Μαζωνάκης, Καλογεροπούλου και Παναγιωτάκου στις Κάννες για τον «Θρόνο του Ξέρξη». Photo via ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Φέτος έχουμε μια πολύ δυνατή χρονιά στις Κάννες» επισήμανε ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, μιλώντας για την ελληνική παρουσία και την άνθηση της κινηματογραφικής βιομηχανίας στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ για την ελληνική ταινία «Στον θρόνο του Ξέρξη» που βραβεύθηκε στο φεστιβάλ Καννών ο υφυπουργός Πολιτισμού είπε:
«Είναι μια ταινία γυρισμένη στο Πέραμα. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι η δεύτερη φορά που η σκηνοθέτιδα, η Έλλη Καλογεροπούλου έχει παρουσία στις Κάννες. Είναι μια από τις πέντε ταινίες στις Κάννες που είχαν ελληνικό χαρακτήρα, ελληνική συμπαραγωγή, ελληνική συμμετοχή».
Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» για τον ελληνικό κινηματογράφο ο κ. Γιατρομανωλάκης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση στοχεύει στην ενίσχυσή του.
«Στις Κάννες υπογράψαμε μια συμφωνία με τη γαλλική κυβέρνηση για συμπαραγωγές, δίνοντας πολλά πλεονεκτήματα στους Έλληνες παραγωγούς» αποκάλυψε ο υφυπουργός Πολιτισμού τονίζοντας ότι η γαλλική κινηματογραφικά αγορά είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
«Έχουμε διάφορα συστήματα και εργαλεία, όπως το (cash) rebate που είναι καλό κίνητρο για να έλθουν ταινίες στην Ελλάδα, αλλά αυτό είναι για να έλθουν την πρώτη φορά. Το θέμα είναι πώς τους κρατάς για να έλθουν ξανά και ξανά» είπε σχετικά συμπληρώνοντας:
«Σε αυτό επενδύουμε αυτή την στιγμή και με εργαλεία και με απλοποίηση εργασιών και με καλύτερα συνεργεία ελληνικά. Με ένα πλαίσιο ολοκληρωμένο που θα φέρει μια επένδυση στην Ελλάδα μέσω του κινηματογράφου».
Αναφερόμενος στα εμπόδια και στις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στην 7η τέχνη αλλά τα τυχόν γραφειοκρατικά προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν δήλωσε πώς «σιγά σιγά αντιλαμβανόμαστε γιατί συμβαίνει αυτό. Όχι μόνο την οικονομική αλλά και την πολιτιστική και την τουριστική. Είναι ένα “πακέτο”».
Ο ίδιος δήλωσε περήφανος γιατί με τα υγειονομικά μέτρα που πήρε η Ελλάδα, «μέσα στην πανδημία δεν χάσαμε ούτε μία παραγωγή, ούτε ένα ξένο γύρισμα. Έγιναν όλα, με ασφάλεια υγειονομική».
Μιλώντας για το πώς μπορεί να στηριχθεί περισσότερο ο ελληνικός κινηματογράφος ο κ. Γιατρομανωλάκης επισήμανε ότι προσπαθούν να βρούν νέα επενδυτικά εργαλεία όπως αυτό που υπάρχει στο Ταμείο Ανάκαμψης.
«Έχουμε ένα πρόγραμμα οκτώ εκατομμυρίων για τους νέους δημιουργούς. Τα ταλέντα δεν προκύπτουν απλώς. Πρέπει να καλλιεργήσεις πράγματα και κάποια από αυτά θα αναδειχθούν. Κάνεις μια επένδυση», δήλωσε σχετικά.
Συμπληρωματικά ανέφερε ότι το υπουργείο Πολιτισμού επενδύει στην μετεκπαίδευση του τεχνικού προσωπικού για τον κινηματογράφο λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Το καλοκαίρι δεν είχαμε αρκετά συνεργεία. Γυρίζονταν τόσες ταινίες στην Ελλάδα που δεν έφτανα τα ελληνικά συνεργεία. Θέλουμε καλύτερα και περισσότερα συνεργεία».
Σύμφωνα με τον κ. Γιατρομανωλάκη, «χρειαζόμαστε τη δημιουργία μιας σχολής κινηματογράφου κρατικής για τεχνικά επαγγέλματα. Είναι κάτι που σχεδιάζουμε. Θέλουμε να έχει μια βάση στην Αθήνα και μία στη Δράμα, μία πόλη η οποία έχει ιστορία την Ευρώπη με το φεστιβάλ μικρού μήκους».
Aναφερόμενος στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών που ολοκληρώνεται το αύριο, Σάββατο (28/5) επισήμανε ότι έγινε πολύ δουλειά στο ελληνικό περίπτερο.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις συναντήσεις και συνομιλίες που είχε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ επισημαίνοντας ότι «αναπτύσσουμε μια ελληνική πρωτοβουλία με ευρωπαϊκό αντίκτυπο» όσον αφορά τις κινηματογραφικές αίθουσες που πρέπει να ενισχυθούν μια και επλήγησαν πάρα πολύ από την πανδημία.
Πηγή: ertnews.gr
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE