Μπράβο στην αμερικανική πρεσβεία της Λευκωσίας που μίλησε για την άνευ προηγουμένου διαφθορά στην Κύπρο

Secretary of State Antony J. Blinken delivers keynote remarks at the 52nd annual Conference on the Americas Luncheon at the U.S. Department of State in Washington, D.C., on May 3, 2022. State Department photo by Ron Przysucha




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Δεν μπορώ, παρά να συγχαρώ, την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, αν και πολλοί στο νησί θα διαφωνήσουν. Και θα διαφωνήσουν διότι μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, διατηρεί -για ιδεολογικούς λόγους- αρνητική στάση σε ότι κάνουν οι Αμερικανοί.

Τα συγχαρητήρια μου αφορούν την αναφορά -στην πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ- στη διαφθορά που σαρώνει το νησί.

Ως γνωστό -και το έχω γράψει πολλές φορές-, το πολιτικό και οικονομικό σύστημα στο νησί είναι διεφθαρμένο και έχουμε φτάσει να ακούμε ότι αν αποφασίσει κάποιος ξένος να προχωρήσει σε μία επένδυση στο νησί, πρέπει να περάσει από συγκεκριμένα γραφεία πολιτικών, δικηγόρων και λογιστών.

Η ετήσια αμερικανική έκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάνει αναφορά στην παραίτηση του πρώην Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη και του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χριστάκη Τζιοβάνη, οι οποίοι έγιναν ρεζίλι στην εκπομπή του καταριανού τηλεοπτικού καναλιού, al-Jazeera, όταν χωρίς να γνωρίζουν ότι μιλούσαν σε δημοσιογράφους, και όχι σε …«επενδυτές», εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα πουλώντας «χρυσά διαβατήρια».

Ο ρόλος των δημοσιογράφων του συγκεκριμένου καναλιού ήταν καταλυτικός για την αποκάλυψη του σκανδάλου. Δυστυχώς, από το δήθεν επενδυτικό πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων», το κράτος ήταν ο χαμένος της υπόθεσης.

Οι κερδισμένοι ήταν κάποιοι πολιτικοί, αρκετοί δικηγόροι και λογιστές, αλλά και κατασκευαστές ακινήτων. Χαίρομαι που η αμερικανική πρεσβεία έκανε την αναφορά. Έπρεπε… Και είναι και μία μεγάλη βοήθεια σε όσους συνεχίζουμε να ομιλούμε για την διαφθορά του πολιτικού και του οικονομικού συστήματος του νησιού.

Ένα σας λέω: Δεν μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους πόσο τεράστιο πρόβλημα είναι η διαφθορά στην Κύπρο. Ας ελπίσουμε ότι ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου θα ασχοληθεί με το μείζον αυτό ζήτημα. Διότι, αν δεν συγκρουστεί με τους διεφθαρμένους, θα τυλίξουν τον νέο πρόεδρο σε μία κόλλα χαρτί…

Ο “Δούρειος Ίππος” του Ερντογάν: Η υποψηφιότητα του Mehmet Oz στις εκλογές για τη Γερουσία αφορά την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: