Επίθεση στον ισλαμιστή Ερντογάν: Δεν πρέπει να του επιτραπεί να εμποδίσει την διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με νέους και νέες. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




To αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg δημοσιεύει συλλογικό άρθρο της συντακτικής του ομάδας με τίτλο “Dont Let Erdogan Slow NATO Enlargement” και το βασικό μήνυμα είναι αυτό:

Επειδή η ριψοκίνδυνη διπλωματία του τούρκου Προέδρου Ταγίπ ερντογάν (Erdogan) αποδυναμώνει την Συμμαχία σε μια κρίσιμη συγκυρία και αφήνει την Φιλανδία και την Σουηδία εκτεθειμένες στην ρωσική επιθετικότητα, δεν πρέπει να επιτραπεί στον Τούρκο Πρόεδρο να εμποδίσει την διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Απειλώντας να εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες σχετικά με το βαθμό αξιοπιστίας της Τουρκίας ως μέλος της Συμμαχίας. Για αυτό το λόγο, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι η συμπεριφορά του Erdogan υπονομεύει την συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ, καθώς ότι είναι πρόθυμες να του επιβάλλουν συνέπειες, αν συνεχίσει αυτήν την τακτική, αναφέρουν εισαγωγικά οι αρθρογράφοι της συντακτικής ομάδας του Bloomberg.

Η προσχηματική ένσταση του Erdogan για την ένταξη της Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σχετίζεται με το ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες αποτελούν καταφύγιο των Κούρδων αυτονομιστών της Τουρκίας, κάποιοι εκ των οποίων είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Επί χρόνια η Άγκυρα εκφράζει τα παράπονά της, διότι οι εχθροί της βρίσκουν πολύ εύκολα καταφύγιο στις φιλικές της χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των Νατοϊκών χωρών.

Σε μια συνάντηση πρεσβευτών χωρών του ΝΑΤΟ την Τετάρτη, η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει το έγγραφο αποδοχής της υποψηφιότητας της Φιλανδίας και της Σουηδίας, που συνιστά απαραίτητο μέρος της ενταξιακής διαδικασίας. Οι κανόνες της Συμμαχίας απαιτούν ομόφωνη έγκριση όλων των νέων αιτήσεων, κάτι που ουσιαστικά δίνει δικαίωμα βέτο σε κάθε μια από της 30 χώρες της Συμμαχίας.

Δεδομένου ότι προγενέστερα ο Τούρκος Πρόεδρος είχε διαβεβαιώσει τον Φιλανδό Πρόεδρο Sauli Niinisto ότι η Άγκυρα θα έβλεπε ευνοϊκά την αίτηση του Ελσίνκι, η απειλή του ότι η Τουρκία θα ασκήσει βέτο φαντάζει καιροσκοπική. Ο Erdogan επιμένει ότι όχι μόνο οι Φιλανδοί και οι Σουηδοί πρέπει να καταστείλουν τον κουρδικό ακτιβισμό, αλλά απαιτεί και από άλλα κράτη του ΝΑΤΟ να κάνουν το ίδιο.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι απαιτεί από τα υπόλοιπα μέλη να άρουν τους περιορισμούς στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας στην Τουρκία, περιορισμοί που επεβλήθησαν συνεπεία της δικής του απόφασης να προμηθευτεί ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, που δυνητικά θα υπονόμευαν τις στρατιωτικές δυνατότητες της συμμαχίας.

Δεν είναι τώρα η πρώτη φορά που η Τουρκία απειλεί να διαταράξει τα ευρύτερα σχέδια ασφαλείας του ΝΑΤΟ, αν δεν ικανοποιηθούν τα στενά δικά της συμφέροντα. Πριν δύο χρόνια, η Τουρκία μπλόκαρε για αρκετούς μήνες ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, ενώ απαιτούσε από τα κράτη μέλη να δράσουν εναντίον μιας συριοκουρδικής ομάδας που διαδραμάτιζε κρίσιμο ρόλο στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στην συνέχεια, ο Erdogan υποχώρησε και μπορεί κάλλιστα να υποχωρήσει και τώρα για το ζήτημα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Όμως, το ΝΑΤΟ δεν δύναται να υπόκεινται στην ριψοκίνδυνη διπλωματία του Erdogan, διότι μια παρατεταμένη διαδικασία έγκρισης για την Φιλανδία και την Σουηδία θα μπορούσε να αφήσει τις δύο χώρες εκτεθειμένες στον ρωσικό εκφοβισμό, επειδή δεν θα προστατεύονται από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ μέχρις ότου ενταχθούν επισήμως στη Συμμαχία.

Και με δεδομένη την ολοένα και αυξανόμενα απρόβλεπτη συμπεριφορά του Putin, είναι σίγουρο ότι η Συμμαχία θα αντιμετωπίζει ολοένα και συχνότερα κρίσεις, για τις οποίες θα πρέπει να αντιδράσει τάχιστα και με αποφασιστικό τρόπο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Biden ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει τις πωλήσεις όπλων και αναβαθμίσεων εξοπλισμού του στόλου των F-16 της ΤουρκίαςΘα πρέπει να ανακοινώσει ότι τέτοιες μεταφορές θα σταματήσουν εάν η Άγκυρα αποπειραθεί να καθυστερήσει ή να εκτροχιάσει την ενταξιακή διαδικασία της Φιλανδίας και Σουηδίας

Έως ότου ο Erdogan ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό η συμμετοχή της Τουρκίας στον σχεδιασμό και τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ και ο Τούρκος Πρόεδρος να υποβιβαστεί στην πίσω σειρά – κυριολεκτικά και μεταφορικά -των συγκεντρώσεων της Συμμαχίας.

Εάν οι ήπιες επιπλήξεις δεν αλλάξουν την συμπεριφορά του Erdogan, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα σκληρότερων τιμωριών. Οι κανονισμοί του ΝΑΤΟ δεν προβλέπουν αποβολή ενός κράτους μέλους, όμως η εσκεμμένη περιφρόνηση του συλλογικού καλού της Συμμαχίας  από τον Erdogan αναδεικνύει την ανάγκη αναθεώρησης αυτών των κανόνων.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Macron πρότεινε την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ, οι οποίοι παρομοίως δεν επιτρέπουν αποβολές μελών. Ο Biden θα μπορούσε να στείλει ένα παρόμοιο μήνυμα στο ΝΑΤΟ.

Ενώ ο Erdogan μπορεί να αντιδράσει στην αποδοκιμασία, απειλώντας να βγάλει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ, είναι απίθανο να πραγματοποιήσει την απειλή του. Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση που δεν επιτρέπει την συνεχή ρήξη με την Δύση.

Με τα μάτια του στραμμένα στην επανεκλογή του το επόμενο έτος, ο Erdogan δεν έχει περιθώρια να προκαλέσει περισσότερο πόνο στον λαό του. Επίσης, το γεγονός ότι η Ρωσία είχε χαμηλή απόδοση στον πόλεμο συνιστά υπενθύμιση προς την Τουρκία ότι τα συμφέροντά της εξυπηρετούνται καλύτερα εντός της Συμμαχίας παρά από τον Ρώσο Πρόεδρο Putin.

Το μήνυμα του ΝΑΤΟ προς τον Erdogan πρέπει να είναι απλό: Η ασφάλεια της ομάδας δεν πρέπει να τίθεται σε ομηρία από έναν κατ’ επανάληψη παραβάτη. Ο κατάλληλος χρόνος μετάδοσης του μηνύματος είναι τώρα, καταλήγουν οι αρθρογράφοι της συντακτικής ομάδας του Bloomberg.

ΠΗΓΗ: Πρακτορείο Bloomberg

Άρθρο-κόλαφος του φιλοτραμπικού FoxNews: Αντιδυτικός και φιλορωσικός ο προσανατολισμός του Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: