Το «oui» των Γάλλων για την ένταξη των 36 Mirage 2000-9 των ΗΑΕ στον αεροπορικό στόλο

Mirage 2000-9 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κατά τη διάρκεια του Ηνίοχου που είχε γίνει το 2019, όταν μετείχε στην Ελληνική άσκηση και η χώρα του Κόλπου. Από τότε το Ελληνικό Επιτελείο κοιτούσε με ενδιαφέρον την προσθήκη αυτών των μαχητικών στον αεροπορικό στόλο. Πηγή εικόνας: Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ, Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Στις συζητήσεις που κυριαρχούν ανάμεσα σε ιπταμένους και μηχανικούς της αεροπορίας, αλλά και σε εκείνα τα στελέχη που μετέχουν στις ξένες αποστολές στον «Ηνίοχο» είναι η προσπάθεια ισχυροποίησης των «μπλε φτερών», τα οποία επιβεβαιώνεται από τους συμμάχους πως ποζάρουν πλέον στα πιο δυνατά της Ευρώπης, αλλά και της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Και ανάμεσα σε αυτές τις συζητήσεις δεν θα μπορούσαν να λείπουν ούτε τα Rafale F3R που έκαναν ένα ιδιαίτερο ντεμπούτο στον φετινό «Ηνίοχο», όπως επίσης και η είδηση που έχει να κάνει αίσθηση, για την πιθανή προσθήκη των Mirage 2000-9 των ΗΑΕ στον αεροπορικό στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως επισημάνθηκε από χείλη που είναι σε θέση να γνωρίζουν τι έχει συμβεί μέχρι τώρα, οι Γάλλοι είναι αυτοί που έχουν εστιάσει στην Ελληνική πολεμική αεροπορία και θέλουν, όταν έρθει η στιγμή εκείνη, τα «Δελταπτέρυγα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να βαφτούν στα χρώματα των Aegean Deltas.

Ήδη από το προηγούμενο διάστημα και μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών που έγινε εκτάκτως λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όλες οι ενδείξεις μαρτυρούσαν πως το Παρίσι γνέφει θετικά στο ενδεχόμενο τα Mirage 2000-9 να ενισχύσουν την Πολεμική Αεροπορία.

Το Παρίσι άλλωστε έχει δείξει αντανακλαστικά σ’ ότι έχει να κάνει με την αύξηση της αμυντικής ισχύος της Ελλάδας και με τους εξοπλισμούς. Ελλάδα και Γαλλία πέτυχαν τη συμφωνία για τα Rafale, τις φρεγάτες Belh@rra, την περαιτέρω υποστήριξη των Mirage 2000-5, την αναβάθμιση και επαναπιστοποίση όπλων για την αεροπορία και το ναυτικό και σε εξέλιξη είναι η επιχειρησιακή αξιολόγηση για τις κορβέτες, με τις Γαλλικές Gowind ν’ αποσπούν ευμενή σχόλια από το ΠΝ.

Πηγές από το Επιτελείο σημείωναν ότι καταλυτικό ρόλο για την απόφαση θα παίξουν οι διαπραγματεύσεις για τον τελικό αριθμό των αεροσκαφών, το κλείδωμα του κόστους, για το οποίο μέχρι τώρα όλες οι πληροφορίες ομιλούν για «συμβολική» τιμή, αλλά και για ένα τεράστιο στοκ ανταλλακτικών, που θα βοηθήσουν ώστε τα Mirage να είναι επιχειρησιακά για πάρα πολλά χρόνια.

Πάντως από το 2026 και μετά, όταν δηλαδή αρχίζουν να φτάνουν τα Αραβικά Rafale στις νέες τους φωλιές, τα Mirage 2000-9 θα είναι διαθέσιμα. Και στην περίπτωση που επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία αυτό επιχειρησιακά σημαίνει ότι η οροφή των διαλειτουργικών αεροσκαφών ανεβαίνει σημαντικά.

Εκσυγχρονισμένα τα Αραβικά Mirage 2000-9 από το 2017 με ραντάρ αναβαθμισμένο στο επίπεδο RDY-3, νέο λογισμικό, σύστημα αυτοπροστασίας, σκοπευτικά στην κάσκα του ιπτάμενου, ανάμεσα σε αυτά και εκείνα του ατρακτιδίου Sniper και δυνατότητες αξιόλογες και συνεργαζόμενες με τα ραντάρ AESA, που φέρουν ήδη τα Rafale F3R, θα έχουν τα F-16 Viper και βεβαίως, μελλοντικά- αν ποτέ αποφασιστεί- τα F-35.

Στον αντίλογο λόγω του γεγονότος πως η λεγόμενη «Γαλλική σχολή» είναι συγκεντρωμένη στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, δύσκολα εκεί θα μπορούσαν να προστεθούν στις υπάρχουσες πολεμικές μοίρες τα Mirage 2000-9, ειδικά τώρα που η 331 μοίρα «Θησέας» φορτώνει διαρκώς με ανταλλακτικά για τα Dash-5 και οι μηχανικοί ήδη ανεβάζουν ρυθμούς και διαθεσιμότητες αεροσκαφών.

Τα Rafale F3R και τα Mirage 2000-5, είναι 48 μαχητικά. Η έλευση ακόμη 36 νέων αεροσκαφών, ίσως και περισσότερων σημαίνει πως είναι απαραίτητο το «Γαλλικό σχολείο» να έχει οπωσδήποτε και…παράρτημα!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Αυτοψία στην καρδιά του δικτυοκεντρικού συστήματος πληροφοριών του MQ-9 Reaper: Πετά στο άρμα του «Ηνίοχου»…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: