Άρχισε μεγάλη εκκαθάριση ο Πούτιν; Σε διαθεσιμότητα ο Αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Γκερασίμοφ, λένε οι Ουκρανοί [videos]

FILE PHOTO: O Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεεργκέι Σοϊγκού (Δ) και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκεερασίμοφ Alexei Nikolsky/TASS




Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ τέθηκε σε διαθεσιμότητα, υποστήριξε ανώτατος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ενώ πολλοί άλλοι αξιωματικοί απολύθηκαν ή συνελήφθησαν εν μέσω φημολογούμενης εκκαθάρισης κορυφαίων στρατιωτικών στελεχών.

Ο Ολέξι Αρεστόβιττς,  βετεράνος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών και άνθρωπος από τον στενό κύκλο του Προέδρου Ζελένσκι, ισχυρίστηκε αργά χθες Τετάρτη ότι ο Γκερασίμοφ – ο αρχηγός του επιτελείου του ρωσικού στρατού – τέθηκε σε διαθεσιμότητα καθώς ο Πούτιν αναζητά ανώτερους διοικητές για να τους καταλογίσει τις ευθύνες για την ανεπιτυχή εισβολή του στην Ουκρανία. .

Ο Αρέστοβιτς, μιλώντας στον αντιφρονούντα Ρώσο δικηγόρο και πολιτικό Μαρκ Φέιγκιν στο YouTube χθες το βράδυ, είπε:

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Γκερασίμοφ έχει τεθεί de facto σε αναστολή. Αποφασίζουν αν θα του δώσουν χρόνο να διορθώσει τα πράγματα ή όχι ».

Πρόσθεσε: «Ο διοικητής του πρώτου τάγματος τεθωρακιμένων αρμάτων μάχης της δυτικής στρατιωτικής περιοχής, Αντιστράτηγος Σεργκέι Κισέλ, συνελήφθη και απολύθηκε μετά την ήττα του πρώτου τάγματος κοντά στο Χάρκοβο ».

Δύο ακόμη διοικητές του στρατού απολύθηκαν λόγω βαριών απωλειών στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε κανάλι Telegram που διευθύνει το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας, το οποίο ισχυρίστηκε επίσης ότι ο διοικητής του στόλου της Μαύρης Θάλασσας απολύθηκε και συνελήφθη και ο αντιναύαρχός του τοποθετήθηκε υπό διερεύνηση.

Ο Αρέστοβιτς τόνισε ότι οι πληροφορίες του είναι «προκαταρκτικές», αλλά έρχονται μετά την απουσία του Γερασίμοφ από την παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας στη Μόσχα την περασμένη  Δευτέρα, στην οποία αναμενόταν ευρέως να παρευρεθεί. Έρχεται επίσης μετά τον φημολογούμενο τραυματισμό του από θραύσματα στην Ουκρανία όταν ο Πούτιν τον έστειλε εκεί για να αναστρέψει την πορεία του πολέμου. Πάντως, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας είχε διαψεύσει τον τραυματισμό αυτο.

Ο στρατός του Πούτιν -που κάποτε θεωρούνταν ως ο δεύτερος καλύτερος στον κόσμο- δέχθηκε μια σειρά από ταπεινωτικές ήττες στο πεδίο της μάχης μέσα σε μόλις δύο μήνες μαχών στην Ουκρανία, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες, καταστράφηκαν εκατοντάδες τανκ και βυθίστηκε  η ναυαρχίδα του στη Μαύρη Θάλασσα.

«Μετά την αποτυχία στην Ουκρανία – καταστολές και εκκαθαρίσεις στον ρωσικό στρατό», ανέφερε μια ανάρτηση από τη ροή του Telegram Find Your Own, που διευθύνεται από το υπουργείο Εσωτερικών του Κιέβου, αργά χθες.

«Ο Διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ναύαρχος Ιγκόρ Οσίποφ,  απομακρύνθηκε από τη θέση του και συνελήφθη. [Υπάρχουν] διερευνητικές διαδικασίες  σε σχέση με τον… πρώτο υποδιοικητή του στόλου, αντιναύαρχο Σεργκέι Πίντσουκ.

«Λόγω των μεγάλων απωλειών προσωπικού, όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, [η Ρωσία] πυροβόλησε: Διοικητής της 6ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος Vladislav Ershov. διοικητής του στρατού αρμάτων μάχης της δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας, αντιστράτηγος Σεργκέι Κισέλ και ένας από τους υποδιοικητές.

«[Επίσης] Διοικητής του 22ου Σώματος Στρατού της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, Υποστράτηγος Αρκάντι Μαρζόεφ.»

Εάν επιβεβαιωθεί η είδηση για τις διώξεις αυτές, θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη εκκαθάριση ανώτερων στρατιωτικών διοικητών κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μέχρι στιγμής και αντιπροσωπεύει μια τακτική παραδοχή από τον Πούτιν ότι η εισβολή ήταν σε μεγάλο βαθμό μια αποτυχία.

Παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκε να υποχωρήσει από το Κίεβο στην πρώτη φάση του πολέμου και απέτυχε να κάνει μια σημαντική ανακατάληψη στο Ντονμπάς στη δεύτερη, ο Πούτιν συνέχισε να επιμένει ότι ο στρατός του επιτυγχάνει όλους τους στόχους του εγκαίρως και σύμφωνα με το σχέδιο – δηλώσεις που απηχούν οι αξιωματούχοι του και οι μαριονέτες προπαγανδιστές.

Ο Πούτιν πιστεύεται ότι διέταξε τους στρατηγούς του να του φέρουνμια νίκη για να το καυχηθεί  κατά τη διάρκεια της παρέλασης της Δευτέρας για την Ημέρα της Νίκης στη Μόσχα. Τελικά, απλώς απέφυγε εντελώς το θέμα της νίκης στην Ουκρανία στην ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία- λέγοντας απλώς ότι τα στρατεύματα πολεμούν «για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της πατρίδας μας, για τη Ρωσία».

Δεν έκανε επίσης καμία αναφορά στην επίσημη κήρυξη πολέμου στην Ουκρανία – μια κίνηση που πολλοί φοβόντουσαν επειδή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη κινητοποίηση των στρατιωτικών εφεδρειών της Ρωσίας ή σε γενική επιστράτευση, με νεοσύλλεκτους να ρίχνονται στο πεδίο της μάχης σε μια προσπάθεια να επιτύχουν τη νίκη με οποιοδήποτε κόστος.

 

Με πληροφορίες από Daily Mail

Νέα ταπείνωση των δυνάμεων Πούτιν στο Ντονμπάς: Ουκρανική ενέδρα κατέστρεψε 58 άρματα σε μια μέρα [photos, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: