Τριγμούς στην μονοκρατορία του δολαρίου ως μέσου συναλλαγής “βλέπει” το ΔΝΤ: Ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής

H γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. IMF Photograph, Joshua Roberts




Για τον κίνδυνο να απειληθεί  σε βάθος χρόνου η κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, προειδοποιεί ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, γεγονός που θα οδηγήσει σε ένα πιο κατακερματισμένο διεθνές νομισματικό σύστημα.

Το κείμενο υπογράφουν ο Jonathan Wheatley και ο Colby Smith.

Συγκεκριμένα, η  Gita Gopinath, πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, εκτιμά ότι τα σαρωτικά μέτρα που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στην κεντρική της τράπεζα, θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την εμφάνιση ομάδων υποδεέστερων νομισμάτων που θα βασίζονται στο εμπόριο μεταξύ χωριστών ομάδων χωρών.

«Το δολάριο θα παρέμενε το σημαντικότερο παγκόσμιο νόμισμα ακόμη και σε αυτό το τοπίο, αλλά ο κατακερματισμός σε μικρότερο επίπεδο είναι σίγουρα πολύ πιθανός», είπε σε συνέντευξή της στους Financial Times. «Το βλέπουμε ήδη να συμβαίνει με ορισμένες χώρες που επαναδιαπραγματεύονται το νόμισμα στο οποίο πληρώνονται για τις εμπορικές τους συναλλαγές».

Επισημαίνεται ότι η Ρωσία, παρά τις προσπάθειές της να μειώσει την εξάρτησή της από το δολάριο, εξακολουθούσε να διαθέτει περίπου το ένα πέμπτο των συναλλαγματικών της αποθεμάτων σε δολάρια λίγο πριν από  την εισβολή, με ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέρος από αυτά να διατηρείται  στο εξωτερικό, δηλ. στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία, οι οποίες έχουν πλέον ενώσει τις προσπάθειές τους να απομονώσουν τη Μόσχα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Gopinath τονίζει ακόμη ότι η μεγαλύτερη χρήση άλλων νομισμάτων στο παγκόσμιο εμπόριο θα οδηγήσει σε περαιτέρω διαφοροποίηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.

«Οι χώρες τείνουν να συσσωρεύουν αποθέματα στα νομίσματα με τα οποία συναλλάσσονται με τον υπόλοιπο κόσμο και στα οποία δανείζονται από τον υπόλοιπο κόσμο, επομένως ενδέχεται να δείτε κάποιες αργές τάσεις προς άλλα νομίσματα να εκδηλώνονται πιο έντονα», προειδοποιεί.

Η κυριαρχία του δολαρίου που υποστηρίζεται από ισχυρούς και άκρως αξιόπιστους θεσμούς, βαθιές αγορές και το γεγονός ότι είναι ελεύθερα μετατρέψιμο, είναι πάντως απίθανο να αμφισβητηθεί μεσοπρόθεσμα, προσθέτει.

ΠΗΓΗ: Financial Times, Jonathan WheatleyColby Smith – Russia sanctions threaten to erode dominance of US dollar, says IMF

Άρθρο των FT για τα μέλη του Τάγματος AZOV: Νεοναζιστές ή πατριώτες που συμβάλλουν τα μάλα στην άμυνα της Ουκρανίας;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: