Η Ελλάδα αγοράζει F-35 ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης: Πόσα θα είναι, πόσο κοστίζουν, πότε θα έρθουν

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Oval Office. Photo via Dimitris Papamitsos, Greek Prime Minister’s Office




Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη δεξίωση του προέδρου Μπάιντεν προς την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα ότι η Ελλάδα θα αγοράσει μοίρα πολεμικών αεροσκαφών F-35 μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί και η συνεργασία Lockheed Martin με την ΕΑΒ (Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία) για την κατασκευή ανταλλακτικών των F-35.

Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης τοποθέτησε την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στις αεροπορικές δυνάμεις που διαθέτουν Stealth αεροσκάφη.

Την ώρα που έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα Γαλλικά Rafale F3R και ενώ συνεχίζεται εντός χρονοδιαγράμματος το πρόγραμμα Viper για τα 83 F-16 -δηλαδή δυο τύποι αεροσκαφών 4,5 γενιάς- ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της ομιλίας του φέρνει και την 5η γενιά προ των πυλών.

Βεβαίως δεν φαντάζεται πως σε έναν χρόνο το πρώτο F-35 θα προσγειώνεται στο Ελληνικό έδαφος. Απαιτείται μια σειρά από ενέργειες, ανάμεσα σε Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, Αμερικανική αεροπορία και κατασκευάστρια εταιρεία στελέχη της οποίας αναμένονται στην Αθήνα τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Το παρασκήνιο προ της πτήσης προς την Ουάσιγκτον έχει την δική του σημασία, καθώς το κυβερνητικό Επιτελείο ζήτησε πλήρη ενημέρωση από το αεροπορικό Επιτελείο το οποίο με την σειρά του, δήλωσε ευθαρσώς πως το F-35 εκτοξεύει την Πολεμική Αεροπορία έτη μπροστά στην αεροπορική υπεροχή.

Οι Επιτελείς της ΠΑ έχουν εξηγήσει παράλληλα πως πρέπει να τρέξουν για την πλήρη ενσωμάτωση των νέων Γαλλικών αεροσκαφών στο αεροπορικό δόγμα και τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα μαχητικά θα επιτύχουν την λεγόμενη αεροπορική υπεροχή. Από την άλλη πλευρά, μπορεί το F-35 να είναι το μέλλον στις τάξεις του αεροπορικού όπλου αλλά πρέπει οπωσδήποτε ν’ απαντηθεί το ερώτημα, του τι μέλει γενέσθαι με τα πολύπαθα F-16 Block 50 τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μείνουν εκτός «παιχνιδιού» κι όλα τα κονδύλια να πέσουν πάνω στην 5η γενιά.

Πάντως ο Ελληνικός στόχος είναι προς το τέλος αυτής της δεκαετίας να έχει ξεκινήσει ήδη η λειτουργία μιας Μοίρας F-35 με την προοπτική από το 2027 και μετά, σταδιακά να φτάνουν ανά «κύματα» στο Ελληνικό FIR τα stealth αεροσκάφη που δεν θα διαθέτει – τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα- η Τουρκία.

Τον Φεβρουάριο που είχε φτάσει στην Ελλάδα η λεγόμενη JSF ομάδα της Lockheed Martin και είχε συζητήσει με την Πολεμική Αεροπορία, την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία είχε εξηγήσει πως το συμφέρον είναι ο αυξημένος αριθμός μαχητικών καθώς μειώνεται το τελικό κόστος.

Τα 20 F-35 με την εκπαίδευση των αεροπόρων που θα τα πετούν και που θα γίνει στις ΗΠΑ, αγγίζουν περίπου τα 3,5 δισ. χωρίς τα όπλα τα οποία είναι ένα μεγάλο διαπραγματευτικό στοίχημα για την αεροπορία αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 βρίσκεται ήδη σε ώριμο στάδιο σε παγκόσμιο επίπεδο με μια διεθνή γραμμή παραγωγής, με αποτέλεσμα η τιμή (fly away cost) ενός F-35A να προσεγγίζει μειούμενη πλέον τα 80 εκ USD. Σε σχέση με το παρελθόν, η τιμή αυτή είναι πλέον μικρότερη και από αυτή των νέων Α/Φ RAFALE που προμηθεύτηκε πρόσφατα η ΠΑ.
Παράλληλα, υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα διαπραγμάτευσης των Βιομηχανικών Επιστροφών, σε συνδυασμό και με τις δρομολογούμενες εξελίξεις στην ΕΑΒ ΑΕ. Όπως επίσης είναι δυνατός ο επιμερισμός του κόστους του προγράμματος σε βάθος χρόνου με καλύτερους όρους πληρωμής και χρηματοδότησης στο πλαίσιο ενδεχομένως και των προβλέψεων της MDCA

Το F-35 ενσωματώνει σημαντικές τεχνολογίες (Stealth, Networked Warfare, Sensor Fusion) που το καθιστούν υπέρτερο των υπολοίπων μαχητικών Α/Φ, προσδίδοντας σημαντικό πλεονέκτημα ακόμη και με μικρό αριθμό Α/Φ, ιδιαίτερα εναντίον αντιπάλων που δεν διαθέτουν κάτι αντίστοιχο

Δεδομένης της διατήρησης των S-400 από την Τουρκία, το F-35 είναι το μοναδικό οπλικό σύστημα που μπορεί να τους εξουδετερώσει.

To F-35, με τις προηγμένες δικτυοκεντρικές δυνατότητες C2 (Command & Control) και την ικανότητα απεικόνισης του συνδυασμένου επιχειρησιακού περιβάλλοντος (Sensor Fusion), θα αποτελέσει πολλαπλασιαστή αποτελεσματικότητας τόσο των F-16 VIPER και αναβαθμισμένων Blk50, όσο και των RAFALE, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πλήρη αεροπορική υπεροχή πάνω από το Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο.

To F-35 μπορεί να μεταφέρει το σύνολο των προηγμένων όπλων που ήδη χρησιμοποιούν τα F-16 της ΠΑ (AMRAAM, JDAM), επιτρέποντας οικονομία και δια λειτουργικότητα με τις 7 Πολεμικές Μοίρες Α/Φ F-16, τόσο σε αποστολές Αέρος-Αέρος όσο και σε αποστολές Αέρος-Εδάφους/Επιφανείας.

Η εξασφαλισμένη δια λειτουργικότητα με τα αντίστοιχα F-35 των ΕΔ των ΗΠΑ, της Ιταλικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας του Ισραήλ, θα καταστήσουν την ΠΑ έναν σημαντικό και αξιόμαχο σύμμαχο στην ανατολική Μεσόγειο, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσο και στις διμερείς και πολυμερείς συμμαχίες στις οποίες συμμετέχουμε.

Παράθυρο ευκαιρίας η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο: Όλα στο τραπέζι, ακόμη και τα F-35 [πρόγραμμα]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: