Μπαράζ απελάσεων διπλωματών από τη Μόσχα: 24 Ιταλοί, 34 Γάλλοι, 27 Ισπανοί

File Photo: Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. EPA/SERGEI ILNITSKY




Σε μπαράζ απελάσεων διπλωματών δυτικών χωρών και συγκεκριμένα της Ιταλίας, της Ισπανίας και Γαλλίας αποφάσισε η Μόσχα, μεσούσης της ρωσικής εισβολής και της διεθνούς απομόνωσης της Ρωσίας.

Όπως δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτρικών, Μαρία Ζαχάροβα στο ιταλικό πρακτορείο Agi η Ρωσία πρόκειται να απελάσει 24 Ιταλούς διπλωμάτες και η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται εντός της ημέρας στον Ιταλό πρέσβη στη Μόσχα.

 Πρόκειται, ουσιαστικά, για αντίδραση στην απόφαση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι, η οποία ελήφθη στις 6 Απριλίου, να απελάσει 30 Ρώσους διπλωμάτες από την Ιταλία.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απελάσει 34 Γάλλους διπλωμάτες ως μέτρο αντιποίνων.

Τον Απρίλιο η Γαλλία απέλασε 35 Ρώσους με διπλωματικό καθεστώς στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κύματος απελάσεων με βάση το οποίο πάνω από 300 Ρώσοι απελάθηκαν από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα (“personae non gratae”) έξι ρώσους πράκτορες που προσποιούνταν τους διπλωμάτες έπειτα από το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε έρευνα των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι τα συγκεκριμένα άτομα λειτουργούσαν εις βάρος των γαλλικών εθνικών συμφερόντων.

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε πως ζήτησε από 27 Ισπανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την χώρα μέσα σε μια εβδομάδα.

Η Ισπανία ανακοίνωσε τον Απρίλιο την απέλαση κάπου 25 Ρώσων διπλωματών και μελών του προσωπικού της πρεσβείας από τη Μαδρίτη, ακολουθώντας άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέταξαν Ρώσους αξιωματούχους να φύγουν.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη

 

Ιστορική στιγμή: Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν επισήμως αίτημα για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: