Το μήνυμα από την Ιερουσαλήμ: Η Τουρκία θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να προσεγγίσει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ

Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν έξω από τζαμί στην Κωνσταντινούπολη. Φωτογραφία Ρωσική Προεδρία




Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας The Jerusalem Post δημοσιεύεται άρθρο γνώμης του Eric N. Mandel, επικεφαλής του MEPIN (Middle East Political Information Network) και τακτικού αρθρογράφου στις The Jerusalem Post/ Jerusalem Report με τίτλο «Η Τουρκία θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να προσεγγίσει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ».

Στον υπότιτλο αναφέρει: «Εάν το Ισραήλ καταφέρει να πείσει την Τουρκία να μειώσει την υποστήριξή της στη Χαμάς και να κατευνάσει την αντισημιτική ρητορική, θα επρόκειτο για ένα σταθεροποιητικό αποτέλεσμα που θα άξιζε τον κόπο».

Ακολούθως επισημαίνουμε τα σημαντικότερα σημεία του δημοσιεύματος:

Θέτει άραγε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τις βάσεις προκειμένου να επιτύχει η Τουρκία μια ουσιαστική προσέγγιση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ; (…)

Αν και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν εκτιμήσει την τουρκική στάση στην ουκρανική κρίση, συμπεριλαμβανομένης της μεσολάβησης της Άγκυρας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ωστόσο γνωρίζουν ότι η αυτοκαταστροφική νομισματική πολιτική του Erdogan τον ανάγκασε να απευθυνθεί στους πρώην συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να επιβιώσει.

Πρώτο μέλημα ενός αυταρχικού ηγέτη είναι η αυτοσυντήρησή του. Είναι γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) έχει περιορίσει την αντισημιτική του ρητορική. Πολύ πρόσφατα συναντήθηκε με τον ισραηλινό Πρόεδρο Herzog, επιδιώκοντας να κάνει μια νέα αρχή στις σχέσεις με τα Ιεροσόλυμα. (…)

O τούρκος Πρόεδρος θα έπρεπε να επανεξετάσει το πλέον κραυγαλέο λάθος του στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, την αγορά των S-400 από τη Ρωσία (…) και να αποφασίσει εάν επιθυμεί να επιστρέψει στη Δύση και στον σημαντικότερο περιφερειακό εταίρο των ΗΠΑ, το Ισραήλ. Θα πρόκειται όμως για μια ουσιαστική προσέγγιση ή απλώς για Realpolitik; (…)

Σ’ ό,τι αφορά στο Ισραήλ, θα πρέπει, εάν επιθυμεί κι αυτό όντως να αναθερμάνει τους δεσμούς του με την Τουρκία, να επιμείνει στο αίτημά του να τερματιστεί η υποστήριξη Erdogan στη Χαμάς και η φιλοξενία στην Τουρκία μελώς της που σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις (εις βάρος του Ισραήλ) από τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής (Foreign Policy Research Institute), «αυτές οι νέες επαφές και οι νέοι διπλωματικοί δίαυλοι Τουρκίας- Ισραήλ δεν θα πρέπει να ξεγελούν κανέναν, καθώς υφίστανται θεμελιώδη, δομικά εμπόδια στις σχέσεις των δύο χωρών, που μπορούν να αποτρέψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μια ουσιαστικότερη προσέγγιση».

Το Ισραήλ σίγουρα δεν εμπιστεύεται τον Erdogan κι ούτε πιστεύει ότι πρόκειται να αλλάξει θέσεις- τα Ιεροσόλυμα σίγουρα δεν θα επιθυμούσαν τίποτε άλλο περισσότερο από το να καταψηφιστεί σε εκλογές ο Erdogan και να έχουν ως συνομιλητή- Πρόεδρο της Τουρκίας έναν φιλικότερο ηγέτη από την τωρινή (τουρκική) αντιπολίτευση. Όμως, μέχρι τότε, πολλά μπορεί να συμβούν και, εάν σε κάθε περίπτωση το Ισραήλ καταφέρει να πείσει την Τουρκία να μειώσει την υποστήριξή της προς στη Χαμάς και να κατευνάσει την αντισημιτική της ρητορική, αυτό θα αποτελούσε σίγουρα ένα σταθεροποιητικό αποτέλεσμα που θα άξιζε τον κόπο. (…)

Η σημερινή πολιτική του Erdogan αντιτίθεται σ’ αυτήν μουσουλμανικών κρατών όπως είναι η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Για να μην αναφέρουμε άλλες χώρες, όπως την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία, που σχεδιάζουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ να διέρχονται απ’ αυτές, με κατεύθυνση την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Τουρκία, απ’ την πλευρά της, επιθυμεί να εμπλακεί στα σχέδια αυτά κι έχει ήδη προβεί σε προκλητικά βήματα, διεκδικώντας ως δικά της κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Μπορεί άρα να επιτευχθεί ενός είδους προσέγγιση με το Ισραήλ; Είναι προς το πολιτικό συμφέρον του Ισραήλ μια τέτοια επιδίωξη έναν χρόνο πριν από τις τουρκικές προεδρικές εκλογές; Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να ζουν υπό την απειλή του Erdogan ότι θα ανοίξει τον δρόμο προς την Ευρώπη σε εκατομμύρια πρόσφυγες, τους οποίους χρησιμοποιεί ως εργαλείο προκειμένου να εκβιάσει για να λάβει χρήματα ή για να συγκρατήσει/ αποτρέψει νέα μεταναστευτικά κύματα. Η Ευρώπη θα ήταν διατεθειμένη να αναθερμάνει τις σχέσεις της με την Τουρκία, όμως θα πρέπει να είναι κι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις, διαφορετικά η τουρκική απειλή θα επανακάμψει σύντομα.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία φοβάται τη Ρωσία και τώρα χρειάζεται τόσο το ΝΑΤΟ όσο και τις ΗΠΑ. Τουρκία και Ρωσία έχουν ήδη βρεθεί σε αντίπαλα στρατόπεδα στον πόλεμο Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν, στη Συρία ή στη Λιβύη. Δεν θα υπάρξει καλύτερη συγκυρία για την Τουρκία να απαλλαγεί από τα αντιπυραυλικά συστήματα S-400, πόσο μάλλον αυτή τη στιγμή που οι διεθνείς σχέσεις της Ρωσίας με τον υπόλοιπο κόσμο βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο. Πόσο αξιόπιστος θα μπορέσει να είναι ποτέ ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ, εάν δεν είναι σε θέση να αποστασιοποιηθεί τώρα από τη Ρωσία;

Αν είναι κάτι βέβαιο στη Μέση Ανατολή, είναι ότι οι συμμαχίες αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Μια καλύτερη σχέση με τον Erdogan θα μπορούσε να συμβάλει στον μετριασμό της στήριξής του στη Χαμάς -και κάτι τέτοιο θα άξιζε τον κόπο.

ΠΗΓΗ: The Jerusalem Post – Άρθρο γνώμης του Eric N. Mandel

Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου Μπουρλά: Ο Αλμπερτ είναι «Ελληνάρας», δεν ξεχνά τις ρίζες του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: