Άρθρο-κόλαφος του φιλοτραμπικού FoxNews: Αντιδυτικός και φιλορωσικός ο προσανατολισμός του Ερντογάν

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με θρησκευτικούς ηγέτες, ανάμεσά τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Τούρκους αξιωματούχους. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Στο άρθρο του δικτύου FoxNews (κείμνο Benjamin Weinthal) στο οποίο αναφέρονται παραδείγματα και μαρτυρίες Τούρκων για την τακτική του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) να εναντιώνεται στην Δύση και να εξυπηρετεί τα δικά του και ενίοτε τα ρωσικά συμφέροντα.

Ο αυταρχικός ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, απειλώντας να μπλοκάρει την ένταξη της Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, πρόσφερε μεγάλη βοήθεια στο Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin).

Κάποιοι παρατηρητές θεωρούν ότι το κίνητρο της ενέργειας του Erdogan δεν είναι οι αιτιάσεις της Τουρκίας περί φιλοξενίας Κούρδων μαχητών από αυτά τα δύο κράτη της βόρειας Ευρώπης, αλλά η ισχυρή ρωσική επιρροή στην Άγκυρα.

Ήδη από την αρχή της ρωσικής εισβολής, η Τουρκία δεν συμμετείχε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως έκαναν τα υπόλοιπα κράτη του ΝΑΤΟ, ενώ στην συνέχεια παρέσχε ασφαλές καταφύγιο σε όσους Ρώσους ολιγάρχες ήθελαν να ασφαλίσουν τα χρήματά τους.

Επισημαίνεται ότι η Τουρκία ενεργεί περισσότερο ως «ανεξάρτητος παίκτης», ικανοποιώντας μόνο τα δικά της συμφέρονται, και ότι οι προσπάθειες του Erdogan να αποσταθεροποιήσει το ΝΑΤΟ ξεκίνησαν και κλιμακώθηκαν έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Στην συνέχεια, αναφέρεται σε απόσπασμα μηνύματος email του απόστρατου τούρκου στρατηγού Mehmet Yalinalp στο βιβλίο της Hannah LucindaSmith Erdogan RisingA Warning To Europe,” το οποίο αναφέρεται στην άνοδο του εθνικισμού και των αντιδυτικών αισθημάτων που κυριαρχούν στο τουρκικό στρατό, αλλά και γενικότερα στο τουρκικό κράτος.

Επίσης αναφέρεται σε δηλώσεις του επιφανούς τούρκου αρθρογράφου της Hurriyet Daily News Burak Bekdil που απολύθηκε το 2017 και τώρα συνεργάζεται με το Middle East Forum.

Ο Bekdil  αποκάλεσε τον Erdogan ‘άνθρωπο του Putin εντός του ΝΑΤΟ’, τονίζοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αισθάνεται εξαιρετικά άνετα, όταν συναναστρέφεται με αυταρχικούς ηγέτες σαν τον ίδιο, ενώ ενοχλείται όταν πρόκειται για φιλελεύθερους δημοκράτες, που θίγουν το θέμα των δημοκρατικών ελλειμάτων στην Τουρκία.

«Υπάρχει ο Εrdogan της δοσοληψίας που είναι ταγμένος να χρησιμοποιήσει την Δύση και τους θεσμούς της, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, όπου αυτοί τού είναι χρήσιμοι, αλλά και να αντιταχθεί σε αυτούς όποτε θεωρεί ότι πάλι επωφελείται. Παρά όμως τον συμφεροντολογικό χαρακτήρα που έχει, ο Erdogan αποτελεί τον άνθρωπο του Putin στο ΝΑΤΟ, και για δικούς του ιδεολογικούς λόγους. Η ιδεολογική του πλατφόρμα εδράζεται σε μια άκαμπτη αντιδυτική φιλοσοφία».

Άλλοι αναλυτές, όπως ο Πρόεδρος του Middle East Forum με έδρα την Philadelphia, Daniel Pipes τονίζει:

«Δεν θεωρώ ότι η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ. Το βλέπω αυτό εδώ και μια δεκαετία. Αφήστε την να πάει με την Ρωσία και την Κίνα. Στα τσακίδια. Η Τουρκία από το 1952 έως το 2002 ήταν ένας πολύ καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ωστόσο τα τελευταία 20 χρόνια ήταν ένας πολύ κακός σύμμαχος. Ούτε καν σύμμαχος, καθώς επεδίωκε εχθρικές πολιτικές προς το ΝΑΤΟ, φερόταν επιθετικά κατά χωρών μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα, εισέβαλε στην Συρία, απειλεί να κατακλύσει την Ευρώπη με Σύριους πρόσφυγες. Η τουρκική κυβέρνηση βλέπει την σχέση της με την Ευρώπη ως σχέση δοσοληψίας».

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken) συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlut Cavusoglu), σε μια προσπάθεια διευθέτησης του θέματος ένταξης της Φιλανδίας και Σουηδίας. Ο Blinken τόνισε ότι οι δύο χώρες υπέβαλαν τις αιτήσεις τους και τόνισε ότι  «θα ακολουθήσουμε τις διαδικασίες ως Σύμμαχοί και εταίροι», χωρίς να αναφερθεί στις υπονομευτικές ενέργειες της Τουρκίας στη διαδικασία ένταξης των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο τούρκος ΥΠΕΞ Cavusoglu τόνισε την ανάγκη καλύτερης συνεργασίας με τις ΗΠΑ και επανέλαβε την διακηρυγμένη αντίθεση της Τουρκίας στην ένταξη της Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Διαπιστώνουμε την απειλή στην περιοχή, που είναι και ο λόγος επιθυμίας ένταξης Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία ανέκαθεν και πριν αυτόν τον πόλεμο υποστήριζε την πολιτική ‘ανοικτών θυρών’ του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ειδικά για αυτές τις υποψήφιες χώρες, έχουμε βάσιμες αιτιάσεις ασφάλειας ότι παράσχουν υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Επίσης, υπάρχουν περιορισμοί εξαγωγών αμυντικών προϊόντων».

Επίσης, σε ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan υπερασπίστηκε το σχεδιαζόμενο βέτο του  για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες […] σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η Σουηδία αποτελεί εκκολαπτήριο τρομοκρατικών οργανώσεων.

Στην συνέχεια το άρθρο παραθέτει δηλώσεις της  δημοσιογράφου Uzay Bulut, η οποία κινδυνεύει να συλληφθεί, αν επιστρέψει στην Τουρκία:

«Στην Φιλανδία και στην Σουηδία υπάρχουν πολλοί Κούρδοι πολιτικοί, ακτιβιστές που ασχολούνται με  τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτικοί πρόσφυγες. Όλους αυτούς η τουρκική κυβέρνηση τους θεωρεί ‘τρομοκράτες’ και εκβιάζει αυτά τα δύο κράτη ούτως ώστε να τους εκδώσουν στην Τουρκία. Τα ευρωπαϊκά κράτη κατανοούν και συμπάσχουν με τον αγώνα των Κούρδων για πολιτική ισότητα στην Τουρκία.

Επιπροσθέτως,η παρεμπόδιση της Σουηδίας και της Φιλανδίας συνιστά μια προσπάθεια εκφοβισμού της Δύσης, για να υπακούει σε οποιαδήποτε αιτήματα οικονομικού, πολιτικού και στρατιωτικού χαρακτήρα θέτει η ΤουρκίαΕίναι παρόμοιος με τον εκβιασμό της Τουρκίας προς την ΕΕ για άνοιγμα του μεταναστευτικού ρεύματος προς Ευρώπη».

ΠΗΓΗ: Is Turkey Russia’s secret weapon inside  NATO?

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: