“Έλληνες Κύπριοι Αθεράπευτοι”: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Αυγουστίνου (Ντίνου) Αυγουστή στη Λάρισα

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου του Ντίνου Αυγουστή, στη Λάρισα. Φωτογραφία του συγγραφέα




«Το έργο “Έλληνες Κύπριοι Αθεράπευτοι”, αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά και σημαντική παρακαταθήκη τιμής και μνήμης στον ακατάπαυστο αγώνα για τη λευτεριά της Κύπρου. Ένα καλαίσθητο βιβλίο από τις εκδόσεις Γερμανός, που μπορεί να αξιοποιηθεί και ως πολύτιμο βοήθημα για την ιστορία και τον πολιτισμό στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Αυτό τονίστηκε, μεταξύ άλλων, στη παρουσίαση του βιβλίου του Αυγουστίνου (Ντίνου) Αυγουστή «Έλληνες Κύπριοι Αθεράπευτοι», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το 25/05/2022 μπροστά σε ένα γεμάτο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, σε μια εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων, ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος, τα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου, οι Εκδόσεις «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» και το βιβλιοπωλείο «ΑΝΕΜΟΣ».

Πρώτος ομιλητής ο κ. Νίκος Ράπτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου, ο οποίος παρουσίασε το ιστορικό τμήμα του έργου και ανέδειξε τρία ζητήματα: Το πότε και γιατί απέκλινε η Κύπρος από τα υπόλοιπα ελληνικά εδάφη που ενώθηκαν στον εθνικό κορμό, τη «γενεαλογία» της ιδέας της Ενώσεως με την Ελλάδα και τρίτο τον ηρωικό και άγνωστο αγώνα των νέων της ΕΟΚΑ.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η παρατήρηση του κ. Ράπτη πως η «ειδοποιός διαφορά» που έκρινε την τύχη της Κύπρου ήταν η Αγγλοκρατία. «Αν και εκ πρώτης όψεως θα έλεγε κανείς πως η υπαγωγή της Κύπρου υπό το σύμμαχο προς την Ελλάδα βρετανικό στέμμα θα διευκόλυνε τις εθνικές επιδιώξεις, τελικά έδρασε καταλυτικά αρνητικά, καθώς η περίπτωση της Κύπρου αναβαθμίστηκε από το Ανατολικό Ζήτημα σε εκείνο της Κοσμοκρατορίας της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Η βρετανική πολιτική τελικά λειτούργησε ως «γεφυροποιός» μεταξύ της πρώτης Τουρκοκρατίας (1571-1878) και της δεύτερης (από το 1974, έστω μόνο στο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου)» κατέληξε ο κ. Ράπτης.

Η κ. Ζωή Καλαφάτη, εκπαιδευτικός, συγγραφέας και αντιπρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου, αφού χαρακτήρισε τον συγγραφέα «άριστο πανεπιστημιακό δάσκαλο, που διαπλάθει τη νέα γενιά με τη χαρισματική προσωπικότητά του», μίλησε για το δεύτερο μέρος του βιβλίου, στο οποίο «κυριαρχεί η γνησιότητα και ο ρεαλισμός, που εξισορροπούν αρμονικά με τη συναισθηματική γλώσσα του πολιτισμού στα βιογραφικά σημειώματα.

Γνήσιος πατριώτης και ακάματος αγωνιστής ο ίδιος, στα χρόνια του 1974, μπαίνει στη θέση του ήρωα, στην ζωή του άλλου, καθώς συμπάσχει για τον άνθρωπο με ευαισθησία, τρυφερότητα και αγάπη. Κεντρικό μήνυμα του βιβλίου είναι η αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία.

Προβάλλονται έμμεσα οι αξίες της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ανεξαρτησίας και αυτοδιάθεσης των λαών» και αναδεικνύοντας με ένα μοναδικό τρόπο μορφές Ελλήνων της Κύπρου που άφησαν το αποτύπωμα τους στον πολιτισμό, αρχαίο και σύγχρονο (μουσική, τέχνη, συγγραφή κ.λπ) στον ελληνικό αθλητισμό, και την πολιτική, καθώς και στο πεδίο της τιμής.

Ο συγγραφέας αναφέρθηκε στην ωμή επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο, την ανείπωτη τραγωδία του εμφύλιου σπαραγμού με το βαρύ τίμημα στο εσωτερικό μέτωπο και την τουρκική εισβολή του 1974 που διενεργήθηκε με όπλα «συμμαχικά»/Νατοϊκά με την ελληνική κυβέρνηση (χούντα και μεταπολίτευση απούσα – όχι τον ελληνικό λαό) και την τουρκική κατοχή για την οποία όλοι οι διεθνείς οργανισμοί καταδικάζουν μόνο στα λόγια. Τα κατεχόμενα της Κύπρου δεν θυμίζουν σε τίποτε, ότι σε αυτό το μέρος, πριν 48 χρόνια, ζούσαν Έλληνες για περισσότερο από τριάντα αιώνες.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου του Ντίνου Αυγουστή, στη Λάρισα. Φωτογραφία του συγγραφέα

Ακολούθως εξήγησε και ανέλυσε την επιλογή του τίτλου του βιβλίου «Έλληνες Κύπριοι Αθεράπευτοι»: Ρητορικός ο τίτλος του βιβλίου που αναφέρεται στην ελληνικότητα, την ιστορία και τα προβλήματά της Κύπρου. Για την Κύπρο που δεν απουσίασε ποτέ από κανένα εθνικό προσκλητήριο.

Για την Κύπρο που όπως έγραψε ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς «Πολλούς αφέντες άλλαξε, δεν άλλαξε καρδιά». Στις σελίδες του διατρέχεται η ιστορία της Μεγαλονήσου, οι αγώνες κι οι θυσίες των Ελλήνων της Κύπρου στην ελληνική διαχρονία αλλά και τον μεγάλο πόθο της ΕΝΩΣΗΣ με την Ελλάδα που δεν πραγματοποιήθηκε (αλήθεια, σε ποιο άλλο μέρος στον κόσμο έγινε δημοψήφισμα κάτω από συνθήκες δουλείας με 95,7% θετική ψήφο υπέρ της Ένωσης;).

Οι τραγικές στιγμές της ιστορίας του νησιού, με κορυφαία την εισβολή των Τούρκων το καλοκαίρι του 1974, περνούν κι αυτές μέσα στη ροή του γραπτού λόγου με μια αδιόρατη πίκρα για όλα αυτά που έγιναν ή δεν έγιναν. Τα λάθη, οι παραλείψεις, οι ιδεοληψίες, αλλά και τα κακά της φυλής, αιτία κι αφορμή που δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν με τον πιο σκληρό τρόπο, εκείνο το δραματικό και θερμό καλοκαίρι του Ιουλίου του 1974.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Αυγουστή, αφιέρωσε την εκδήλωση σε όλους τους Έλληνες και στους αείμνηστους γονείς και αδέλφια του Χαράλαμπο, Καλλισθένη, Τάκη και Ανδρούλλα, καθώς επίσης και σε όλους τους αδικοχαμένους συναδέλφους του Καταδρομείς της 33ης Μοίρας Καταδρομών.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Μιλτιάδης Σπύρος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας κ. Παναγιώτης Σακογιάννης.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος-διευθυντής ειδήσεων στο «Θεσσαλία Τηλεόραση» κ. Γιάννης Κολλάτος, ενώ κείμενα από το βιβλίο διάβασε η δημοσιογράφος του Δημοτικού Ραδιοφώνου κ. Ειρήνη Παπακαλούση. Το μουσικό πρόγραμμα επιμελήθηκε ο μαέστρος Θέμης Σαμαντζής με άξιους συμπαραστάτες του τον Πάνο Κράια με τις εξαιρετικές του ερμηνείες (τραγουδιών με στίχους Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Β. Μηχαηλίδη και Π. Κυριάκου) και τον Δημήτρη Κατσαβάκη στην κιθάρα.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

Ο εχθρός των Αμερικανών σήμερα είναι ο Ερντογάν: Δυστυχώς, όμως, δεν έχουν καλές σχέσεις με την Ιστορία!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: