Έξω φρενών οι Τούρκοι με την κυβέρνηση Μπάιντεν: Η Ουάσιγκτον θεωρεί συμμάχους τους Κούρδους αντάρτες του YPG

US President Joe Biden walks out to pose with leaders of the US-ASEAN Special Summit during a family photo on the South Lawn of the White House in Washington, DC, USA, 12 May 2022. EPA, MICHAEL REYNOLDS, POOL




Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν την Πέμπτη μια «γενική άδεια» για την εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις των εδαφών της βόρειας Συρίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελέγχονται από τους Κούρδους αντάρτες του YPG, τους οποίους η κατοχική Τουρκία χαρακτηρίζει εσφαλμένα «περιφερειακό τμήμα του PKK».

Οι Κούρδοι αντάρτες του YPG είναι οι βασικοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντέδρασε έντονα και δήλωσε ότι η άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ στα εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες του YPG στη Συρία είναι μια προσπάθεια νομιμοποίησης “τρομοκρατικής ομάδας”, όπως χαρακτηρίζει την κουρδική οργάνωση.

Ο Τσαβούσογλου χαρακτηρίζει την τελευταία κίνηση των ΗΠΑ «για την τρομοκρατική ομάδα YPG/PKK μεροληπτική, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια».

Η Άγκυρα ισχυρίζεται χωρίς στοιχεία ότι η οργάνωση YPG είναι παρακλάσι του PKK, του κουρδικού αντάρτικου με έδρα την Τουρκία. Το αμερικανικό Πεντάγωνο συνεργάζεται στρατιωτικά με τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους ενισχύει με πολεμικό υλικό.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών αίρει τις απαγορεύσεις για επιχειρηματικές δραστηριότητες σε 12 διαφορετικούς οικονομικούς τομείς στη βόρεια Συρία, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, των κατασκευών, της μεταποίησης, του εμπορίου, των οικονομικών και της καθαρής ενέργειας.

Οι αγορές συριακού πετρελαίου από την περιοχή επιτρέπονται επίσης, εφόσον δεν ωφελούν το καθεστώς του Άσαντ.

Οι περιοχές που καλύπτονται από την άδεια εκτείνονται από την επαρχία του Χαλεπίου στα δυτικά έως την επαρχία Χασάκα στα ανατολικά. Περιλαμβάνονται γεωγραφικές εξαιρέσεις για την περιοχή αυτή.

Οποιαδήποτε συναλλαγή με το συριακό καθεστώς δεν επηρεάζεται από την ανακοίνωση και εξακολουθεί να απαγορεύεται σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Η εισαγωγή συριακού πετρελαίου στις ΗΠΑ παραμένει επίσης απαγορευμένη, σύμφωνα με την άδεια, η οποία υπογράφηκε από τον Διευθυντή Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών, Andrea Gacki.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στο καθεστώς της Συρίας και την ηγεσία του ως αντίποινα για τις θηριωδίες που διέπραξαν κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου, ο οποίος διανύει τώρα το 12ο έτος του.

Το YPG, το οποίο η Τουρκία ισχυρίζεται ότι είναι το συριακό παρακλάδι του PKK, έχει  υπό τον έλεγχο του μεγάλα τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Το PKK είναι μια τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία, όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση των ΗΠΑ. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον απέφυγε να ορίσει και το YPG ως «τρομοκρατική οργάνωση», όπως απαίτησε η Τουρκία, και συνεχίζει να συνεργάζεται μαζί του στην περιοχή κατά της τρομοκρατικής ομάδας Daesh/ISIS παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Άγκυρας.

Όλη η αλήθεια για τα F-16 που επιθυμεί να χαρίσει στην Τουρκία ο Λευκός Οίκος: Κογκρέσο εναντίον Μπάιντεν μέχρι τέλους… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: