Αγώνας δρόμου για το F-35: Στην Αθήνα η ομάδα του stealth αεροσκάφους- Το χρονοδιάγραμμα και το παρασκήνιο για το «αόρατο» μέλλον…

Photo Τελευταία φορά που συνεργάστηκαν Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη με F-35 ήταν στην Ισραηλινή άσκηση Blue Flag απ’ όπου και η συγκεκριμένη εικόνα. Οι Έλληνες αεροπόροι που πέταξαν ως “blue” με τα μαχητικά 5ης γενιάς εντυπωσιάστηκαν από τις δυνατότητες πληροφοριών που παρέχει το F-35 σ’ έναν σχηματισμό. Πηγή εικόνας: Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορια




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Την πύλη της Λ. Μεσογείων πρόκειται να περάσει το πρωί της Δευτέρας η λεγόμενη «JSF» ομάδα της εταιρείας Lockheed Martin, η οποία εργάζεται αποκλειστικά και μόνο για το πρόγραμμα προώθησης του F-35.

Αυτή η εξέλιξη μαρτυρά πως μετά τα όσα ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο αεροπορικό Επιτελείο και το υπουργείο Εθνικής άμυνας εκκινούν ήδη οι διαδικασίες που απαιτούνται για να προχωρήσει η Ελλάδα στην αεροπορική stealthεποχή.

Η JSF ομάδα (JointStrikeFighterProgramOffice) θα παραμείνει επί Ελληνικού εδάφους το λιγότερο 72 ώρες όπου μέσα σε αυτό το σύντομο αλλά καταλυτικό διάστημα θα τεθεί η αναθεωρημένη σε κάποια σημεία πρόταση της εταιρείας για το F-35 που δεν αποκλείεται όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές να ομιλούν και για 2η μοίρα από το τέλος της δεκαετίας κι έπειτα.

Σε αυτό το νέο τετ α τετ θ’ αναλυθούν, όπως περιμένουν στο αεροπορικό Επιτελείο, τα οικονομικά, τεχνικά, νέα ηλεκτρονικά, αλλά και οπλικά δεδομένα μιας και όπως γίνεται γνωστό σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη με την οποία τα F-35 θα φέρουν και τον «φονικό» METEOR που ήδη έχει προμηθευτεί η Ελλάδα για τα αεροσκάφη RafaleF3R.

Η Αθήνα θα προτάξει την MDCA

Παράλληλα η Ελληνική πλευρά, όπως γίνεται γνωστό, θα θέσει εξ αρχής το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος παραδόσεων των πρώτων stealthαεροσκαφών στο Ελληνικό οπλοστάσιο. Οι Έλληνες Επιτελείς γνωρίζουν πολύ καλά πως το πρόγραμμα του F-35, σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτόξευσαν τις πωλήσεις ανά τον κόσμο και πως η χώρα μας στην παρούσα στιγμή φτάνει στην ουρά των αγοραστών τελευταία και… καταϊδρωμένη!

Ήδη προηγούνται η Φινλανδία που υπέβαλε και αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, η Ελβετία, Γερμανία, Ισπανία, Ρουμανία, Τσεχία. Και δεν είναι μόνο οι αγοραστές της Γηραιάς Ηπείρου, διότι ενδιαφέρον υπάρχει από το Μαρόκο, την Αίγυπτο, τις Φιλιππίνες και την Ιορδανία ενώ όπως γίνεται γνωστό μέσα από πηγές μας και το Ισραήλ προσανατολίζεται στην απόκτηση και δεύτερης μοίρας «αόρατων» αεροσκαφών. 

Στο αεροπορικό Επιτελείο θα προτάξουν τα γεγονότα και την αναθεωρημένη αμυντική συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες (MDCA) καθώς αυτή επιτρέπει ένα μικρό πλεονέκτημα της Αθήνας έναντι άλλων αγοραστών.

Καταληκτική θα είναι η βοήθεια των Αμερικανών και στην προετοιμασία της επίσημης επιστολής ερώτησης για τις διαθεσιμότητες των μαχητικών 5ης γενιάς (LOR) όπου η αποστολή της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα είναι ουσιαστικά η κίνηση «ματ» διότι από την ώρα εκείνη και στη συνέχεια ο χρόνος για την απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών μετρά αντίστροφα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο οι ίδιοι άνθρωποι ήταν αυτοί που είχαν προτείνει στην Ελλάδα την αγορά 20 F-35, έναν αριθμό που συστήνει μια πολεμική μοίρα αεροσκαφών 5ης γενιάς, έναντι του ποσού-χωρίς όπλα- των 3,5 δις δολαρίων.

Πάντως όλα δείχνουν ότι η επίσημη επιστολή της Αθήνας προς τις ΗΠΑ μπορεί και έως τον Αύγουστο να ξεκινήσει το ταξίδι της.

«Είναι μια κατηγορία μόνο του…»

Και μπορεί το αεροπορικό Επιτελείο μέσα από τις μελέτες και τις παρουσιάσεις ν’ αντιλαμβάνονταν πως το F-35 είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας, όμως οι γραπτές αναφορές των «γερακιών» που ήδη έχουν συνεργαστεί σ’ επίπονες ασκήσεις με αεροπόρους της 5ης γενιάς, ήταν αυτές που λειτούργησαν καταλυτικά για την τελική απόφαση η οποία ήρθε ύστερα από την πλήρη ενημέρωση που έκαναν οι αεροπόροι στο υπουργείο Εθνικής άμυνας και την κυβέρνηση.

Η πρώτη συνεργατική πτήση του F-35 με τα «μπλε φτερά» έγινε κατά τον «Ηνίοχο 2019», όταν οι Ιταλοί προσγείωσαν στην Ανδραβίδα τα stealthαεροσκάφη. Από τότε, ιδίως σε συνεργασίες στο εξωτερικό τα Ελληνικά φτερά βρέθηκαν πολλές φορές να συνεργάζονται και ν’ ανταλλάσσουν στον αέρα πληροφορίες τακτικής ώστε να επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο ο αντικειμενικός σκοπός της άσκησης στην οποία ελάμβαναν μέρος.

Τελευταία φορά F-35 συνεργάστηκαν με Ελληνικά F-16 Block 52 Adv στην Ισραηλινή άσκηση «BlueFlag» η οποία θεωρείται μια από τις πιο απαιτητικές ασκήσεις ανά τον κόσμο. Τότε οι «πάσες» στοιχείων που έκανε το μαχητικό 5ης γενιάς στα γεράκια της 336 Μοίρας «Όλυμπος», έφερε για την μοίρα του Αράξου ένα τεράστιο σερί καταρρίψεων των «εχθρικών» μαχητικών με αποτέλεσμα στη συνέχεια οι αεροπόροι να ομιλούν για ένα αεροσκάφος που κάνει πάρα πολλά μόνο του και δημιουργεί τις συνθήκες επιβιωσιμότητας για ιπταμένους και μαχητικά 4ης και 4,5 γενιάς.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες λίγο έλειψε να βρεθούν F-35 και στην TigerMeet, τα οποία τελικά δεν ήρθαν ελέω Ελληνικών γραφειοκρατικών λόγων στον Άραξο. Αλλά όπως γίνεται γνωστό το αμέσως επόμενο διάστημα Αμερικανικά stealthαεροσκάφη θα τροχοδρομήσουν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Σούδα για ένα ευρύ αεροπορικό «φροντιστήριο» εντός του FIR Αθηνών…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο σχεδόν διαλειτουργητικός αεροπορικός στόλος της ΠΑ απέναντι σε μια τουρκική αεροπορία που καταρρέει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: