αμυντικός κατάλογος αιτημάτων της Αθήνας προς τις ΗΠΑ είναι πολυετής και μακρύς είναι η αλήθεια όπως σημειώνουν με ιδιαίτερο νόημα στρατιωτικές πηγές…

Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού έρχεται τη στιγμή κατά την οποία η Αθήνα είναι από τις πρώτες χώρες που έλαβε ξεκάθαρη θέση απέναντι στη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ώρα μάλιστα που η «χαϊδεμένη» της Δύσης, Τουρκία, ακροβατεί ανάμεσα στη Συμμαχία και την -με κάθε τρόπο- διατήρηση καλών σχέσεων με τη Μόσχα.

Η Ελλάδα, άλλωστε, έδειξε σε ποιο στρατόπεδο ανήκει και που διαθέτει αμυντικές βάσεις ενώ η Άγκυρα την ώρα που δηλώνει «σύμμαχος» άφησε τεχνηέντως τον Ρωσικό στόλο να φτάσει στη Μαύρη θάλασσα και στη συνέχεια έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου.

Και υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα δεν αποκλείει κανείς πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θελήσουν, η Αθήνα να στηρίξει ακόμη περισσότερο τον Ουκρανικό αγώνα απέναντι στον Ρώσο.

Η βοήθεια αυτή ίσως έχει να κάνει με την στήριξη περαιτέρω κυρώσεις προς τη Ρωσία που θα επιβληθούν από τη Δύση, σε επίπεδο βάσεων, ενώ κανείς δεν μπορεί ν’ αποκλείσει και μια αποστολή επιπλέον στρατιωτικού υλικού.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι από αυτές της Συμμαχίας που στο οπλοστάσιό τους διαθέτουν ιδιαίτερα υπολογίσιμο στρατιωτικό υλικό το οποίο κατά το παρελθόν είχε προέλθει από την Ρωσία και την Ουκρανία.

Ας μην ξεχνάμε πως ιδιαίτερη μνεία είχε γίνει γι’ αυτά τα συστήματα «ανατολικού τύπου» και από τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ κατά το παρελθόν, όταν είχε μιλήσει για την απαραίτητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις ν’ αντικαταστήσουν σταδιακά τα Ρωσικά συστήματα με νεότερα, Δυτικού τύπου, απολύτως διαλειτουργικά με τη Νατοϊκή τυποποίηση και δικτυοκεντρικές δυνατότητες.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, την Ελληνική, οι πολύ πρόσφατες δηλώσεις της στρατιωτικής ηγεσίας που είχαν γίνει από την πόλη της Λάρισας, ήταν σαφείς. Πως δηλαδή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδυναμωθεί η άμυνα της χώρας με παραχωρήσεις στρατιωτικού υλικού που θα δημιουργούσαν μια δυσανάλογη «τρύπα» στην αμυντική θωράκιση της Ελλάδας, ειδικά αυτή την εποχή όπου ξεδιπλώνεται με τον χειρότερο τρόπο η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.

Αλλά μια τυχόν κεφαλαιοποίηση στις σχέσεις των δυο κρατών θα μπορούσε να ήταν η αντικατάσταση αυτών των υλικών, όπως είχε προτείνει και ο κ. Μενέντεζ όταν μιλούσε για την υποστήριξη στον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την απαγκίστρωσή τους από τα Ρωσικά οπλικά συστήματα.

Από την άλλη πλευρά λόγω της ξεκάθαρης θέσης της Αθήνας, απέναντι στην κατακτητική πολιτική της Ρωσίας, αυτά τα συστήματα που βρίσκονται στην Ελλάδα, τίθενται εν αμφιβόλω η μετέπειτα υποστήριξή τους από την Ρωσία τόσο σε ανταλλακτικά, όσο και σε ηλεκτρονικά. Πηγές από το Επιτελείο έλεγαν πως όσο υπάρχει η εδώ υποστήριξη από τα έμπειρα στελέχη των ΕΔ, όλα αυτά τα οπλικά συστήματα θα είναι πλήρως επιχειρησιακά αλλά σε βάθος χρόνου θα φανούν τα προβλήματα και γι’ αυτό ήδη εκπονείται ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Αλλά επειδή τα πάντα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και με την Ρωσία να μην λέει να στρέψει το τιμόνι της κρίσης που η ίδια δημιούργησε, κανείς δεν αποκλείει και ραγδαίες εξελίξεις πλήρους αλλαγής και αναβάθμισης στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες ίσως επωφεληθούν από το Ρωσο-Ουκρανικό μέτωπο.

Βεβαίως η επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ δεν αποκλείεται να σημαίνει και εξελίξεις που αφορούν την ενίσχυση της αεροπορικής φαρέτρας με stealth δυνατότητες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πως και γιατί κόπηκε από το TigerMeet η τουρκική 192 FiloCaplan: Ήθελε πολλά χωρίς να δώσει τίποτα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: