Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά από το Ιράν να δώσει εξηγήσεις για να υπάρξει άρση των κυρώσεων

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. EPA/DUMITRU DORU




Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι εάν το Ιράν θέλει μια ελάφρυνση των κυρώσεων πέρα από αυτήν της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα — μια κατά τα φαινόμενα αναφορά στην αφαίρεση των Φρουρών της Επανάστασης από τη λίστα της Ουάσινγκτον με τις ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις — θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ πέρα από τη συμφωνία.

“Δεν διαπραγματευόμαστε δημόσια, αλλά εάν το Ιράν θέλει την άρση των κυρώσεων που υπερβαίνει το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), θα πρέπει να απαντήσει στις ανησυχίες μας πέρα από το ΚΟΣΔ”, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενος στη συμφωνία του 2015.

“Αντίθετα, εάν δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις συνομιλίες για να επιλύσουν άλλα διμερή θέματα πέρα από το ΚΟΣΔ, τότε είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε πολύ γρήγορα να συνεννοηθούμε για το ΚΟΣΔ και να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε εκ νέου τη συμφωνία”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. “Το Ιράν πρέπει να πάρει μια απόφαση”.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος απάντησε σε ανώτατο Ιρανό αξιωματούχο που δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει τα σχέδιά του να εκδικηθεί τη δολοφονία του διοικητή της Δύναμης Κουντς, του Κάσεμ Σουλεϊμανί, το 2020, παρά τις “τακτικές προσφορές” της Ουάσινγκτον για άρση των κυρώσεων και για παροχή άλλων παραχωρήσεων ως αντάλλαγμα.

Η Δύναμη Κουντς είναι η εξωτερική κατασκοπεία και το παραστρατιωτικό σκέλος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν που ελέγχει τις συμμαχικές πολιτοφυλακές στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση Τραμπ έθεσε τους Φρουρούς της Επανάστασης στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις το 2019, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει επίσημα τον στρατό άλλου κράτους “τρομοκρατική οργάνωση”.

“Σε περίπτωση επιστροφής στο ΚΟΣΔ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν και θα χρησιμοποιήσουν επιθετικά τα ισχυρά μας εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν και την υποστήριξή του στην τρομοκρατία, και ειδικά για να αντιμετωπίσουν τους Φρουρούς της Επανάστασης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με πληροφορίες Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Ο Νεντ Πράις θεωρεί “τιμή του” τις κυρώσεις που του επέβαλε η Μόσχα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: